Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ - ΟΧΛΟΚΟΛΑΚΕΙΑ



Καλό μήνα ! 

Διάβασα πριν από λίγες ημέρες το άρθρο του Κωνσταντίνου Τσάβαλου στο http://www.thetoc.gr  για τον λαϊκιισμό. Πολύ ενδιαφέρον αν και ο αρθρογράφος ευγενικά απέφυγε να γράψει τι συνέβη στη χώρα μας. Αυτή την προσθήκη ανέλαβα να την κάνω εγώ. 

Να σου πω εκ των προτέρων ότι η λέξη λαϊκισμός δεν μου αρέσει. Είναι αόριστη και στα αυτιά πολλών αρκετά εύηχη και τη μπερδεύουν με το "λαϊκός".  Προτιμώ τη λέξη δημαγωγία. Μη σου πω πως η λέξη «οχλοχάδια» ή «οχλοκολακεία» είναι απείρως καλύτερες. 

Παραθέτω το άρθρο και ενδιάμεσα τις δικές μου προσθήκες. 

= = = = 

Οι πολιτικοί επιστήμονες συμφωνούν πως ο λαϊκισμός δεν είναι ιδεολογία: Είναι μια πολιτική και κοινωνική στρατηγική προκειμένου να αποκτήσει κάποιος μεγάλη εξουσία στα χέρια του. Ο λαϊκισμός εφαρμόζεται από την αρχαιότητα και άλλοτε χρησιμοποιείται για κάλο σκοπό -αν και η πλειονότητα των λαϊκιστών ηγετών κατόπιν αποδείχτηκαν... όχι και τόσο ενάρετοι.

Λαϊκιστής υπήρξε ο ηγέτης των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ, τον λαϊκισμό χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Σιμόν Μπολιβάρ (για καλό σκοπό) αλλά και ο Αδόλφος Χίτλερ (με τις γνωστές... ιστορικές επιπλοκές).

Σήμερα, ο λαϊκισμός ενσαρκώνεται απολυτά στο πρόσωπο τριών ηγετών-πολιτικων μορφών: της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, του Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν στην Τουρκία και του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Το θέμα επανέρχεται με επιτακτικό τρόπο στην επικαιρότητα μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών στο οποίο η Μαρίν Λεπέν κατέκτησε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον μετριοπαθή κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν. 

Υπάρχουν λοιπόν επτά αλάνθαστες τακτικές που είναι... must για κάθε (μωρο)φιλόδοξο λαϊκιστή, είτε αυτός ανήκει, πολιτικά κι ιδεολογικά, στην αριστερά, είτε στην δεξιά, είτε στο κέντρο:

1. Διαίρει και Βασίλευε

 

Όλοι οι λαϊκιστές υποστηρίζουν την πόλωση και τον διχασμό, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής: πρεσβεύουν σθεναρά τον εθνικό, κοινωνικό, μισθολογικό, μορφωτικό και θρησκευτικό διαχωρισμό, προκειμένου να εκμεταλλευτούν κατόπιν την λαϊκή οργή απέναντι στον “άλλον”, τον “ξένο” και να κερδίσουν ψήφους. Δεν φοβούνται το χάος και το μισαλλόδοξο σκοτάδι, αντιθέτως τρέφονται από αυτό. Αυτό κάνει ο Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, το ίδιο ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ομοίως ο Ερντογάν σε Τουρκία. Η δε Λεπέν, σε μια αρχετυπικά διχαστική κίνηση, επέλεξε για σλόγκαν της εκστρατείας της για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών το "Επιλέξτε την Γαλλία [που θέλετε]"σε αντίθεση με το αντίστοιχο ενωτικό σύνθημα του Μακρόν που είναι «Μαζί, η Γαλλία!»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ SUSPECT – ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : 

 

Έσπευσαν να δημιουργήσουν ενοχές «στους άλλους». Όσοι βλέπαμε την πραγματικότητα γίναμε Μνημονιακοί, Μερκελιστές, Προδότες,  Προσκυνημένοι και φυσικά στα 4. Η διαίρεση κορυφώθηκε με το πιο γελοίο δημοψήφισμα όλων των εποχών που αδερφές και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια και τα παλικάρια ήταν αυτά που θα έλεγαν όχι. Τη συνέχεια την ξέρεις. Κάναμε Εθνικές Εκλογές με το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

 

2. Χρησιμοποίησε κατά κόρον την υπερβολή

 

Ένας αλάνθαστος τρόπος για τους λαϊκιστές προκειμένου να κερδίσουν οπαδούς, είναι να χρησιμοποιήσουν κατά κόρον την υπερβολή. Μεγαλοποιώντας και μεγεθύνοντας τα προβλήματα που βλέπουν αυτοί στη χώρα τους, είναι σαν να πετάνε λάσπη σε έναν ανεμιστήρα: μια ποσότητα θα ξεκολλήσει, αλλά όση λάσπη μείνει είναι ικανό “καύσιμο” για να πετύχουν τον στόχο τους. Λόγου χάρη, ο Τραμπ έχει πολλάκις αναφερθεί στο “χάος και την καταστροφή” που του κληροδότησε ο προκάτοχος του, Μπαρακ Ομπάμα, ενώ επίσης μιλάει για “σφαγές” σε μέρη του κόσμου που δεν έγιναν ποτέ, όπως την Σουηδία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ SUSPECT – ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : 

 

Πάντα σε πρώτο πλάνο οι αυτοκτονίες που ανέβαιναν σε δυσθεώρητα ύψη. Όχι στα στοιχεία αλλά στον δημόσιο λόγο. Αν δεν υπήρχε το google university θα νόμιζες πως αυτοκτονούσαν καθημερινά στην Ελλάδα 10.000 άνθρωποι. Ακούγαμε συνέχεια για τις λιποθυμίες των παιδιών στα σχολεία σε βαθμό που να νομίζεις πως ξαφνικά γίναμε Σομαλία. Μέγα δράμα ζήσαμε και με τους αξιοπρεπείς ανθρώπους που ξαφνικά αναζητούσαν ομαδόν τον επιούσιο στους κάδους σκουπιδιών. Όλα αυτά συνέβησαν. Το πόσο υπερτονίστηκαν όμως σίγουρα το θυμάσαι. Όλως περιέργως από τον Ιανουάριο του 2015 ο κόσμος σταμάτησε να αυτοκτονεί, κανένα παιδάκι δεν ξαναλιποθύμησε στο σχολείο και ουδείς ξαναέψαξε σε κάδο. Επιπλέον υπερτονίστηκαν τραγικά περιστατικά όπως ο θάνατος των φοιτητών από το μαγκάλι. 

3. Ενοχοποίησε τους εχθρούς σου

 

“Αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι με τους αντιπάλους μας, άρα είσαι νομοτελειακά εχθρός μας”: αυτή την τακτική χρησιμοποίησε στο πρόσφατο δημοψήφισμα της Τουρκίας ο Ερντογάν και παραλίγο να του γυρίσει μπούμερανγκ. Το ίδιο έκανε και ο Τραμπ με την Χίλαρι Κλίντον, όταν αναρτούσε tweets με το προκλητικό σύνθημα “κλείστε την στη φυλακή”. Η δε Λεπέν στη Γαλλία βλέπει παντού εχθρούς για το Εθνικό Μέτωπο: την παγκοσμιοποίηση, την ΕΕ, την ευρωζώνη, τη μετανάστευση και το Ισλάμ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ SUSPECT – ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ :

Ο Σαμαράς ήταν προδότης, αρχιτέκτονας μιας χούντας και πράκτορας των τοκογλύφων δανειστών. Ο Βενιζέλος ήταν ο διαπλεκόμενος, το σκάνδαλο το ίδιο και ένας πάμπλουτος διεφθαρμένος που κυκλοφορούσε με μια μπεμπα ( BMW ) που κόστιζε 750.000 αγαπούλα μου. Ήταν οι Εχθροί της Επανάστασης και για αυτό ο λαός ξεσηκώθηκε. Τα κινήματα δεν πληρώνω που τώρα πληρώνουν μια χαρά. Οι αγανακτισμένοι που μόλις σφίξαν οι ζέστες έπιασαν τις παραλίες και λίγο αργότερα διορίστηκαν στο δημόσιο. Τότε που ξεσηκώθηκαν οι παραγωγοί και μοίραζαν τσουβάλια στους δρόμους με πατάτες και ζαρζαβατικά χωρίς μεσάζοντες. Ήταν οι προδότες που δεν πήγαιναν να πάρουν τα λεφτά που απλόχερα μας προσέφεραν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιραν. Ήταν οι προδότες που δεν ακολούθησαν το οικονομικό θαύμα της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ – μπορεί και του Ισημερινού -  και μας έβαλαν στα μνημόνια. 

4. Επικαλέσου μια “διεθνή συνωμοσία” εναντίον σου

 

Ο Ερντογάν μιλάει για μια “διεθνή συνωμοσία των Γκιουλενιστών” εναντίον της Τουρκίας και προκαλεί την απορία. Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα κατάφερε να προκαλέσει μέχρι και την θυμηδία, ισχυριζόμενος πως οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, που παρακολούθησαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος «παρωδία» την Κυριακή 16 Απριλίου  και κατέκριναν τη διαδικασία ως μη ανταποκρινόμενη στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι στην πραγματικότητα αντιπρόσωποι των «τρομοκρατών» του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ SUSPECT – ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : 

 

Μας έβαλαν στα μνημόνια για να πάρουν τσάμπα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας. Ο Παπανδρέου ήταν broker και τζόγαρε με την Ελλάδα στα CDS για να βγάλει ένα σκασμό λεφτά. Παραποιήθηκαν σκόπιμα τα στατιστικά στοιχεία για να μπούμε κάτω από τη μπότα του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Το χρέος μας είναι λογιστικό, επαχθές, επονείδιστο, απεχθές, τρισκατάρατο και το PSI ο ορισμός της προδοσίας. Οι αλήθειες που μας κρύβουν. 

5. Βρες εχθρούς στο εξωτερικό της χώρας σου

Ο λαϊκισμός δεν απαιτεί, αλλά... επαιτεί για την ύπαρξη ευδιάκριτων και ξεκάθαρων εξωτερικών εχθρών, που μπορεί να είναι είτε ένα μεμονωμένο άτομο, είτε μια ολόκληρη χώρα. Για τον Τραμπ είναι η Βόρεια Κορέα και οι Μεξικανοί μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα και για τον Ερντογάν η Γερμανία και η Ολλανδία που είναι “ναζί”. Στις προεκλογικές εξαγγελίες της Λεπέν έχει καταγραφεί και η επιθυμία της να επιβάλει πρόσθετο φόρο 10% σε όλες τις νέες συμβάσεις των ξένων εργαζομένων, καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την πληρωμή του επιδόματος εργασίας -εκτιμώντας ότι η Γαλλία μπορεί να επανακτήσει την κυριαρχία της με τον περιορισμό της μετανάστευσης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ SUSPECT – ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : 

 

Δανειστές. Σόρος. Εβραίοι και Μασόνοι. ΔΝΤ. Αμερική. Τουρκία. Τοκογλύφοι. Τα παιδιά του Χίτλερ, οι Γερμανοί. Go back madame Merkel. Αυτοί οι άθλιοι Γερμανοί που δεν μας δίνουν τις πολεμικές αποζημιώσεις για να ξεχρεώσουμε. 

6. Δυσφήμησε τους ειδικούς

“Οι Βρετανοί πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τους ειδικούς”, είχε πει πριν μερικούς μήνες ο Μάικλ Γκόουβ, ένας από τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit κι υπουργός Δικαιοσύνης, στρέφοντας τα βέλη του εναντίον μιας ανεξάρτητης μελέτης οικονομολόγων που υπολόγιζε σε πολλά δις. ευρώ το κόστος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Αλλά κι ο Τραμπ αρνείται να (απο)δεχτεί τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζοντας πως οι επιστήμονες “δεν ξέρουν τί λένε”, ενώ έχει πάρει θέση μέχρι και κατά των εμβολίων σε παιδιά, υποστηρίζοντας πως δημιουργούν αυτισμό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ SUSPECT – ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ :

Όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι. Ο καρεκλοκένταυροι, χαρτογιακάδες και σφουγγοκωλάριοι των Βρυξελλών. Ο Στουρνάρας που κράτησε την Ελλάδα όρθια έγινε ο άρχοντας του σκότους. Διάφοροι τυχάρπαστοι όπως ο Βαρουφάκης έμπαιναν καθημερινά στα σπίτια μας και αντιμετώπιζονταν όπως ο Κομφούκιος. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν η γενναία Ελληνίδα Ζαν Ντ Αρκ της κρίσης. Ο Γιούκλιντ ήταν ο Κλιντ Ιστγουντ. Οι Σταθάκης, Μηλιός και Κατρούγκαλος οι αριστεροί τεχνοκράτες που ανέλυαν εν τη σοφία τους πόσο άνετα εφικτό ήταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. 

7. Κατηγόρησε τα ΜΜΕ

Από την πρώτη μέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ, έχει εξαπολύσει ανηλεή επίθεση σε φίλια και μη ΜΜΕ των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου έχει κλείσει με τη βια 173 μέσα ενημέρωσης, ενώ 2.500 άνθρωποι του επαγγέλματος έχουν απολυθεί και 800 έχουν χάσει την κάρτα εργασίας τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ SUSPECT – ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ :

Τα βοθροκάναλα και τα τσοντοκάναλα. Το Mega που έπρεπε να κλείσει. Ο ΣΚΑΙ που μπήκε στη διόπτρα. Όλοι σας και μόνοι μας. Αν και τα κανάλια στη χώρα μας έδιναν βήμα στην τότε σχιζοφρένεια και αντιμετώπιζαν με πρωτοφανή σεβασμό, στο δημόσιο λόγο τις ανέφικτες παλαβομάρες, κατά τα άλλα ήταν η διαπλοκή που κρατούσε την Ελλάδα στη δυστυχία. 

= = = 

Κάνοντας λοιπόν τη σχετική αντιπαραβολή δεν ξέρω τελικά αν έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές από τους άλλους λαούς. Να σημειώσω δε, πως λείπει από το άρθρο και η οχλοκολακεία των Φάρατζ και Τζόνσον που είχε ως αποτέλεσμα το Brexit.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια