Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ





Σε αυτά τα ανοιξιάτικα Χριστούγεννα, πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή, ένα φρέντο εσπρέσο και πήγα μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο. 

Άφησα το αυτοκίνητο απέναντι από το Καλλιμάρμαρο αλλά αν θες να δεις το μεγαλύτερο μέρος να μπεις από τη δεύτερη είσοδο της Ηρώδου Αττικού. Εν προκειμένω για λόγους ασφαλείας – επειδή είναι ακριβώς απέναντι από το προεδρικό μέγαρο – είναι κλειστή. 

Πέρασα μπροστά από την Αίγλη και το Ζάππειο μέγαρο και μπήκα στην είσοδο πριν από τη Λεωφόρο Αμαλίας. Αυτή είναι και η καλύτερη γιατί έχει διαδοχικά μια ωραία πέργκολα ως φυσικό τούνελ και μετά τη συστοιχία με τους πανύψηλους φοίνικες.

Μου άρεσε που είχε πάρα πολλά παγκάκια. Πολλά δέντρα είχαν πινακίδες για το τι είναι τι. Για τα δεδομένα του Γιουνανιστάν τα σκουπίδια ήταν ελάχιστα. Επίσης έχει πολλές δαιδαλώδεις διαδρομές και μπορείς να κάνεις ότι βόλτα επιθυμήσεις. 

Ακριβώς δίπλα στο Κοινοβούλιο το περίμενα πιο φροντισμένο ως προς τα φυτά. Σε πολλά σημεία η βλάστηση είναι άναρχη. Το βοτανικό μουσείο κλειστό. Τα ζώα ως μίνι ζωολογικός κήπος πολύ λίγα. Οι ξύλινες πινακίδες με τα μέρη που μπορείς να πας ξεφτισμένες

Με χαλαρό περπάτημα και στάσεις για φωτογραφίες, χρειάζεσαι περίπου μια ώρα για να δεις το μεγαλύτερο κομμάτι του. Αν έχεις κέφι μπορείς να περπατάς και για τρεις! 

Αν θες να πιείς καφέ, υπάρχει φυσικά η Αίγλη, το καφενείο στην πρώτη έξοδο της Ηρώδου Αττικού και ένα καφέ λίγο πριν βγεις στην Βασιλίσσης Αμαλίας. 

Σε γενικές γραμμές, είναι μια ευχάριστη απόδραση στο κέντρο της πόλης για μικρούς και μεγάλους και χωρίς να σε μαγκώνει η καρδιά σου όπως στο Πεδίο του Άρεως. Μια ανάσα πρασίνου για ψυχοσυναισθηματική αναζωογόνηση. 

Μπορείς να το συνδυάσεις είτε με βόλτα στο Σύνταγμα στα καταστήματα, είτε για φαγητό στην Πλάκα και μετά για το ποτό σου στα μπαράκια που έχουν φυτρώσει περίξ της Πλατείας Συντάγματος. 

Θυμίζω πως ο Εθνικός Κήπος κλείνει με τη δύση του Ηλίου οπότε τώρα το χειμώνα κατά τις 5, βγαίνουν παγανιά οι φύλακες με τα παπάκια και τις σφυρίχτρες και μην τους αγνοήσεις γιατί κλειδώνουν οι πόρτες και θα πρέπει να κάνεις τον cowboy για να βγεις  !



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια