Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


Ήμουν σε ένα από τα αγαπημένα μου darts καφέ της Αθήνας όταν μας το είπε ο ιδιοκτήτης : «Παιδιά όπως βλέπετε, τασάκια δεν υπάρχουν. Όποιος θέλει τσιγάρο, έξω. Από σήμερα τέλος το κάπνισμα. Αντικαπνιστικός νόμος».

Ήμουν από αυτούς που πίστευα πως στην Ελλάδα δεν θα εφαρμοζόταν ποτέ. Ότι ο Έλλην ως κλασικός απείθαρχος που είναι, θα βρει μαγκιά, παραθυράκια, μπαλκονόπορτες, κλάψες και δεν θα γίνει τίποτα.

Τελικά όπως συμβαίνει πάντα, ο Έλληνας δουλεύει πάντα με τον βούρδουλα. Αν το αφήσεις ελεύθερο, θα τα κάνει χάλια. Με τον βούρδουλα σοβαρεύεται.

Το πρώτο βράδυ που λες, θύμωσα. Ήπια μόλις μια μπύρα ενώ συνήθως πίνω τρεις. Έκανα μόλις ένα τσιγάρο έξω και όταν τελείωσαν οι αγώνες μου, έφυγα κατευθείαν.

Την επόμενη μέρα που ξαναπήγα, μη σου πω το χάρηκα κιόλας. Προσαρμόστηκα. Απολάμβανα την καθαρή ατμόσφαιρα του μαγαζιού και σκεφτόμουν πως αν ο μαγαζάτορας καθαρίσει τον εξαερισμό, θα πηγαίνω μόνο και μόνο για βαθιές εισπνοές !

Από μερικές συζητήσεις που έκανα σε καφετέριες υπάρχουν κάποια θέματα που μένει να διευκρινιστούν.

Ακριβώς απέξω από το μαγαζί επιτρέπεται το κάπνισμα;; Ή θεωρείται ιδιωτικός χώρος και απαγορεύεται; Άκουσα από ιδιοκτήτη καφέ να λέει πως απαγορεύεται καθώς ο καπνιστής πρέπει να απέχει 10 μέτρα από το τελευταίο τραπέζι ! Αν ισχύει αυτό και δεν είναι ράδιο αρβύλα, είναι σκέτη τρέλα! Τι σχέση έχει ο εξωτερικός χώρος με τον κλειστό εσωτερικό;

Μπορεί ο μαγαζάτορας να βγάλει σταντ με τασάκια έξω ή θα πετάμε τα τσιγάρα όπου να ναι;


Καλός ο αντικαπνιστικός νόμος αλλά έχει αδιανόητες παλαβομάρες. Είσαι πχ σε ένα νοσοκομείο και περιμένεις. Σου απαγορεύουν να καπνίσεις κάτω στον κήπο και δίπλα στον μαντρότοιχο. Τι φοβούνται; Ψεκασμό από κάτω προς τα πάνω;;; 

Αν και καπνιστής θεωρώ σωστό τον αντικαπνιστικό νόμο. Δεν μπορεί να τον εφαρμόζουν οι άλλοι και εμείς εδώ να είμαστε οι χειρότεροι. Ξέρω τις κλάψες. Ας το πάρουμε απόφαση.

Ούτε να επιτρέψουμε να δηλωθούν καταστήματα που να επιτρέπουν το κάπνισμα γιατί θα το κάνουν όλοι. Όσοι αντισταθούν, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν.

Από την άλλη, τώρα έχουμε καλοκαίρι. Εύκολο είναι να ανοίξεις την πόρτα και να κάνεις ένα τσιγάρο. Το δύσκολο είναι όταν βρέχει. Τους καπνιστές θα τους προσέξουμε λίγο; Θα αφήσουμε όλους τους δρόμους να γεμίσουν αποτσίγαρα; Ας βραχούν, δεν μας νοιάζει;

Στα μαγαζιά που έχουν τραπέζια σε χώρο που δεν κλείνει από πάνω. Είτε είναι σε αυλή, είτε σε πλατεία, είτε στο πεζοδρόμιο. Ισχύει και εκεί;

Νομίζω πως ειδικά για τους χώρους διασκέδασης θα πρέπει να υπάρχει μια μέριμνα. Είμαστε μια τουριστική χώρα. Είμαστε μια χώρα που ο κόσμος – ευτυχώς – δεν κλείνεται σε μια παμπ αλλά βγαίνει έξω.

Ναι στον αντικαπνιστικό νόμο στους κλειστούς δημόσιους χώρους αλλά πρέπει να υπάρχει σύνεση, λογική, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της χώρας μας.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια