Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΝΟΥΤΣΟ

Αν προσπαθησεις να του δωσεις μια ιδιοτητα διαβαζοντας τα κειμενα του, ειναι ιδιαιτερα δυσκολο να την ορισεις.

Ο ορος Αθλητικος συντακτης τον αδικει. Το χρονογραφος είναι παρωχημενο. Εχει γραψει και δοκιμιο αλλα εκεινο το ένα λιγοτερο «πα» δικαιως τον ξεχωριζει απο τον κατα πολυ βαρυτερο Ευαγγελο. Στα κειμενα του αναγνωριζω  τη σατιρα του Τσιφορου, την ειρωνεια του Ψαθα, τους περιθωριακους του Μπαστια, τη μοναξια του Λουντεμη και το επαναστατικο του Μισσιου.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ δεχθηκε να διαγωνιστουμε σε jack daniels σφηνακια.
Οφειλω να ομολογησω ότι ο μπαρουτοκαπνισμενος ροκερ και ποδοσφαιρικος περιηγητης με νικησε κατά κρατος αλλα τουλαχιστον μου εμεινε η συνενευξη που ακολουθει…


Θυμαμαι καποτε που γραψατε πως η καριερα σας ως DJ σταματησε όταν ενας θαμωνας σας ζητησε ενά κομματι των metallica και το ψαχνατε φορωντας τα γυαλια σας. Το τελος στην αρθρογραφια το εχετε ορισει;

ΑΠ: Όχι γιατι είναι η βασικη δουλεια μου. Μια δουλεια στην οποια συγχωρειται και η επαναληψη και οσο περνανε τα χρονια, φτουρας περισσοτερο από ότι σαν dj. Σε γενικες γραμμες εχω βαλει ένα οριο στα 4 χρονια. Τοτε θα επαναπροσδιορισω τι θα κανω και ποσο ακριβως θα συνεχισω. 

Αν η καριερα σας σταματουσε αυριο και θελατε  να απευθυνετε 2-3 ευχαριστω, σε ποιους θα τα λεγατε;
 

ΑΠ: Ορισμενοι ανθρωποι με βοηθησαν κανοντας  την δουλεια τους. Δεν ετυχε να  με βοηθησει καποιος χωρις να αποκομισει ταυτοχρονα καποιο οφελος. Ξεχωριζω τον Καραγιαννιδη που με πηρε στον  Φιλαθλο και στο Νοκ Αουτ σε μια περιοδο που  ημουν πολύ στριμωγμενος οικονομικα. Και παλι όμως δεν με ελεησε, δουλεια μου προσεφερε.  Δηλαδη, δεν εχω καποιον ο οποιος να μου εσωσε τη ζωη στον πολεμο.

Ποιος είναι ο καλυτερος σας φιλος από τον δημοσιογραφικο χωρο;

ΑΠ: Ο Μακης Προβατας που κανει την εκπομπη με τον Δανικα στον Αρενα.

Ποιον συναδελφο σας εκτιματε και ισως ζηλευετε λιγο ( με την καλη εννοια ) για τη δουλεια του;


ΑΠ: Για την ποιοτητα της δουλειας του, τον Γιαννη Πρετεντερη. Εχει ένα πολύ σαφη χωρο στον οποιο κινειται και αυτό που λεει, το λεει πολύ καθαρα και δεν χρειαζεται να γραφει πιλαφια. Δεν αναλωνεται να καθεται να δουλευει παρα πολλες ωρες και τον καταλαβαινεις σε αυτά που θελει να πει. Ειτε συμφωνεις ειτε διαφωνεις με αυτά που γραφει.

Εχετε ποτε βλαψει  καποιον με τα κειμενα σας;

ΑΠ: Πρεπει να είναι δεκαδες αλλα ευτυχως δεν αυτοκτονησε καποιος. Εχω ασκησει κριτικη στην οποια αισθανθηκα ευτυχης όταν καποιος που να του αξιζε, στραβωσε και άλλες φορες ειπα μεσα μου, τι μου φταιγε τωρα ο ανθρωπος. Παντως να ξεκαθαρισω πως ποτε δεν εχω παρει χρηματα για να βλαψω κανεναν.

Από ποιον θα θελατε να παρετε συνεντευξη;

ΑΠ: Δεν μου λεει κατι, καθως δεν διαβαζω συνεντευξεις. Δεν εχει καποιος να προσφερει κατι στην ανθρωποτητα μεσω των συνεντευξεων. Αλλα για να σου απαντησω, διαλεγω τον Ιαν Μορις, συγγραφεα ιστορικων  και ταξιδιωτικων βιβλιων που εχει κανει και αλλαγη φυλου. Μπορει και να τα φτιαχναμε!

Υστερα από τοσα χρονια καριερας στα εντυπα, στο ραδιοφωνο και την τηλεοραση, εχετε άλλες επαγγελματικες φιλοδοξιες;

ΑΠ: Η μονη φιλοδοξια που ειχα και εχω είναι να ζω αξιοπρεπως από το επαγγελμα το οποιο ξερω ότι είναι αναλωσιμο. Δεν κανω κατι διαχρονικο.  Δεν δινω ιδιαιτερη σημασια σε στοχους και επιδιωξεις. Για να σου δωσω να καταλαβεις, δεν με απασχολει καν. Αν με ρωτησεις αν εχω καποιο κειμενο που να εχω γραψει εγω, δεν εχω αποθηκευσει στον υπολογιστη μου ουτε ένα! Τα σβηνω. Το μονο που με ενδιεφερε είναι να κανω καπου καπου δουλειες που να με διασκεδαζουν και να βγαζω αρκετα λεφτα.  Δεν καταγομαι από πλουσια οικογενεια, εχω μεινει αφραγκος σε μεγαλη ηλικια και καταλαβαινω τον ρολο που παιζουν. Εχω μαθει να σεβομαι το χρημα. Δεν το υποτιμω. Να ζω καλα, να περναω καλα. Οποτε, τι να κανω με τη δημοσιογραφια; Γραφω κειμενα, μου λενε άλλες φορες τι ωραιο ηταν αυτό που εγραψες, καποιες άλλες, τι μαλακια ηταν αυτή οποτε δεν εχει παραπανω.

Η πιο συχνη συμβουλη που δινετε στους νεους δημοσιογραφους;

ΑΠ: Προσπαθω να τους καταστρεψω την καριερα για να ειμαι ο μονος καλος! Δινω παντα κακες συμβουλες επιτηδες! 

Ποια θεωρειτε ότι είναι η μαυρη κηλιδα στην καριερα σας και σας εκανε να μετανοιωσετε;

ΑΠ: Να κοστολογησω παραπανω τις υπηρεσιες μου και εκει πχ που ηταν να παρω  300 χιλιαδες, να ζηταω και να παιρνω 500 αλλα δεν εχω κανει δα και εγκληματα! Δεν εχω ουτε μαυρες κηλιδες ουτε μαυρες σελιδες! Εχω γραψει και μαλακιες αλλα όχι καποια τοσο συγκλονιστικη που να τη θυμαμαι!

Όταν ακουτε ή διαβαζετε μια αρνητικη κριτικη για το ατομο σας, τη λαμβανετε υποψη σας; Σας επιρεαζει;

ΑΠ: Δεν ακουω, δεν διαβαζω, δεν με νοιαζει. Η τελευταια που διαβασα για μενα κριτικη ηταν το 2004 που με ειχε φωτογραφια η εσπρεσσο και ενθουσιαστηκα γιατι ειπα ότι ενταξει τωρα, δικαιωθηκα. Θυμαμαι ότι το αρθρο εγραφε «σκοτωνονται στο mega». Παντως, δεν το ψαχνω και δεν με νοιαζει. Δεν ξερω τι γραφουν. Όπως κρινω από τα κειμενα μου, ετσι κρινομαι και από τους αλλους.

Είναι λογικο να μην εχετε καθε μερα εμπνευση για να γραψετε. Όταν κοιταζετε την οθονη και δεν σας ερχεται καποια ιδεα, τι κανετε για να επιφωτιστειτε;

ΑΠ: Δεν εχω εμπνευση, τι ειμαι ο Λεοναρντο Ντα Βιντσι; Απλως διαβαζω τι εχει η επικαιροτητα και γραφω. Λογω της μοτοσικλετας, σκεφτομαι συνεχεια. Ετσι εχω μαθει. Κανω συνεχεις και διαδοχικες σκεψεις.  Δεν εχω δηλαδη εκλαμψεις τυπου α, ειδα αυτό και να παω να το γραψω. Μαθαινω τι εχει η επικαιροτητα και το σχολιαζω. Είναι όπως οταν οδηγεις τη μηχανη. Δεν ακους λογια, δεν συζητας με κανεναν αλλα σκεφτεσαι. Ετσι λειτουργω.

Τι δεν σας αρεσει στη δουλεια σας;

ΑΠ:  Ο ιδιαιτερα αμορφωτος κοσμος. Ο δημοσιογραφος πρεπει να είναι πολύ μορφωμενος αλλα στον κλαδο μας οι περισσοτεροι είναι αμορφωτοι. Γραφουν κοινοτοπιες, κλισε το ένα μετα το άλλο για να σχηματιστει ένα κειμενο. Παιδια που μπαινουν στο επαγγελμα από 18 χρονων και δεν εχουν προλαβει να διαβασουν, να μορφωθουν και το μονο που μας νοιαζει είναι να ψησουμε τον ταδε παικτη για να μας δινει πληροφοριες αν στην προπονηση πλακωθηκαν, τοτε δεν μιλαμε και για το απαυγασμα της ανθρωπινης σκεψης… Θυμαμαι καποτε, μου το λεγε ο Καραγιαννιδης, πως όταν για παραδειγμα ένα αρθρο για τον Παναθηναϊκο καταληγει στο «πρεπει να παρει δεξι μπακ;» υπο τη μορφη ερωτησης. Αυτό είναι λαθος. Ο αναγνωστης πληρωνει για να του πεις εσυ τι πρεπει να γινει.  Εσυ πρεπει να εχεις τη γνωση και τη γνωμη. Όχι να μοιραζεσαι ερωτηματικα.

Δεν εχετε και την καλυτερη αποψη βλεπω…

ΑΠ: Να προσθεσω επισης ότι είναι κοτες τριλιρες. Δες τα κλισε για τη βια στα γηπεδα. Δεν τα αντεχω. Μια ζωη τα ιδια και τα ιδια.

Αν εξαιρεσω πιθανως τον ετερο Αντωνη, ποιος άλλος αρθογραφος είναι αυτος που σας κεντριζει το ενδιαφερον και τον διαβαζετε;

ΑΠ: Γενικα δεν διαβαζω. Ο Σωτηρακοπουλος για παραδειγμα εχει καλη διεθνη πληροφορηση και μαθαινεις ότι πχ ο Τομι Λορντον στα 28 του παει φανταρος. Συνηθως οταν διαβαζω τιτλο και συγγραφεα, δεν κοιταω καν μετα. Ο Κωστας Καρατσιπλακης γραφει «σας καταγγελω κυριε προεδρε» ξερεις τι θα πει, οποτε τι να διαβασω; Ασε που εδώ στην Ελλαδα εχουμε πολύ υλη. Ακατασχετη ροη κειμενων. Συνεχης πιεση για πολλες λεξεις, μεγαλες εφημεριδες και πολλα κειμενα. Οποτε δεν καθομαι να διαβασω ουτε του Καρπετ, ουτε τα δικα μου ουτε κανενος αλλου. Μονο τους τιτλους και παω παρακατω.

Ποια είναι η καλυτερη και η ποια η χειροτερη στιγμη στην δημοσιογραφικη σας καριερα;

ΑΠ: Η καλυτερη στιγμη ηταν η πρωτη φορα που ειδα το ονομα μου γραμμενο. Παμε 44 χρονια πισω σε ένα ματς Αρης Πετρουπολης - Ολυμπιακος Λιοσιων με εξτρεμ τον Πεσιριδη που μετα πηγε στην ΑΕΚ αλλα δεν εκανε καριερα. Είναι το πρωτο πραγμα που εγραψα για το Φως των σκορ. Μετα η επομενη πιο ευτυχισμενη ηταν όταν ειδα τη φωτογραφια μου και μετα όταν ημουν αφραγκος και σιγα σιγα φτιαχνομουν, τοτε μου εδωσαν μια επιταγη που εγραφε πανω ένα εκατομμυριο! Αυτή ηταν ακομα πιο ευτυχισμενη.
Η χειροτερη στιγμη μου ηταν τοτε που εκλεισε το περιοδικο ΟΖ και εμειναν εργαζομενοι στο δρομο και χρωσταγα τα κερατα μου στο δημοσιο. Εφοριες, Δημος, ΙΚΑ, ξερεις. Μου πηρε μια πενταετια αλλα εξοφληθηκαν όλα μεχρι κεραιας.

Εχει τυχει ποτε ενας προπονητης ή ενας προεδρος να παρουν μια αποφαση που να εχει προκυψει από την αρθρογραφια σας; Πιστευετε ότι επιρεαζετε προσωπα και πραγματα;

ΑΠ: Όχι δεν το ξερω και δεν το νομιζω

Ποια θεωρειτε την πιο θεαματικη ομαδα που περασε από το ελληνικο ποδοσφαιρο;

ΑΠ: Σιγουρα η ΑΕΚ της διετιας 1994 – 1996. Τα δυο τελευταια χρονια του Μπαγεβιτς πριν παει στον Ολυμπιακο.

Αν σας ελεγα να επιλεξετε την καλυτερη 11αδα ολων των εποχων από Ελληνες παικτες, ποιους θα διαλεγατε;

ΑΠ: Κοιταξε, επειδη η μνημη κανει περιεργα παιχνιδια και δινει μυθικες διαστασεις σε προσωπα του απωτερου παρελθοντος ας πουμε για τη δεκαετια του 90 και μετα.
Παιζω με 4-4-2 και διαλεγω: Τερματοφυλακα τον Νικοπολιδη, αριστερο μπακ σιγουρα τον Γεωργατο, δεξι μπακ τον Μπορμποκη, στο κεντρο της αμυνας τον Μανωλα με τον Κυριακο. Αμυντικο χαφ τον Ζαγορακη. Αριστερα θα βαλω αναγκαστικα τον Καραγκουνη γιατι δεν πιστευω ότι υπαρχει κανεις άλλος Ελληνας της προκοπης. Στο κεντρο επισης τον Τσιαρτα. Μπροστα θα βαλω τον Νικολαϊδη και δεξια φυσικα τον Γιαννακοπουλο. Τωρα αντε βρες μου ένα βαρυ Ελληνα φορ ικανο τα τελευταια 500 χρονια. Τι να πω; Ο Χαριστεας δεν επαιξε στην Ελλαδα. Ο Βρυζας επεφτε συνεχεια, ο Σαμαρας μεν παιζει με το κεφαλι ψηλα είναι και το μεγαλυτερο ταλεντο από ολους αλλα δεν μπορεις να πεις ότι εκανε καριερα. Ο Ζαχαροπουλος; Για να μην επιλεξω τον Λαμπριακο από απελπισια, ας παρω αναγκαστικα τον Μαχλα!

Σε ποιον ποδοσφαιριστη, σε ποιον προπονητη και σε ποιον παραγοντα αν ξερατε ότι δεν θα ειχατε καμια συνεπεια, πολύ ευχαριστως θα του ριχνατε μια μπουνια;

ΑΠ: Εισαι καλα ρε, δεν λεγοναι αυτά! Αν ηταν θα πηγαινα για τσακωμο! Ενταξει μια φορα τσακωθηκα με τον Μπεο αλλα δεν μπορω να σου πω τετοια πραγματα!

Το ότι υποστηριζετε τον Ολυμπιακο σε τι σας εχει ωφελησει και που σας εχει ζημιωσει;

ΑΠ: Ουτε το ένα ουτε το άλλο. Δεν εχω αισθανθει κατι τετοιο στην καθημερινοτητα μου. Με εκνευριζε η παραφιλολογια αφου δεν γραφω το ρεπορταζ του Ολυμπιακου και ουτε βγαζω μεριοκαμματο επειδη λεω ότι ειμαι Ολυμπιακος. Επισης με εκνευριζει η υποκρισια. Εκτος από τους ρεπορτερ των ομαδων που εκ των πραγματων λεγανε «ναι, να παει καλα η ομαδα» ολοι οι αλλοι δημοσιογραφοι δηλωνουν Πανιωνιοι, Φωστηρες και Απολλωνες. Δεν γινεται αυτό από τη στιγμη που ολος ο κοσμος υποστηριζει 3 ομαδες. Ετυχε ολοι οι δημοσιογραφοι να είναι κατι άλλο; Εγω γεννηθηκα στον Πειραια και ειμαι Ολυμπιακος. Μου αρεσει να κερδιζει αλλα ποτε δεν θα εκανα κατι για να κερδισει ο Ολυμπιακος. Θυμαμαι όταν ημουν στο mega όταν ειχα πει για πλακα στον Βαρδινογιαννη ότι «ξερεις ότι ειμαι Ολυμπιακος;» και μου απαντησε «και εμεις ξερουμε να ασχολουμαστε» ή κατι τετοιο και προσπαθησα να καταλαβω τι εννοουσε. Απειλη ηταν αυτό; Θελει να με σκοτωσει;  [ γελια ] Ακομα και με τον Βαρδινογιαννη καναμε πλακα για αυτό.

Πιστευω ότι αν οι δημοσιογραφοι ηταν μονο οπαδοι θα ηταν η μικροτερη ζημια στην κοινωνια και θα ειχαμε πολύ καλυτερο ποδοσφαιρο φιλε. Δυστυχως εξυπηρετουν προσωπικα συμφεροντα, φιλους και κολλητους. Δεν λεω ότι τα παιρνουν αλλα βολευονται για να είναι καπου ταγμενοι. Αν αποφασισεις να εξυπηρετησεις μια ιδεα στρατευομενος, θα χασεις κάθε αξιοπιστια. Δεν μπορουν αυριο ο Γκοτζος ή ο Κετσετζογλου να πουν ότι ο Ολυμπιακος εχει καλυτερη ομαδα. Παντα ο Ολυμπιακος θα εχει αδικο. Δεν βολευει λοιπον. Ετσι, εγκλωβιζουν την αποψη τους. Είναι σαν το ανεκδοτο που παει το παιδακι στον μπαμπα του και του λεει «μπαμπα πεταει ο γαϊδαρος;» Ο πατερας του εριξε σφαλιαρα, «τι είναι αυτά που τα διαβασες αυτά;» Στον Ριζοσπαστη! Και επειδη ο πατερας του ηταν κομμουνιστης και ο Ριζοσπαστης ευαγγελιο, του λεει: Ε, μπορει να μην πεταει αλλα κανει ένα ετσι και κουναει τα χερακια. Καπου καπου λοιπον, ας κανουμε και εμεις ένα ετσι… Φτασαμε σε σημειο να βγαζουμε μεροκαματα επειδη ειμαστε ειτε Ολυμπιακοι, ειτε Παναθηναϊκοι ειτε ΑΕΚτζηδες. Εγω δεν βγαζω ετσι το δικο μου μεροκαματο!  

Εχετε δει χιλιαδες αγωνες και εκατομμυρια ποδοσφαιριστες. Ζησατε τον απολυτο ερασιτεχνισμο μεχρι τις μερες μας. Εχετε δει τους τεχνιτες αλλα και τους αθλητες του στιβου. Που κατά τη γνωμη σας οδευει το ποδοσφαιρο σαν αθλημα;

ΑΠ: Από το 1952 που βλεπω ποδοσφαιρο πιστευω πως η μοναδικη αλλαγη είναι πως οι χωροι και τα αντικειμενα ειχαν φτιαχτει για διαφορετικους ανθρωπους. Τωρα ας πουμε ο μεσος ορος υψους ανεβηκε κατά 14 ποντους. Είναι αθλητες. Για τη βελτιωση του αθληματος θα πρεπει ή να μεγαλωσουν οι διαστασεις του γηπεδου και αυτό καταλαβαινω ότι είναι πολύ δυσκολο γιατι δεν μπορεις να γκρεμιζεις κερκιδες ή να μειωθουν οι παικτες. Παλιοτερα υπηρχαν ανοιχτοι χωροι ενώ τωρα παιρνεις τη μπαλα και σου ερχονται τρεις να σε μαρκαρουν. Τα καλυτερα ματς γινονται όταν μεινουν από 10 σε κάθε ομαδα που θα δεις και κανενα  κολπο. Όταν ας πουμε τοτε που επαιζαν στον Ολυμπιακο οι Ρωσιδιδες και στην ΑΕΚ ο Σταματιαδης και ο Αναστασιαδης, εφτανε το αμυντικο χαφ στο κεντρο και μετα φρεναρε. Ετσι στην επιθεση επαιζαν πεντε εναντιον πεντε. Τωρα, βλεπεις σε ένα κορνερ 16 παικτες στη μεγαλη περιοχη και σε παλιες φωτογραφιες τον τερματοφυλακα να κανει αλμα να πιασει τη μπαλα και γυρω του ολοι και ολοι δυο παικτες να τον παρακολουθουν εκθαμβοι που πηδηξε. Επισης πιστευω πως αδικουνται καταφορα οι νεοι ποδοσφαιριστες. Οι τεχνικες ενεργειες τους είναι πολύ πιο γρηγορες και δεν φαινονται από το γηπεδο και στην τηλεοραση το καταλαβαινεις μετα το δευτερο replay. Ενώ τοτε ο Νεστοριδης ας πουμε εκανε το κολπο, αλλα τοσο αργα που το καταλαβαιναν ολοι.

Αν κλεισετε τα ματια, ποια ποδοσφαιρικη φαση σας ερχεται στο νου;

ΑΠ: Η τριπλα που εσκασε ο Μπερκαμπ στον Νταμπιζα. Δεν εξηγειται αυτό που του εκανε. Το εχω δει στο αργο εκατο φορες και δεν εχω καταλαβει τι γινεται! Καπως ετσι φανταζομαι ότι θα κοιτουσαν οι κατοικοι της Πομπηιας τη λαβα να ρχεται. Μαγεμενοι.

Ποιο κατά τη γνωμη σας είναι το μεγαλυτερο ταλεντο ( Ελληνας παικτης) που χαθηκε στο δρομο;

ΑΠ: Μπορω να σκεφτω αρκετους. Εχω δει παικτες και παικτες αλλα προχειρα μου ερχονται κατά νου ο Γιουκουδης του Αρη και ο Τουρσουνιδης του ΠΑΟΚ. Και από τους παλιους, ο Σεβαστοπουλος της ΑΕΚ. Εχω παντως μια αδυναμια. Μπορει να ειμαι Ολυμπιακος αλλα εχω δει περισσοτερα ματς της ΑΕΚ. Μου αρεσει να βλεπω ΑΕΚ.

Αν εισασταν υπουργος αθλητισμου ποιες θα ηταν οι πρωτες κινησεις που θα κανατε;

ΑΠ: Θα εκοβα αμεσως τις επιχορηγησεις στα ερασιτεχνικα σωματεια. Θα εκανα ότι και στη Γερμανια. Μαζικο αθλητισμο με υπουργους αθλητισμου και όχι πρωταθλητισμου. Ετσι θα ειχαμε τελειωσει και με το ντοπινγκ σε μια μερα. Δεν θα ειχε παρει ντοπα ο άλλος, δεν θα ειχε λογο κιολας καθως είναι ακριβο πραγμα. Ας μη φερουμε κανενα μεταλλιο από τους Μεσογειακους. Και τι εγινε;

Ποιος αγωνας σας εχει μεινει βαθια χαραγμενος;

ΑΠ: Το 4-3 του Ολυμπιακου με την ΑΕΚ με προεδρο τον Ψωμιαδη. Καθομασταν στο γηπεδο διπλα με τον Νικο Κιαο που ηταν προεδρος της Ενωσης 1924 και της ενωσης συντακτων. Από κατω μας καποιοι φανατικοι του Ολυμπιακου. Όταν ο Ολυμπιακος εκανε το 4-2 γυρναγαν προς το μερος μας και μας ελεγαν «να δουμε τωρα τι θα γραψετε αυριο» αφου βεβαια μας στολιζαν και με διαφορα. Ο Κιαος ειπε σε έναν αστυφυλακα εκει διπλα «Αστυφυλαξ, παρτε τα στοιχεια του κυριου, θελω να του υποβαλλω μηνυση για εξυβριση» και ο αστυνομικος κοιταγε το πελαγος.  Μετα από λιγο η ΑΕΚ μειωσε σε 4-3, ο Βασσαρας κρατησε 7 λεπτα καθυστερηση και τοτε αρχισαν να μας πετανε καρεκλες. Ειχε πολύ πλακα. Οι δυο μας και οι Ολυμπιακοι να μας εχουν παρει στο σημαδι.

Από το cd player σας δεν λειπει…

ΑΠ: οι sisters of mercy, οι metallica,το mother fist του marc almond και τον τελευταιο εναμισυ χρονο το guitar του peter nalitch

Ποιες προληψεις εχετε;

ΑΠ: Δεν εχω. Ας πουμε μια καδενα που θεωρω γουρικη. Όμως για αρκετα χρονια δεν τη φοραγα αλλα τελικα δεν πεθανα.

Εχω διαπιστωσει από τα αρθρα σας πως δεν ειστε και ο πλεον ευσεβης ανθρωπος στον κοσμο. Ο δικος σας θεος ποιος είναι;

ΑΠ: Δεν πιστευω ουτε σε Θεο ουτε ότι καποιος παιρνει μια αποφαση για τη ζωη μας και τον πλανητη. Πιστευω ότι όλα είναι αυτορυθμιζομενα. Γινεται κατι γιατι ετσι πρεπει να γινει.

Ημερομηνια που θα σας μεινει αξεχαστη…

ΑΠ: 22 Απριλιου του 1967. Απολογουμουν σε Αγγλικο δικαστηριο γιατι με ειχαν συλλαβει χωρις αδεια και διπλωμα. Στην ουρα ειδα έναν Ελληνα και μου ειπε πως στην Ελλαδα εγινε πραξικοπημα. Θυμαμαι την αμηχανια και το ποσο ειχα αιφνιδιαστει καθως από τη μια ειχα το δικαστηριο και από την άλλη σκεφτομουν τι γινεται στην Ελλαδα. Ετσι για να ξερεις πως ειχαμε πληροφορηση τοτε…

Για ποιον λογο ασκειτε αρνητικη κριτικη στα blogs; Το ότι δινεται η δυνατοτητα εκφραση των κοινων θνητων, είναι τοσο καταδικαστεο;
ΑΠ: Ειτε καποιος γραφει στην εφημεριδα ή στα μπλογκ ή στην πετρα του Μωυση, τις ιδιες βλακειες θα γραφει. Αυτό που με εκνευριζει είναι πως αν εγω γραψω ότι ο suspect είναι κλεφτης θα παω στο δικαστηριο ενώ οι μπλογκερς μενουν στο απυροβλητο. Στην εφημεριδα υπαρχουν οι συνεπειες του νομου. Γιατι να μην υπαρχουν στα μπλογκ; Τοτε, ας καταργησουμε τους νομους ή να υπαχθουν και τα μπλογκ σε αυτους. Από την άλλη επισης δεν καταλαβαινω γιατι ο Γκιολιας εχει το τρωκτικο, ενώ εχει και στηλη αλλα και εκπομπη στο ραδιοφωνο, του στερει καποιος την εκφραση; Δεν αναφερομαι σε ανθρωπους χαμενους στη μεγαλουπολη που θελουν να πουν ιστοριες από τη ζωη τους. Αναφερομαι στους δημοσιογραφους που κανουν και μπλογκ γιατι αυτά είναι που διαβαζονται. Τοτε τι να κανουμε να καταργησουμε τη δημοσιογραφια;  Δεν μου αρεσει αυτή η υποκρισια όπως επισης και ότι οι συριζες επεσαν πανω στα μπλογκ μπας και βρουν κανα ψηφουλακι.

Πως και δεν γραψατε ένα βιβλιο;

ΑΠ: Δεν εχει αρκετα λεφτα. Βιογραφια δεν θα εγραφα ποτε γιατι θα ηταν όλα ψεμματα. Εξαλλου, τι νοημα εχουν οι περιπετειες μου το 1941 όταν εχουν αλλαξει τοσο πολύ τα πραγματα που κανεναν πια δεν ενδιαφερουν. Είναι άλλες εποχες που δεν εχουν αξια για τους επομενους. Το πολύ πολύ να εκανα μια συρραφη γεγονοτων που δεν εχει κατι να προσφερει.

Εχω παρατηρησει πως όταν η επικαιροτητα εχει ως θεμα την Εθνικη Ελλαδος, αναφερεστε στους φουστανελλαδες, απεχθανεστε τα περι εθνικου υμνου και πατριδας. Εσεις τι πρεσβευετε, τον διεθνισμο; 

ΑΠ: Ισα ισα εγω προσπαθω να καταλαβω τι πρεσβευουν αυτοι. Δεν μπορω να καταλαβω μιλαμε για  τους αρχαιους Ελληνες και εχουμε ένα σταυρο ο οποιος είναι κελτικος. Είναι γραφικο και γελοιο αυτό. Όπως με τις ομαδες ετσι και με τα εθνη. Με εκνευριζει πολύ γιατι γιναμε ολοι ιδιοι επειδη καποιος τραβηξε ένα σουτ και πρεπει να κατεβουμε στην ομονοια να πανηγυρισουμε για το μεγαλειο του Ελληνα.

Εχω όμως παρατηρησει ότι ειστε πολύ πιο αυστηρος όταν αναφερεστε στην Εθνικη μας ομαδα από ότι στους συλλογους.

ΑΠ: Βεβαιως γιατι δεν μου αρεσει η υποκρισια. Αν την ομαδα μας την ελεγαν Βελγιο δεν θα την εβλεπε ανθρωπος. Κοιταξε, το ποδοσφαιρο δεν αντιπροσωπευει τιποτα παραπανω από το ποδοσφαιρο. Όπως δεν αλλαξαμε την αποψη μας για τους Δανους επειδη πηραν το euro ετσι δεν αλλαξαν και οι αλλοι την αποψη τους επειδη το πηραμε και εμεις. Στον στρατο πηγα, φορους πληρωνω και δεν εχω καμια υποχρεωση να γινω ηλιθιος και να υποστηριζω ότι παιζουμε ωραια μπαλα. Ας γινουμε καλυτεροι ανθρωποι και αστο το ποδοσφαιρο.

Υπαρχει γυναικα που να εχει απειλησει τη θεση της Μαριγως [ΣΣ είναι η αγαπημενη του σκυλα] στην καρδια σας;

ΑΠ: Ο σκυλος δεν αντικαθιστα τον ανθρωπο. Dog is a dog. Ξερω τι περιμενω από τη Μαριγω, αυτή πανω κατω ξερει τι περιμενει από μενα, ειμαι φιλοζωος αλλα δεν τα μπερδευω.

Θέμα συζήτησης που απεχθάνεστε;

ΑΠ: Το ποδοσφαιρο! Δεν εχει κανενα ενδιαφερον, ουτε είναι επιστημη να πεις πραγματα. Τι να πεις…

Οι κακες γλωσσες λενε πως εισασταν ο μονος που αντιδρουσατε σφοδρα όταν κανατε τηλεοπτικη εκπομπη στο να μην ερθει στο στουντιο ο Νικος Αλεφαντος. Ετσι μας στερησατε σκηνες απειρου καλλους. Γιατι μας το κανατε αυτό;

ΑΠ: Κοιτα κατι, αν ειχα μεγαλη οικονομικη αναγκη να κανω καραγκιοζιλικια με τον Αλεφαντο, δεν θα ειχα κανενα προβλημα. Να εκανα όπως ο Σεφερλης στο θεατρο που ντυνεται γυναικα με περουκες και διαφορα τετοια. Ζητω συγγνωμη που δεν εκανα το κοινο να γελασει αλλα τι να κανουμε, δεν το εκανα.
 

Εκτος από το αλκοολ τι άλλο είναι αυτό που σας γαληνευει;

ΑΠ: Και όμως, το αλκοολ δεν με γαληνευει. Αποφασισα μαλιστα να το κοψω. Γαληνευω με τα χομπι μου που είναι τα κομιξ, να μαζυεω γραμματοσημα και σε κατι που ειμαι πολύ καλος, να βαφω στρατιωτακια! 

Ειστε και εσεις υπερ του «η προηγουμενη γενια ηταν καλυτερη»;

ΑΠ:  Δεν θα το ελεγα. Πιστευω πως σημερα οι πιτσιρικαδες εχουν πολύ μικροτερη κακια. Εχουν μεγαλυτερη συνειδηση σε ότι αφορα το περιοβαλλον ή τις σχεσεις μεταξυ των ανθρωπων. Παλιοτερα περναγες από έναν δρομο και εβλεπες από έναν πιτσιρικα να κλαιει γιατι εφαγε σφαλιαρα από τους γονεις του. Ενώ τωρα αν συμβει κατι τετοιο θα γυρισει να κοιταξει εκπληκτος ολος ο κοσμος. Ηταν πολύ σκληρες οι κοινωνιες τοτε…

Αν σας προτεινουν  να βαλετε υποψηφιοτητα για βουλευτης, θα δεχθειτε;

ΑΠ: Δεν το απορριπτω αλλα εχω ένα μεγαλο προβλημα. Μου είναι αδυνατον να κολακεψω το κοινο. Ο Ψαριανος για παραδειγμα κολακευει το κοινο του ενώ εγω δεν μπορω. Δεν ξερω, αλλα δεν το εχω σκεφτει και ιδιαιτερα. Να γυριζω γυρω γυρω να βγαλω λογους και να λεω τι ωραια που θα τα κανω εγω;  Ασε δε που θεωρω ότι οι 300 είναι πολύ μεγαλος αριθμος για βουλευτες. 

Ποια ερωτηση εχετε βαρεθει να ακουτε;

ΑΠ: Το τι ομαδα ειμαι. Ότι και καλα με εκθετουν και με φερνουν σε δυσκολη θεση.  Λεω να το κανω τατουαζ για να μη με ζαλιζουν με αυτό το θεμα.

Σε ποια ερωτηση θελετε  να απαντήσετε;

ΑΠ: Η Κωνσταντινα Πανουτσου που είναι στον σταθμο, δεν εχει καμια σχεση με την κορη μου και προκειται για μια απλη συνωνυμια

Βαλτε έναν τιτλο σε αυτη τη συνεντευξη

ΑΠ: Τι να σου πω ρε suspect, βαλε κατι που να τραβαει το ματι. Στο απανεμο λιμανι της ζωης του ας πουμε. Ή κατι πιο hardcore όπως τα ειχε με τα Καλουτακια ή τα εχει με την Προκοπιου.

Κυριε Πανουτσο, σας ευχαριστω πολύ!

ΑΠ: Να σαι καλα και ελπιζω να βγαλεις κανα φραγκο από τη συνεντευξη!

Το σχολιο μου:

Ο βραζιλιανος προσωπικος μου ποτοαναμεικτης ελεγε πως η ποιοτητα ενας ανθρωπου φαινεται από τη συμπεριφορα του σε αυτους που δεν εχει αναγκη. Ο ανθρωπος χωρις να μου χρωσταει κατι, ανταποκριθηκε αμεσα στην προσκληση μου, χωρις διαφορες δικαιολογιες, με συνεπεια στον Λογο του και ηταν ιδιαιτερα υπομονετικος απαντωντας μου αναλυτικα σε ολες τις ερωτησεις. Να ναι καλα. Εγω παντως το απολαυσα. Ελπιζω να το απολαυσατε και εσεις.

Τη φραση «πνευματικα δικαιωματα» τη βαριεμαι και ως σκεψη.
Ότι θελετε παρτε, αντιγραψτε, κλεψτε, βαλτε τρουφα και καλη σας ορεξη.


Απλως, απευθυνομενος στο φιλοτιμο σας, μπορειτε να αναφερετε ότι το πηρατε από το www.suspectblog.gr



12 Λογομαχιες:

KitsosMitsos είπε...

Αθλητικογράφος που πραγματικά ξεχωρίζει. Έχει άλλον αέρα.
Μπράβο σου που κατέφερες να πάρεις αυτή την συνέντευξη.
Καλημέρα

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Και εις ανωτερα κυριε μου, και εις ανωτερα!

ealos07 είπε...

Εύγε!
Το ότι δέχθηκε (προθύμως) ο Πανούτσος να σου δώσει συνέντευξη, σημαίνει κατ' αρχήν πως γουστάρει την στάση σου για την ζωή!
Ακολούθως, μάλλον βλέπει πάνω σου τα δικά του νειάτα, όπου αρμένιζε το την τόλμη του, πότε με του θράσους την μαγκιά και πότε με της λογικής τα βίτσια.
Εν τέλει, προχώρει και μην κωλώνεις καμάρι μου
Πάντα τέτοια

Υ/γ: Το σημαντικό στην παρούσα συνέντευξη, εκτός από το τι λέει ο Πανούτσος, είναι αυτό που θα σου μείνει για όλη σου την ζωή αποτυπωμένο στην ψυχή και στην σκέψη σου... Ένας ακόμη τρόπος να ζεις και μάλιστα αυτοδύνανος και μοναδικός!
Φιλιά

Unknown είπε...

...μάλιστα.. "με συνεπεια στον Λογο του "..ποιος είναι ρε παιδιά, καμμια εξοχότης ή ο Θεός??
Το πόσο εγωίσταρος είναι ο...κ. Πανούτσος, φαίνεται απο δυο σημεια..
1)εκει που λέει "Ορισμενοι ανθρωποι με βοηθησαν κανοντας την δουλεια τους. Δεν ετυχε να με βοηθησει καποιος χωρις να αποκομισει ταυτοχρονα καποιο οφελος. Ξεχωριζω τον Καραγιαννιδη που με πηρε στον Φιλαθλο και στο Νοκ Αουτ σε μια περιοδο που ημουν πολύ στριμωγμενος οικονομικα. Και παλι όμως δεν με ελεησε, δουλεια μου προσεφερε."... δλδ επειδή του προσέφεραν δουλειά κ εκεινος 'ανταποκρίθηκε' στο καλεσμα, άσχετα αν είχε μεγάλη ανάγκη, δεν καθιστά αυτο το γεγονος ως ευεργέτη τον άνθρωπο που του έδωσε την ευκαιρια.. ωραιο παράδειγμα ζωής για τα παιδιά...

2)"Δεν πιστευω ουτε σε Θεο ουτε ότι καποιος παιρνει μια αποφαση για τη ζωη μας και τον πλανητη. Πιστευω ότι όλα είναι αυτορυθμιζομενα. Γινεται κατι γιατι ετσι πρεπει να γινει.".. η αποθέωση του εγωισμού!! Ολα ειναι αυτορυθμιζόμενα.. απο ποιον ή τι, όμως? Εκεινος πώς γεννήθηκε, δεν έχει γονείς? ...φύτρωσε?...πούρια πούρια πούρια..

leequid είπε...

Γεια σου ρε Πανουτσο αρχοντα..

micbod είπε...

Πολύ ωραία συνέντευξη. Διαβάζω Πανούτσο ανελλιπώς και η συνέντευξη ειναι πολυ "πιστή" στα κείμενά του - και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις!
Thanks !

thalis είπε...

Πολύ ωραία συζήτηση με τον Πανούτσο.
Θα ήταν καλό να φτιαχνόταν κάτι σε στιλ "fanpage" (ελπίζω να μην διαβάσει ο Α.Π. γιατί θα αδειάσει με τη λέξη) που να περιέχει σχεδόν ΟΛΑ τα κείμενα του.

Unknown είπε...

Πολλοι τον διαβαζουν λιγοι τον καταλαβαινουν .. Αψογος ο Παν . Απο τους κορυφαιους δημοσιογραφους γενικα στην Ελλαδα. Παραδεισε εισαι απο αυτους που δεν καταλαβαινουν μαλλον. Αυτορυθμιζομενα απο την ιδια την ζωη .. Και σιγουρα δεν ειρθε απο ενα αλλο πλανητη ο Παν αλλα ειναι και αυτος απογονος του Νεαρντενταλ, η ακομα πιστευουμε στον Αδαμ και την Ευα ?

Suspect είπε...

Σας ευχαριστω πολυ για τα σχολια σας.

uptight είπε...

Δεν σε πιστεύω ρε συ ότι κατάφερες και πήρες συνέντευξη από τον θεό Πανούτσο! Αν & δεν του συγχωρώ που έφτυσε την Καλλίπολη για να πάει στο Χαλάνδρι... και κάθε τρεις και λίγο λέει ότι είναι από την Καλλίπολη στον αέρα. Τον Πειραιά δεν τον αφήνεις. :-)

Ωραίο blog. Ελπίζω να είσαι καλά! :-)

Enositis είπε...

πολυ ωραια η συνεντευξη!

Periklis είπε...

Πανούτσο θεέ, πάρε μας και τα σώβρακα!

Με εξαίρεση κάποια σοβαρά άρθρα κυριακάτικων εκδόσεων, ο,τι καλύτερο κυκλοφορεί σε γραπτό κείμενο σε ΜΜΕ είναι ο Πανούτσος. Εύστοχος, πνευματώδης, ξέρει να εντοπίζει τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Και πάνω απ' όλα με παιδεία και μόρφωση σφαιρική. Και του Πανεπιστημίου και του πεζοδρομίου.
Του οφείλω, δε, και μια ευχαριστία για την απάντηση που μου έδωσε για το ραντεβού με την ψιλο-πεχωδού! Οι συμβουλές απο τον master έπιασαν, αλλά θεωρώντας οτι πολύ τον σκότισα ούτε του απάντησα τι έγινε και το μπουκαλάκι ακόμα το χρωστάω...Φαντάζομαι οτι θα μπόρεσε να κοιμηθεί το βράδυ, αλλά εγώ τη χρωστούσα την ευχαριστία...Άμα το διαβάσεις master να ξέρεις οτι δεν σε ξέχασα τουλάχιστον.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια