Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΚΟΥΓΙΑΣ, ΜΠΕΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣΕΤΕΣ ΜΙΞ


Παρακολουθώ με ασυγκράτητο γέλωτα τις εξελίξεις στο φτωχό και χυδαίο εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ζηλεύω οσους νοιώθουν έκπληξη και σχεδόν  λυπάμαι οσους τα «καταδικάζουν». Η λέξη καταδικάζω πρέπει να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ξεφτίλα από ολες τα τελευταία χρόνια. Πετάμε ένα καταδικάζω και κάναμε το χρέος μας. Επίσης, μου φαίνονται πολύ κουτές και πολύ πονηρές ( ανάλογα με το ποιος το λέει ) τις προσπάθειες των απανταχού Σέρλοκ για την εξιχνίαση του εγκλήματος. Σε ποιον τα λέει ο Μπέος, αν είναι κομμένος μόνο ο αντίλογος, αν εχει γίνει συνολικό λιφτινγκ, γιατί βγήκαν τώρα, ποιος τις έδωσε, και λοιπά χαζοχαρούμενα. Τέλος, καγχάζω με οσους χρησιμοποιούν τη λέξη «κασέτα». Οσκαρ παλαιολιθικής εποχής!

Ακουω τον nova spor fm και αισθάνομαι ότι το θέμα πάει να πνιγεί. Λογικό. Αν εξαφανιστούν οι δικοί μας άνθρωποι, με τι θα έχουμε να ασχολούμαστε ως ραδιοφωνικές εκπομπές και ως εφημερίδα; Γίνεται στορι χωρίς αγαπημένους ήρωες;

Δεν με ενδιαφέρει κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα. Αδιαφορώ.
Λες και δεν ξέρουμε οτι το ποδόσφαιρό μας δεν είναι και το πιο λαμπερό του κόσμου.
Λες και αν κοιτάξεις τη φάτσα του Μπέου και του Μαρινάκη θα πιστέψεις ότι είναι άγγελοι του Κυρίου που κατέβηκαν στη Γη για να διδάξουν ήθος και αρετή.

Η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι δεδομένη. Μετά τη δεκαετία του 80 που πέντε ομάδες μας πήρα τον πρωτάθλημα ( Ολυμπιακός – Παναθηναϊκος – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ – Λάρισα ) ακολούθησε μια light κυριαρχία του Βαρδινογιάννη,  και μετά το μέγα οργιο του Κοκκαλιστάν. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι και ο Μαρινάκης θέλοντας να κάνει επίδειξη ότι ο κόσμος θα ξεχάσει γρήγορα τον παντοδύναμο Κόκκαλη, αποδεικνύεται τρίσχειρότερος. Επι Κόκκαλη είχαμε και το επος της Ριζούπολης αλλα ο Σώκρατες κράτησε τα προσχήματα και δεν έβριζε και δεν πούλαγε μαγκιές στους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Η πλάκα είναι πως ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από ολους και δίκαια θα πάρει το πρωτάθλημα αλλά αυτή η αλαζονεία να θέλεις τον αποκεφαλισμό των υπολοίπων, δεν αντέχεται. Τι θα πάθεις ρε αδερφέ αν το πάρεις με 5 βαθμούς διαφορά; Γιατί πρέπει να πουλήσεις μαγκιά για να το πάρεις με 20; Τσάμπα κούραση και άδικη για ολους μας ταλαιπωρία.

Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο δεν είναι μονο παραγοντικό και διατητικό σπορ.
Ολοι τη θέλουμε.

Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που παθιάζεται με το σκορ και όχι με το παιχνίδι.
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που χάνει το χρόνο του να διαβάζει άθλια κείμενα με άχρηστες και συνήθως ψεύτικες πληροφορίες, αγοράζοντας αθλητική εφημερίδα
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που κάνει μαγκιές με τα ΜΑΤ στην Ελλάδα και μόλις βγαίνει στο εξωτερικό «διδάσκει πολιτισμό» γιατί ξέρει πως δεν θα έρθουν οι δικηγόροι της ΠΑΕ να τον βγάλουν από το κρατητήριο σε μια ωρα
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που διαμαρτύρεται ότι ο πρόεδρος δεν «προστατεύει» την ομάδα όταν κάνει ένα λάθος ο διαιτητής.
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που ψάχνει σκοτεινές συνομωσίες και λέει «κερδίσαμε» στη νίκη και «το πουλήσαμε» στην ήττα
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που ξεφεύγει από το ρόλο του φιλάθλου και γίνεται παράγοντας, οικονομικός αναλυτής, θέλει να ασκει διοικητικά καθήκοντα, που κάνει τον προπονητή, «ξέρει από μέσα» τι γίνεται με τους διαιτητές και ποιος σφυρίζει τι.
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που δεν ξέρει να χάνει
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που αρέσκεται να βγαίνει στα αθλητικά ραδιόφωνα για να κάνει μια βαρυσήμαντη τοποθέτηση της πλάκας.
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που, ειδικά το καλοκαίρι, του αρέσει να διαβάζει τα παραμύθια των αθλητικών εφημερίδων για τις μετεγγραφές και ως γνωστόν κάθε καλοκαίρι, η μεικτή κόσμου διαπραγματεύεται συμβόλαια με ομάδες του πρωταθλήματός μας.
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που θέλει τη νίκη πάση θυσία και σε περίπτωση εύνοιας, θα θυμηθεί το 1856 που είχε ευνοηθεί σε μια αντίστοιχη φάση ο αντίπαλος, οπότε αυτό μεταφράζεται σε «πατσίσαμε»
Ο Ελληνας οπαδός είναι αυτός που θέλει 50-50 και εννοεί 50 δικά μου και 50 της ομάδας μου
Ο Ελληνας οπαδός είναι ενας αμόρφωτος ρεμπεσκές που ενημερώνεται από έναν επίσης αμόρφωτο δημοσιογράφο, ο οποιος ηρωοποιεί αμόρφωτους ποδοσφαιριστές.

Για την ικανοποίθηση του Ελληνα οπαδού γίνονται όλα. Μια χαρά πελάτης είναι το βόδι! Αυτή είναι η κουλτούρα μας, Μπεους και Μαρινάκηδες υποστηρίζουμε. Τους Πηλαδάκηδες όμως τους θεωρούμε, λίγους, άσχετους και ανίκανους.

Εχουμε μια χρυσή ευκαιρία να δώσουμε το σύνθημα για αλλαγή αυτού του νοσηρού καθεστώτος.

Να κάνουμε αποχή από το γήπεδο.
Να κάνουμε εμπάργκο στις αθλητικές εφημερίδες.
Αντε, ας ακούμε ραδιόφωνο μια και δεν είναι προσμετρήσιμο.

Αν ο κόσμος δείξει ότι τους σιχάθηκε και το προϊον που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο εχει μηδέν έσοδα από εισιτήρια ή θα ξεκουμπιστούν τα λαμόγια ή θα αλλάξουν τακτική.

Εμεις τους ενισχύουμε σε όλα αυτά που κάνουν. Δεν είδα πολλούς οπαδούς του Ολυμπιακού επι Κόκκαλη να διαμαρτύρονται για την παράγκα. Ολοι πήγαιναν στα ετήσιο πανηγύρια για να σηκώσουν τον 5ο,  το 6ο το 7ο κοκ.

Αυτοί είμαστε. Και αν φύγει αύριο ο Μπεος, θα βρεθεί κάποιος άλλος να κάνει τη δουλειά. Στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα να βρούμε τύπους σαν τον Μπεο και σαν τον Μαρινάκη.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Από τις κασέτες τότε,  του Τριανταφυλλόπουλου.
Κουκουλώθηκαν όλα.
Ηδη ο Κούγιας αρχίζει να τα μαζεύει: Δεν θυμάμαι αν οι κασέτες ήταν δυο ή τέσσερεις, αν μου τις έδωσαν ή αν ηρθαν σε φάκελο στο γραφείο μου και αύριο πάλι θα αλλάξει.

Οι δημοσιογράφοι του nova spor fm στέκονται με περισσό ενδιαφέρον στο αν ήταν μοντάζ ή όχι - λες και αν ηταν λέξη λέξη μοντάζ  θα το καταλάβει κανείς. Δεν είναι κασέτες πια, mp3 είναι οπότε κόβεις και ράβεις κατά το δοκούν. Επίσης εστίασαν  σε ποιον να μίλαγε ο Μπεος. Αυτό είναι το πρόβλημα μας;  Εντάξει, φίλος σας ο Μπεος, όμως η αποπροσανατολιστική τακτική βγάζει μάτι.
Δεν ξέρω αν τελίκά αυτό το ρημάδι το κράτος κάνει τίποτα. Δεν είμαι αισιόδοξος. Στην Ιταλία που κοροϊδεύουμε τον Μπερλουσκόνι έπιασαν και μερικούς. Εριξαν τη Γιουβέντους από την πρώτη κατηγορία. Κάτι έκαναν. Εμεις εδώ, ακόμα και το θέμα με τη δωροδοκία του Κομπότη θα το εξετάσουμε σε 5 χρόνια λόγω των έξυπνων αναβολών στο δικαστήριο..

Σε προσωπικό επίπεδο, έχω κόψει το γήπεδο εδώ και χρόνια. Δεν τους δίνω τα χρήματα μου. Δεν αγοράζω ποτέ αθλητική εφημερίδα. Μου φαίνεται υποτιμητικό.
Λίγα ματς έχω δεί της ΑΕΚ φέτος ( 6-7 ) και αυτά με παρέα από την τηλεόραση.

Η καλύτερη διαμαρτυρία είναι η αποχή του κόσμου.
Αλλά τι λέω, ο γάβρος εχει να πανηγυρίσει την κούπα και ο βάζελος νοσταλγεί τον Νικόλα Πατέρα, που πέρυσι ηταν το αντίπαλον δεος απέναντι στον Κόκκαλη.

Εμεις όμως είμαστε πρόβατα. Παίρνουμε τηλέφωνο στα ραδιόφωνα, λέμε τις βλακείες μας, αυτοθαυμαζόμαστε  και εκτονωνόμαστε. Αγοράζουμε αθλητική εφημερίδα και μας φτιάχνει η χυδαιότητα και η αθλιότητα.  Και αν γίνει και τίποτα, μπουκάρουμε και στο γήπεδο ναουμ…  Γιατί είμαστε μάγκες.

Την απάντηση σε όλα αυτά θα τη δώσεις εσυ και εγω με τη συμπεριφορά σου. Η βια είναι για πολλούς μια λύση αλλα θα δημιουργήσει περισσότερα προβήματα. Ασε που είναι και επικίνδυνη. Αν περιμένεις ο διεφθαρμένος να τιμωρήσει τον διεφθαρμένο, σώθηκες. Αν θέλεις να τους ενισχύεις με το χρόνο και τα χρήματα σου, καλά κάνουν και σε δουλεύουν κατάμουτρα.

Συνειδητοποιώ πως και το περσινό και το φετινό πρωτάθλημα δεν χρειάζονταν ιχνος διαιτητικής υποστήριξης και παράγκας. Ο Παναθηναϊκος πέρυσι και ο Ολυμπιακός φέτος ούτως ή άλλος ηταν καλύτεροι… 
Τελικά η γοητεία της κυριαρχίας, αποδεικνύεται ανίκητη... 



4 Λογομαχιες:

Leviathan είπε...

poli kali sou evdomada! :)

panos75 είπε...

Πολλά like σε αυτό το κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε αυτά που γράφεις, κάποιοι απο τους λόγους που σταμάτησα το γήπεδο , αν όχι όλοι, αναφέρονται στο κείμενό σου.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

!!!

Με την αγάπη μου,

Κώστας

vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twitter.com/kostasvloutis
friendfeed.com/kostasvloutis

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια