Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΥ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ




Έχω βαρεθεί να διαβάζω για την οδηγική συμπεριφορά. Ο οδηγός έτσι, ο οδηγός αλλιώς, ο οδηγός γιουβέτσι. Αποφάσισα λοιπόν να συγγράψω τον οδηγό του τέλειου συνοδηγού γιατί και αυτός έχει ρόλο στο ταξίδι και γιατί δόξα τω θεώ έχω συνυπάρξει με πολλούς συνοδηγούς επί σειρά ετών. 

1.    Σε μια διασταύρωση μην πετάς χαρταετό αλλά πες μου αν έρχεται κάποιο όχημα. Μην τα περιμένεις όλα από εμένα. Στρίψε το κεφαλάκι σου και μίλα. 

2.    Μπαίνεις στο δικό μου αυτοκίνητο. ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΣ το ραδιόφωνο ή το cd ή την ένταση της φωνής ! Πες μου να το αλλάξω ή να το χαμηλώσω αλλά ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΣ. 

3.    Αν πάμε ένα ταξίδι και θέλεις να συνεισφέρεις στα διόδια;; Χωρίς να πεις κάτι, βάζεις το χέρι στην τσέπη, έχεις έτοιμα τα κέρματα και τα δίνεις στον οδηγό. Αν τα δεχτεί ή όχι είναι άλλο θέμα αλλά φράσεις τύπου «αν δεν έχεις ψιλά» ή «να σου δώσω τα διόδια;» είναι γελοίες. Αν δεν έχω ψιλά, δεν πειράζει, θα πάρω ρέστα. Μη με ρωτάς γιατί είναι σαν να θέλεις να αρνηθώ. Κάνε. 

4.    Αν είσαι αγχωτικός, πιες δύο ποτήρια ουίσκι πριν μπεις στο αυτοκίνητο. Είναι καλύτερο από το να μου μεταδίδεις καταπιεστικά το άγχος σου. 

5.    Αν θέλεις να με ειδοποιήσεις για το φανάρι ή το stop, μη μου το λες με κραυγές στο μισό μέτρο γιατί μπορεί να τη γλιτώσω από την παράβαση και να τρακάρουμε επειδή με τρομάζεις. Αν πατήσω απότομα φρένο, θα τη φάμε από πίσω.

6.    Όταν κάνουμε βόλτα και λες «πω πω φανταστικό αυτό το σπίτι με την πισίνα » με κάνεις να θέλω να κοιτάξω και εγώ. Αν κοιτάξουμε και οι δύο, τότε το τιμόνι θα πηγαίνει στον αυτόματο. Δείξε μου κάτι που μπορώ να δω το πολύ στις 45ο Πιο πέρα παίζεις με τη ζωή σου. Είναι καλύτερο να περάσει το αξιοθέατο και μου το διηγηθείς μετά από 10 μέτρα. 

7.    Όταν μου υποδεικνύεις να στρίψω, μη χρησιμοποιείς πολλές λέξεις και αναλυτικές περιγραφές γιατί με μπερδεύεις. Δεν είμαι γκόμενα, δεν μπορώ να κάνω χίλια πράγματα μαζί. Να είσαι σύντομος και σαφής. ( α ) 

8.    Όταν μου υποδεικνύεις να στρίψω, μην το κάνεις με φωνές ακριβώς στο σημείο που είναι η πινακίδα ! θα μας τρακάρουν από πίσω ! Πρέπει να το ξέρω τουλάχιστον 50 μέτρα πριν, για να βγάλω φλας, να χαμηλώσω ταχύτητα,  να δω στον καθρέπτη ότι έχω ελεύθερο το πεδίο και να αλλάξω πορεία ( β ) 

9.    Όταν μου υποδεικνύεις να στρίψω κατάλαβε πως λειτουργώ.  Άλλοι θέλουν ένα «δεξιά» ή «αριστερά» και άλλοι μπερδεύονται και πρέπει να βρεις έναν άλλον τρόπο. Δείξε. Βάλε σημάδι. Πχ «όπως το άσπρο» [ ΣΣ αυτοκίνητο ] ( γ ) 

10. ΡΩΤΑ ΜΕ πριν ανάψεις τσιγάρο ! 

11. Όταν πάω να παρκάρω σε δύσκολο σημείο, μην κοιμάσαι. Βγες έξω και βοήθησε με. Πρότεινε το τουλάχιστον. 

12. Όταν ανοίγεις την πόρτα για να κατέβεις, πρόσεχε τα διερχόμενα οχήματα. Δεν έχω καμία όρεξη να με μπλέξεις σε ατύχημα ! 

13. Αν μου κάνεις υποδείξεις και παρατηρήσεις κάθε πέντε μέτρα, μου δημιουργείς εκνευρισμό. Μπορεί να νοιώθεις καλύτερα μεν γιατί γίνεσαι δεικτικός, αλλά πίστεψε με, δεν συμφέρει ούτε εμένα ούτε εσένα. 

14. Αν πιστεύεις ότι τρέχω και θέλεις να χαμηλώσω ταχύτητα, πες το ήρεμα. Μη φωνάζεις. 

15. Αν κάποιος άλλος οδηγός μας παραχωρήσει την προτεραιότητα, βγάλε το χέρι σου έξω από το παράθυρο και ευχαρίστησε τον. 

16. Μη με βάζεις να κάνω κόντρες με άλλους οδηγούς ! Είναι επικίνδυνο ηλίθιε ! 

17. Βάλε από μόνος σου τη ζώνη σου. Μην περιμένεις να σου το πω. 

18. Αν σε στριμώχνει το κάθισμα ή δεν σε βολεύει, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ρυθμίσεις κατά το δικό σου σωματότυπο. Όταν όμως κατέβεις, να το βάλεις εκεί που το βρήκες. 

19. Βοήθησε με στις διαδικασίες. Δώσε μου το μπουκάλι με το νερό, βγάζοντας το πώμα. Πρότεινε να μου στρίψεις τσιγάρο αν δεις ότι προσπαθώ να το κάνω. Αν αρνηθώ, κράτα για λίγα δευτερόλεπτα το τιμόνι.  Βάλε το google maps με το δικό σου κινητό και καθοδήγησέ με. 

20. Όταν κάποιος περαστικός μας δίνει οδηγίες, μην κοιτάς το κινητό σου. Πρόσεχε και εσύ τι λέει. 

21. Όταν δεις ότι πάει να γίνει τσακωμός με κάποιον άλλον οδηγό, να λειτουργείς πυροσβεστικά να φύγουμε. Μην υποδαυλίζεις την ατμόσφαιρα. 

22. Αν με δεις κουρασμένο, γλαρωμένο ή φερθώ απερίσκεπτα και πιώ, ζήτα να πάρεις εσύ το αυτοκίνητο. Οι εκ των υστέρων διαμαρτυρίες δεν έχουν νόημα. 

23. Έχε πάντα το δίπλωμα σου μαζί σου. Μπορεί κάτι να μου συμβεί. 

24. Αν κρυώνεις ή ζεσταίνεσαι, έχεις κάθε δικαίωμα να μου ζητήσεις να βάλω καλοριφέρ ή a/c. Μην το κρατάς μέσα σου για να με πρήξεις μετά.

25. Αν ξέρεις μια εναλλακτική διαδρομή πρότεινέ το αλλά μια φορά. Μπορεί να μη θέλω να πάω από εκεί που θέλεις αλλά από εκεί που ξέρω. Δεν έγινε και τίποτα για να το κάνεις μεσανατολικό. 

26. Αν σταματήσουμε σε περίπτερο, πήγαινε εσύ να πάρεις αυτό που θέλουμε. Μην τα περιμένεις όλα από εμένα. 

27. Δεν είμαι ο οδηγός σου. Μαζί πάμε. Μίλα μου. Μην κοιμάσαι ούτε να χάνεσαι με το κινητό. 

28. Αν κάνω λάθος, μη με φας. Όλοι όσοι έχουν πιάσει τιμόνι κάνουν λάθη. Ακόμα και εσύ. 

29. Ξέρω πως θεωρείς ότι είσαι καλύτερος οδηγός από εμένα. Αν χαλιέσαι με το πώς οδηγώ, πρότεινε να πάμε με το δικό σου αυτοκίνητο. Η γκρίνια δεν βοήθησε ποτέ και κανέναν. 

30. Κατάλαβε πως όταν οδηγώ έχω την ευθύνη και της ζωής σου. Οπότε βοήθησε με και μη μου τη σπας. 

Χμ… 

Τελικά το να είσαι καλός συνοδηγός, έχει και αυτό τις δυσκολίες του… 

Υγ. Ξέρω ότι σου φαίνονται πολλά. Τα μισά να κάνεις, είσαι μια χαρά.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια