Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

FACEBOOK ΜΠΙΚΙΝΙ

Η μεχρι στιγμης περιηγηση μου στο facebook, μου εχει δωσει υλικο για ένα βιβλιο.

Όταν κερδισω στο τζοκερ ένα ικανο ποσο που θα μου απαγορευει την αναγκη για εργασια, θα εχω ένα επιλεον κινητρο για να μη βαρεθω και να υποδυθω τον συγγραφεα.
ΚαΠΟΤΕ θα το κανω.

Ένα από τα στοιχεια που σχεδον με τρομαζει σε αυτό το παγκοσμιο γιγαντιαιο δικτυο είναι πως προκειται για τη μεγαλυτερη φωτογραφικη βαση δεδομενων ολων των εποχων. Ο καθενας ανεβαζει φωτογραφιες δικες του, με φιλους, με το ετερον ημισυ, σε διαφορες στιγμες και οι ιδιοκτητες του facebook διαθετουν πληρη φακελο με τη δικη μας συναινεση και συμμετοχη.
Ανεκαθεν με απωθουσε η δαιμονοποιηση και προσπαθω οσο μπορω να ανοιγω το καμμενο μου μυαλο. Καγχαζα για το barcode όταν ακουγα τους εσχατολογους να επικαλουνται το πυρ της κολασεως και χαμογελουσα συγκαταβατικα για τις υπερβολικες διαμαρτυριες για τις ταυτοτητες. Τελικα τιποτα δεν αλλαξε ως προς τις ζωες μας και τις επιλογες μας παρα τις καταρες και τις θεοθεν, δια αμφιβολων εκπροσωπων, απειλες.

Μονο και μονο για να παρακολουθησει κανεις τον ογκο των δεδομενων ειτε από τις καμερες στους δρομους, ειτε στο facebook, ειτε από κοριους στα τηλεφωνα, θα πρεπει ο μισος πληθυσμος της Γης να παρακολουθει τον άλλο μισο.
Με εντυπωσιαζει το γεγονος πως οι περισσοτερες γυναικες αποδεκτης εμφανισης εχουν αναρτησει φωτογραφιες με μπικινι.

Όταν εκανα τις σχετικες ερωτησεις οι απαντησεις που πηρα ηταν
- ετσι μου αρεσει ( σε αυτό το επιχειρημα, κοπηκε κάθε περαιτερω αναλυση)
- σιγα καλε, ετσι δεν ειμαι και στην παραλια;
- Και τι εγινε;
- Γιατι ετσι ακριβως ειμαι

Όπως σχεδον σε ολους τους ανδρες, μια από τις κρυφες τους φαντασιωσεις είναι να ηταν επαγγελματιες ποδοσφαιριστες ή παικτες του μπασκετ, ετσι και οι γυναικες πολύ θα ηθελαν να είναι μοντελες, σοου μπιζ, φωτα, γκλαμ και λοιπα πλαστικα φουξια μανταλακια.

Όταν λοιπον στα γυναικεια περιοδικα και στα καναλια βομβαρδιζονται με τετοια προτυπα, είναι σχεδον φυσιολογικο επακολουθο να μιμουνται. Τι πιο προσφορο λοιπον από την απλη προσβαση στο ιντερνετ και την επιδειξη μπικινο-φωτογραφιων;

Στο οποιο facebook βεβαια υπαρχουν διαφοροι διασημοι, μανατζερισκοι, ημι-γνωστοι και πιο γνωστοι, οποτε ειναι μια πρωτης ταξεως ευκαιρια αφενος για τους κυνηγους κεφαλων να βρουν κατι χωρις να μεσολαβουν πρακτορεια αλλα και μια πρωτης ταξεως ευκαιρια για μια κοπελα εκτος κυκλωματων να προσπαθησει να προσελκυσει βλεμματα και προτασεις.

Η γυναικεια αυταρεσκεια και φιλαρεσκεια είναι εδώ και εκπληρωνεται χωρις κοστος. Η ματαιοδοξια τυπου δειτε ποσο ωραια ειμαι, δειτε με πως μεταμορφωνομαι από την πολη στην παραλια, ερχεται να καλυψει κενα και ανασφαλειες. Ομως στην παραλια εισαι στη θαλασσα, αγνωστη μεταξυ αγνωστων και το πολύ πολύ να σε καρφωσει καποιος και να επιλεξεις αν το καρφωμα του βλεμματος θα γινει και καρφωμα του σωματος ή θα μεινει στην επιθυμια.

Στο facebook όμως εχεις και το ονομα σου.
Και προσωπικα σου στοιχεια.
Και μια μονιμη σελιδα που εκτιθεσαι φτηνα στα ματια οποιουδηποτε.
Και οι φωτογραφιες αποθηκευονται και διαδιδονται…
Η φωτογραφια με μπικινι, για να το πω ψυχρα, είναι ένα βημα πριν το γυμνο.

Δεν ξερω αν υπαρχει καποιος σοβαρος λογος για τον οποιο θα πρεπει μια γυναικα να εκτιθεται ετσι. Δεν ειμαι ψευτοπουριτανος και δοξα τον χαμογελαστο Βουδα, μου αρεσει το γυναικειο φυλο. Αν μια κοπελα αισθανεται ομορφη και θελει να το προβαλλει, είναι θεμιτο. Θα προτιμουσα - προτεινα όμως να εχει μια φωτογραφια με ένα σεξι ρουχο που να εχει τυπο και στιλ. Το μπικινι είναι εντελως τελειως «τα πεταω όλα εξω» και εν τελει υποτιμητικο. Τι σχεση εχει το πώς εισαι στην παραλια όταν ο άλλος σε χαζευει από το σπιτι του και σε εχει στο πιατο χωρις κοπο με τα …εσωρουχα της θαλασσας;

Αν η κοινωνια μας ηταν διαμορφωμενη ετσι ώστε να κυκλοφορουσαμε ολοι με μαγιο, δεν θα μου εκανε ιδιαιτερη αισθηση. Όμως μειδιω γιατι στο ιντερνετ υπαρχουν τετοιες «υφασματινες εκπτωσεις» χωρις αναστολες.

Υπαρχουν και άλλες κοπελες που διαμαρτυρονται γιατι συσσωρευονται λιγουρια και γραφουν σχολια αλλοτε λιγοτερο και αλλοτε περισσοτερο επιθετικα αλλα ξεχνουν πως το μεγαλυτερο κομματι που λεγεται σεβασμος, εμπνεεται.

Δεν ειμαι σιγουρος λοιπον αν η καλυτερη πηγη εμπνευσης σεβασμου είναι το μπικινι. Είναι διασκεδαστικη η αντιφαση του να θελεις ευρυ ιντερνετικο δικτυο θαυμαστων αλλα από την άλλη «αφηστε με στην ησυχια μου».

Είναι σαν να βγαινεις για πρωτη φορα μερα μεσημερι με μια κοπελα για καφε και να προσερχεται με αβυσσαλεο ντεκολτε και μια ημιφουστιτσα. Μπορει να εχεις ολη την καλη διαθεση αλλα το να διερευνησεις τον ψυχικο της κοσμο υπο αυτές τις συνθηκες μοιαζει με το να στειλεις έναν αοπλο στρατιωτη να κραταει την Αμερικανικη σημαια και να ψαχνει για τον Μπιν Λαντεν στις σπηλιες του Αφγανισταν.

Γνωριζω τον αντιλογο ότι εξαρταται από τα ματια του αλλου το πώς θα σε δει ανεξαρτητως τι φορας. Καμια αντιρρηση αλλα υπαρχουν και τα χρηστα ηθη από τη μια και από την άλλη ο μεσος ορος των ανθρωπων αλλιως αντιδρα όταν τον προκαλεις και αλλιως όταν κρατας την αξιοπρεπεια σου…

Προσωπικα μου αρεσουν οι γυναικες που εχουν τυπο και στιλ.
Αυτά είναι δομικα στοιχεια μιας προσωπικοτητας που ξερει και να γοητευει και να σαγηνευει και αναγει τη θηλυκοτητα σε τεχνη. Προτιμω μια γυναικα να δειχνει σε τετοιο βαθμο το σωμα της σε αυτόν που θα εχει επιλεξει παρα στον οποιονδηποτε facebook friend.

Η ευκολια του να ανεβασεις κατοπιν προχειρης σκεψης μιας προχειρης αισθητικης φωτογραφια είναι ο καλυτερος δρομος προς την αυτό-υποτιμηση.…



14 Λογομαχιες:

VAD είπε...

Aν είχα την έμπνευσή σου,τα ίδια θάγραφα και γω για καθε είδους τέτοιες @-συγκεντρώσεις ΄΄φίλων΄΄!Με βάλανε και μένα με το ζόρι στο facebook,ευτυχώς στο προφιλ έγραψα μοναδικό στοιχείο την ημερομηνία γέννησης και τίποτ'άλλο!Τί νάγραφα δηλαδή;Γέρων,ετων οσονούπω 58 κλπ.κλπ!Ρεζίλι των σκυλιών θα γινόμασταν!Εξήγησα βέβαια στο φίλο που μου το πρότεινε ότι δε θα το ανοίγω να το δω,απλως του έκανα το χατιρι.
Την καλημέρα μου,Υποπτε...

chrissa είπε...

Σιωπώ καθότι μπικινοφορούσα, αλλά θα επιστρέψω ύποπτε...Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία της απολογίας.Ματαιοδοξία, επιβεβαίωση, μπορεί να είναι οι λόγοι.Αλλά όχι αφορισμοί.Αυτούς δεν τους δέχομαι...

Green_revenger είπε...

Όποιος δεν δέχεται αφορισμούς, καλά θα κάνει πρώτα να έχει επιχειρήματα που θα τους αποτρέπουν. Κατά τα λοιπά, σε γενικές γραμμές, το σχόλιο του υπόπτου, αν εξαιρέσεις τα ηθικοπλαστικά, έχει σωστή βάση.
Μία μόνο σημείωση : αν έχουμε καταντήσει να εκτονώνουμε τη ματαιοδοξία μας και να επιζητούμε την επιβεβαίωση μέσα από φαιδρά πεδία γνωριμιών, τότε ορθά μιλούσε ο Shangall όταν έλεγε πως "όποιος περπατά πάνω στο κοντάρι του φτυαριού, το σίδερο κάποια στιγμή θα του 'ρθει κατακέφαλα".

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου!!!!!!

΄Οπως λέει και ο vad, παρά το ότι είχα τις επιφυλάξεις μου και για να είμαι ακριβής... κάθετα αντίθετη σε τέτοιες φτηνιάρικες έως αισχρές διασυνδέσεις, την έπαθα ύστερα από πρόσκληση α' εξαδέλφου μου, που έχει φωτο με το γιο του....
Ποτέ δεν έδωσα προφίλ και δυο φωτο μου (πες μου το λόγο που τις ανέβασα...) τελικά τις έβγαλα και δε σου κρύβω πως ντρέπομαι για την ανοησία μου...
Βλέπω όμως μετά λύπης μου πως είναι αποθηκευμένες, όπως είπες και δε γνωρίζω τινι τρόπω να τις διαγράψω...

Καλό σου Σ/Κ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

chrissa είπε...

Τρελαίνομαι να δημιουργώ εμπάθειες...Φιλάκια ύποπτε!!!!

y=αx+β είπε...

Πιστεύω ότι το facebook, και γενικά αυτού του είδους τα sites, είναι ένα μεγάλο big brother! Ίσως είναι υπερβολικό αλλά όταν βλέπω μέσα να υπάρχουν πεδία για να γράφει μέσα ο χρήστης πράγματα για τον εαυτό του, τους όρους χρήσης των applications να λένε "can access my information", την "φιλοσοφία" του site να λέει ότι σε αυτό οι χρήστες δεν κρύβονται πίσω από ένα ψευδώνυμο αλλά λένε άφοβα τα αληθινά τους στοιχεία, και όταν η γνωριμία των μελών να γίνεται βασικά μέσα από φωτογραφίες, αυτό συμπεραίνω.
Πιστεύω επίσης ότι, παρόλο που θεωρούνται sites γνωριμιών, είναι εξαιρετικά σπάνιο να γνωριστούν δύο χρήστες στο βαθμό που είναι δυνατό να γνωριστούν π.χ. σε ένα forum συζητήσεων ή να γίνουν φίλοι επειδή ακριβώς η διάθεση του χρήστη είναι προκατειλημμένη από τις φωτογραφίες που έχει δει.

Και κάτι τελευταίο το οποίο θεωρώ σημαντικό: Στο δρόμο, στην παραλία, στην παρέα, και οπουδήποτε μπορεί κάποιος να δει έναν άλλο άνθρωπο με το μαγιό του ή όπως αλλιώς παρουσιάζετε στις διάφορες φωτογραφίες που ανεβάζει, τον βλέπει μονάχα εκείνη τη στιγμή ενώ τη φωτογραφία μπορεί να την αποθηκεύσει στον υπολογιστή του, να δημιουργήσει αντίγραφα και να την έχει για πάντα. Και αυτό δεν νομίζω να είναι καλό επειδή σκεφτείτε πόσες φορές ως τώρα μπορεί να έχουμε σκεφτεί για κάποια στιγμή του παρελθόντος ότι καλύτερα που έχει περάσει τόσος καιρός από τότε και δεν θυμάται κανείς τίποτα. Αν όμως έχει κάποιος οπτικοακουστικό υλικό από εκείνη τη στιγμή, αυτό δεν θα μπορεί να ειπωθεί.

GarageFuzz21 είπε...

Ωραίο το άρθρο φίλε Suspect.
Ρίξε μια ματιά και στα 2 σχετικά, σκαναρισμένα,
κοιμενάκια που μου έστειλαν για το facebook ...
http://garagefuzz21.blogspot.com/2008/07/facebook.html

So_Far είπε...

Ένα μεγάλο τμήμα των χρηστών του FB ψάχνεται και αν δεν ψάχνεται το ψάχνουν άλλοι.
Οπότε το μπικινάκι λειτουργεί όπως επίσης λειτουργούν και ως μέσα οι φωτογραφίες ανδρών όλες από παραλίες, θαλάσσια σπορ, πάνω στην υπερέκκριση αδρεναλίνης κλπ κλπ
Να είσαι καλά.. να προσέχεις και να περνάς ακόμα καλύτερα

An-Lu είπε...

Ορθόν! Αν και γοργόνα, το μπικίνι μου ΔΕΝ το είδες ακόμα ;-)

vasikos metoxos είπε...

Μα η φωτογραφία δεν αφορά το πρόσωπο αλλά το μπικίνι, ύποπτε!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω, ρε φίλε. Ε΄γω αυτό που κατάλαβα είναι το facebook έχει γίνει τόπος για καμάκι, κάτι που μπόρεσε στην Ελλάδα να γίνει με τα ιστολόγια. Δεν το δαιμονοποιώ, αλλά συζητήσεις ή κάτι σοβαρότερο από καμάκι, δεν ξέρω αν μπορέι να γίνει εκέι μέσα.

NdN είπε...

Γεια σου Υποπτε,
Δεν με βρίσκει αντίθετο το ποστ σου, αλλά δεν μπορώ να εκφράσω άποψη γιατί με το facebook έχω ελάχιστη σχέση. Εχω λογαρισμό στον οπίο δεν έχω φορτώσει φωτογραφίες, απλά για να μου έρχονται τα μειλ από τα πάρτυ που διοργανώνονται στο Λονδίνο (το facebook έχει αντικαταστήσει το msn καθότι είναι πιο εύχρηστο στην αποστολή πολλαπλών μυνημάτων).
Πάντως το φαινόμενο του facebook είναι αρκετά ανησυχητικό.

"ζαχαρούλα.." είπε...

πέρασα για μία καλησπέρα.... και σε αυτήν θα παραμείνω... δεν θέλω να αναμειχθώ με το παραπάνω θέμα που με βρίσκει αντίθετη!!!!

φιλάκια,, να περνάς καλά....

SilentWalker-Cookingirl είπε...

χα!!Εγώ φοράω ολόσωμο οπότε δε με απασχολείο άμεσα το όλο θέμα!! :D

Φιλάκια Ύποπτέ μου!!!

S.W.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια