Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ - ΜΕΤΑ ΤΟ EURO, ΣΙΩΠΗ…

Με την παρουσια της Εθνικης μας ασχοληθηκα επισταμενως στα δυο πρωτα παιχνιδια. Αν και παρακολουθησα και τον τριτο αγωνα με την Ισπανια, δεν ενοιωσα την αναγκη να γραψω κατι καθως η πορεια μας σε αυτή τη διοργανωση ειχε τελειωσει. Δεν ειδα αλλωστε και κατι καινουριο.

Θελω με το παρον πονημα να πω και γω τις δικες μου αποψεις πανω σε διαφορα σχολια που ακουσα από δω και από κει. Ας γινω και εγω για λιγο «ειδικος» του ποδοσφαιρου. Αλλωστε οι αθλητικοι δημοσιογραφοι δεν νοιωθω ότι εχουν κατι φοβερα παραπανω από μενα για να εχουν μονο αυτοι το δικαιωμα λογου. Το πιο σημαντικο είναι πως πρεπει να μαθουμε να χανουμε.

Δυστυχως στη χωρα μας ειμαστε οπαδοι του αποτελεσματος και όχι του αθληματος. Στον αγωνα με τη σουηδια ειχαμε 2-3 φασεις εμεις, 2-3 φασεις αυτοι. Τις εβαλαν αυτοι. Με τη Ρωσια το ιδιο. 4-5 εμεις, 4-5 αυτοι. Αυτοι όμως ηταν ευστοχοι. Με την Ισπανια καρμπον με παραπανω ενεργειες. Ξαναχασαμε. Αμυντικα παιξαμε ( σουηδια ) χασαμε Ημιεπιθετικα παιξαμε ( ρωσια ) χασαμε Επιθετικα παιξαμε ( ισπανια ) χασαμε Ας το παρουμε αποφαση. Χασαμε. Και ας σταματησουμε να κανουμε μονιμως συγκρισεις με το θαυμα. Και να πρεπει ντε και καλα να βρουμε φταιχτες να αποκεφαλισουμε. Ξεχασαμε ηδη πως η Ρωσια βρεθηκε στους 4 και η Ισπανια σηκωσε την κουπα. Και οι δυο αυτές ομαδες ηταν στον ομιλο μας. Ξεχασαμε ηδη πως οι Αγγλοι το ειδαν από την τηλεοραση, οι Ολλανδοι που εβαζαν 3 και 4 γκολ στην πρωτη φαση κλαταραν, οι Γαλλοι εφυγαν νωρις όπως και οι Πορτογαλοι.

Τι πρεπει δηλαδη να κανουν ολοι αυτοι, να αυτοκτονησουν ομαδικα; Ακουγα τον δραματικο επιλογο του Βερνικου ότι πρεπει λεει να αλλαξει νοοτροπια ο Ρεχαγκελ και να κανει ανανεωση. Η μονιμη επωδος στη χωρα μας. Το απωθημενο που μας εμεινε από την πολιτικη που συνεχως εχουν τα ηνια οι ιδιοι και οι ιδιοι, οποτε ξεσπαμε στο ποδοσφαιρο και μετα την πρωτη στραβη θελουμε κεφαλια επι πινακι. Ο Ρεχαγκελ μας πηρε από τη θεση νο 55, μας πηγε στην 8η της παγκοσμιας καταταξης, πηγε δυο φορες σε euro και μετα από ένα ανεπιτυχες τουρνουα, ε, ας παει σπιτι του ο γερο-ξεκουτης και ας ερθει ο Δανιηλ, ο Παναγουλιας και ο Πολυχρονιου.

Μηπως το ελληνικο ποδοσφαιρο εχει τον Ροναλντινιο και τον Ζινταν και τους αδικησε αφηνοντας τους στην Ελλαδα; Τους καλυτερους Ελληνες δεν ειχαμε στην Αυστρια; Ποιος αδικηθηκε;

Ακουσα για τον Νινη. Ο Νινης φετος δεν επαιξε καν στον Παναθηναϊκο, θα παει βασικος στην Εθνικη; Ακουσα για τον Παπασταθοπουλο. Δεν νομιζω ότι ειχαμε προβληματα στο κεντρο της αμυνας. Ο Δελλας με τον Κυριακο μια χαρα τα πηγαν. Καλος ο Σωκρατης αλλα εχει μελλον. Ακουσα για τον Νικοπολιδη. Οντως εκανε τραγικα λαθη και ειχε την ευθιξια να φυγει από μονος του. Πριν το euro ολοι δεν τον εκθειαζαν ως βασικο συντελεστη ( μαζι με τον Κοβασεβιτς ) της κατακτησης του νταμπλ από τον Ολυμπιακο; Υπαρχει αυτή τη στιγμη καλυτερος Ελληνας τερματοφυλακας και τον αδικησαμε για τον Νικοπολιδη;

Αν ένα κακό EURO φτάνει για να κάνει τον Νικοπολίδη άχρηστο ξεχνάνε οι Ελληνες οπαδοι και δημοσιογραφοι ότι ο Νικοπολιδης απέκρουσε 3 κρισιμα πέναλτι στο πρωταθλημα και βοήθησε σε σημαντικό βαθμό στην ευρωπαική πορεία του Ολυμπιακού. Στο παρελθόν πήρε ένα ΕURO, έπαιξε προημιτελικά Τσάμπιονς Λίγκ, και 2 φορές στους 16 της ιδιας διοργανωσης. Μηπως ειχαμε ως ελληνικο ποδοσφαιρο καλυτερο και πιο εμπειρο τερματοφυλακα; Ναι, ευθυνεται για 2 αστεια γκολ που δεχθηκαμε.

Ο αγαπημενος μου Σμαϊχελ εχει κανει αντιστοιχες πατατες. Ο Αντωνης ειχε την αξιοπρεπεια να αποχωρησει. Προσωπικα παντως δεν με ενθουσιαζει που φευγει ο Νικοπολιδης αφενος γιατι ο Χαλκιας δεν με εμπνεει, αφετερου γιατι δεν βλεπω καποιοιν αλλον ικανο για τοσο υψηλο επιπεδο αγωνων. Καλος είναι ο Τζορβας ( ο Σηφακης χαθηκε στον Ολυμπιακο ) αλλα δεν ξερω αν μπορει να σταθει.

Κατηγορηθηκε ο Ρεχαγκελ για κολλημα με τον Χαριστεα. Και εγω, δεν τον συμπαθω ποδοσφαιρικα τον «Χαρι» Όμως στη διοργανωση ηταν ο καλυτερος μας παικτης.

Σκεφτειτε πως ο Ολυμπιακος που συνηθως παιρνει το πρωταθλημα εχει ελαχιστη συνεισφορα στην Εθνικη ομαδα. Δυστυχως αυτό είναι το ποδοσφαιρο μας, σε μια διοργανωση που αυτή τη φορα ειχε ωραιο θεαμα και ομαδες που απεδωσαν επιθετικο και ελκυστικο ποδοσφαιρο. Δεν μας πηγαν οι δικες μας φασεις, δεν μας πηγε «η διεθνης συγκυρια» και χασαμε.

Βγαλαμε ξαφνικα επιστημονικα κριτηρια ότι η ομαδα δεν εχει τιμ μανατζερ, δεν εχει προπονητη τερματοφυλακων, διατροφολογο και όλα τα συναφη και ότι είναι μονο ο προπονητης και ο βοηθος.

Συγγνωμη αλλα για 5-10 αγωνες το χρονο, πρεπει να υπαρχουν και 10 παρατρεχαμενοι για να τους πληρωνει το κρατος; Για τα θετικα αποτελεσματα που φεραμε για να ξαναπαμε στο euro, δεν χρειαζονταν αυτοι ενώ τωρα χρειαζονται; Δεν ηταν οι χορηγοι το προβλημα μας. Ειμαστε και ζηλιαρηδες ως λαος και στην πρωτη στραβη αμεσως φταινει αυτοι που ακριβοπληρωνουν. Χορηγους, φωτογραφησεις, γκαλα και κοσμικα εχουν ολες οι σοβαρες ομαδες του κοσμου. Δεν ηταν οι χορηγοι το προβλημα μας και ουτε θα είναι ποτε.

Γιατι δεν τα λεγαμε αυτά και στην προκριματικη φαση; Τι εφταιξε και δεν πηραμε βαθμο;

Για μενα δυο πραγματα:

1. Ελειπε ο Ζαγορακης. Δεν εχουμε αντιστοιχο ηγετη.

2. το κεντρο μας δεν τραβηξε. Ο Κατσουρανης ηταν χωμα, ο Καραγκουνης μονιμως θολωμενος και ηθελε να κανει πολλα περισσοτερα από οσα μπορουσε και ο Μπασινας πεσμενος. Επομενως ουτε δημιουργησαμε ουτε «καταστρεψαμε». Όπως επισης και ο Σεϊταριδης ηταν ανυπαρκτος που στα καλα του βοηθουσε και ανασταλτικα και δημιουργικα. Επομενως οποιον και να αλλαζε στην επιθεση ( γιατι δεν επαιξε περισσοτερο ο Σαμαρας, γιατι δεν πηρε περισσοτερο χρονο ο Σαλπι ) ποιος θα του εδινε πασα; Διαμαρτυριες λεει γιατι ο Τοροσιδης επαιζε αριστερο μπακ αφου δεν είναι αριστεροποδαρος. Που ηταν οι επιστημονες να το πουν αυτό στα προκριματικα που ο Τορο ηταν από τους πλεον σταθερους παικτες μας;

Ο Σπυροπουλος οντως εδωσε ελπιδες αλλα σιγα σιγα μπαινει ο παικτης σε τετοιους αγωνες. Δεν βγαζεις ετσι τον παικτη εκτος ομαδας που σε κουβαλησε σε ολη την προκριματικη φαση. Δεν είναι δουλεια του Ρεχαγκελ να βγαλει νεα φουρνια ποδοσφαιριστων. Αυτή είναι δουλεια ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

Για τον Αντζα που αποχωρησε δεν εχω να σχολιασω κατι ιδιαιτερο. Αφενος γιατι νεους κεντρικους αμυντικους ως ελληνικο ποδοσφαιρο εχουμε ( Παπασταθοπουλος, Αβρααμ ) αφετερου γιατι όλα και όλα επαιξε 25 παιχνιδια στην εθνικη μας. Οσο για αυτους που ζητουσαν θεαμα και θετικο αποτελεσμα, μαλλον ερχονται από τον Κενταυρο 8 και γεννηθηκαν σε καποια μαυρη τρυπα του διαστηματος καθως

Α) θεαμα με θετικα αποτελεσματα δεν εχει ουτε η Βραζιλια

Β) οι επιτυχιες του ελληνικου ποδοσφαιρου σε διασυλλογικο και εθνικο επιπεδο, ουδεποτε ηρθαν με αυτόν τον συνδιασμο Η επομενη μερα: Για μενα η εθνικη πρπει να συνεχισει να είναι σοβαρη και αξιοπρεπης και να μη γυρισει στις εποχες που ετρωγε τη μια σφαλιαρα μετα την άλλη.

Εχουμε μουντιαλ και έναν ευκολο ομιλο για να παμε στη διοργανωση. Να καταφερουμε αυτό και μετα το πολύ πολύ να ξαναχασουμε. Και τι εγινε;

Υγ. παρακολουθησα τον τελικο μεταξυ Γερμανιας και Ισπανιας. Μιλαμε για τη Γερμανια, χωρα 80 εκατομμυριων κατοικων, με γηπεδα, οργανωση, υποδομες, σχολες ποδοσφαιρου και λοιπες ιδανικες συνθηκες και εχει ολους και ολους 2-3 καλους παικτες, τι ψαχνουμε τωρα…



4 Λογομαχιες:

Nikos είπε...

Ας ξεκινησω απο το τελος...η Γερμανια εχει περισσοτερους απο 2-3 καλους παικτες νομιζω :P
Τωρα σχετικα με τη βαβουρα και τη γκρινια: Αυτο π προσωπικα με χαλαει και σα φιλαθλο και σαν ατομο με καποιο εθνικο φρονημα τελος παντων,ειναι η αδυναμια να κερδιθει καποιος δεδομενος σεβασμο στο προσωπο της ομαδας.Οπως και το 2004 μας ειχαν του κλωτσου και του μπατσου ,ετσι θα μας εχουν και τωρα απο εδω και περα και για αλλα 2 χρονια τουλαχιστον.Εμενα με χαλαει το γεγονος οτι δεν μπορει η εθνικη να χαρακτηριστει "μεγαλη" ομαδα,δεν μπορει να αποδειξει αυτο π καταφερε το 2004.Η Ιταλια μπορει να δεχθει 3,13,23 γκολ απο οποιαδηποτε ομαδα.Κανεις δε θα πει τιποτα.Επειδη η Ιταλια ειναι παντα μια μεγαλη ομαδα,εχει εδραιωθει στο χωρο του ποδοσφαιρου ως τετοια και κανενας δε θα την αμφισβητησει ποτε.Καλα ειναι τα 'Να μαθουμε να χανουμε' και τα συναφη,αλλα εμεις δεν εχουμε μαθει ουτε να κερδιζουμε.Αυτη η γλυκα της νικης δν εχει ερθει,ηταν μονο κατι προσωρινο το 2004.Πρεπει να πειστει ο ανθρωπος για την αξια της ομαδας,πρωτου μπορεσει να τη στηριξει σε καθε της προσπαθεια.Και αυτο η εθνικη δν το εχει δειξει.

Suspect είπε...

φιλε Νικο, σε ευχαριστω για τη συμμετοχη σου.

1. Γερμανια. Λαμ, Μπαλακ, αντε και ο Σβαϊνσταϊγεκερ. Αλλος;

2. Καλα ρε αδερφε, για ονομα του Βουδα, τι συγκρινεις;
Την Ελλαδα και την Ιταλια;
Ιδια μεγεθη ειναι, ιδια παρουσια σε μουντιαλ κλπ εχουν;
Οσο κανει ο Τοτι ( που δεν πηγε ) κοστιζει ολη η εθνικη Ελλαδος μαζι !!!

3. Τα προκριματικα του euro τα ειδες ή παρακολουθησες το 2004 και κατευθειαν το 2008 ?

3. Δεν καταλαβαινω τη πιστη θελεις φιλε απο τη στιγμη κατα την οποια δεν αναγνωριζεις οτι η Ελλαδα οταν ηρθε επι Ρεχαγκελ ηταν στο νο 55 και τωρα ( μετα το euro ) θα βρισκεται στην πρωτη 15αδα του κοσμου ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΑΣ.
Αν αυτο δεν ειναι προοδος για σενα φιλε, τοτε ουτε με 3 συνεχομενα μουντιαλ δεν θα ικανοποιηθεις.

Nikos είπε...

1.Ειναι και ο Κλοζε :P
2.Δε συγκρινω την Ελλαδα με την Ιταλια,προσπαθω ομως να δικαιολογησω το γιατι καθε αποτυχια μεταφραζεται απο τον Ελληνα σαν το τελος του κοσμου,τελος εποχης,και διαφορα αλλα απο 'τελος'.Φυσικα και διαφωνω με τα σχολια εναντιον των παιχτων απο δημοσιογραφισκους και λοιπους ασχετους,φυσικα και δυσανασχετω με τη νοοτροπια,αλλα ειναι και το πως εχει μαθει να βλεπει ο καθενας την εθνικη της χωρας του.Ειναι η πικρα της διαπιστωσης οτι το 2004 ηταν πιο πολυ συγκυρια παρα επιτυχια(ας μην αρχισουμε να μιλαμε για την τυχη και πως ηταν με το μερος μας,αυτο ηταν φανερο,αλλα υπηρχε ορε3η και συλλογικη προσπαθεια,εμενα αυτο μ αρκει).Η ομαδα εμενα δε με πειθει και με κανει να σκεφτομαι οτι σε μερικα χρονια, παλι στο νο 55 θα ειναι...
3.Ναι τα ειδα.Προσωπικα ασχολουμαι ελαχιστα με το ποδοσφαιρο,εκφραζω απλα μια αποψη,γιατι ετσι βλεπω τα πραγματα.
4.Δε θελω πιστη,δε θελω μουντιαλ,τιποτα,ναι ηταν προοδος, αλλα δεν ειναι σταθερη.Θελω απλα να ξερω οτι η ομαδα εχει καποια κεκτημενα,καλως κεκτημενα και οχι τυχαια.Απλα δε θελω να ειναι η του υψους η του βαθους.Αυτο εννοω οταν λεω οτι δε με πειθει με την αποδοση της.
Ελπιζω να μην περναω για εθνικιστης η οτιδηποτε,δεν εδωσα καμια σημασια οταν αποκλειστηκαμε και γενικοτερα στα υπολοιπα ματς του Euro(οπως προειπα δεν ασχολουμαι),απλα και μονο για αυτο το γαμωτο γραφω εδω ο,τι γραφω.Ελπιζω να γινομαι κατανοητος.:)

apos είπε...

ποδοσφαιρικά δεν μπορώ να σχολιάσω και πολλά από αυτά που λες, γιατί μου λείπουν οι γνώσεις. Συμφωνώ όμως με αυτά που λες για την εθνική, τους παίκτες, τη νοοτροπία και το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως είχα γράψει και σε ένα δικό μου ποστ, για να εκτιμήσεις τη νίκη, πρέπει να φας με το κουτάλι την ήττα. Εμάς ήρθε ανάποδα το πράγμα. Τώρα πλέον ήρθαμε στα ίσια μας και μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τα πράγματα.
Κατά τα άλλα, εγώ που είμαι ελληνοαργεντινός, την ήττα την έχω φάει με το φτυάρι. Το κλάμα που έριξα το 2002, ακόμα δεν το ξεχνάω.
Τώρα για τους ξερόλες τους Βερνίκους και όλους αυτούς που έχρισαν καριέρες πάνω σε 11 μαντράχαλους, τι να πω; Περαστικά τους.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια