Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 

Γίναμε πολλοί, οι τιμές πήγαν στη στρατόσφαιρα και ψαχνόμαστε.

 

 Μια λύση είναι τα παρατημένα δημόσια κτίρια. Γνωστό αναρχοαχούρι το Δημόσιο, αν τα οργανώσει σωστά, μπορεί να τα διαθέσει.

 

Μια άλλη λύση είναι τα εγκατελλειμμένα κτίρια. Όσα είναι ανεκμετάλλευτα πάνω από 5 χρόνια, να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου προς ανακαίνιση και επισκευή και όταν πωληθεί να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη το 20%.

 

Υπάρχει και μια άλλη πηγή.

Ας δούμε ποια είναι η κατάσταση στις σύγχρονες πολυκατοικίες.

 

Έστω 10 διαμερίσματα.

 

Ένας είσαι εσύ.

 

Δύο είναι αφανέρωτοι. Κληρονόμοι που έχουν αποποιηθεί, αλλοδαποί που δεν τους ξέρει κανείς, εξαφανισμένοι ακοινώνητοι, φαντς, κονσόρτσιουμ και διάφορα τρέχα γύρευε.

 

Δύο είναι πιστολάδες. Παλιάνθρωποι που δημιουργούν προβλήματα, ασυνεπείς, είναι όχι σε όλα, δεν πληρώνουν κοινόχρηστα και άκρη δεν βγάζεις.

 

Τρεις είναι αυτοί που θα σου πουν «ότι αποφασίσουν οι περισσότεροι». Άποψη δεν έχουν για τίποτα, αλλά είναι βολικοί.

 

Μπορείς να συνεννοηθείς με δύο. Ότι καταφέρεις, κατάφερες.

 

Μη μου πεις ότι «εμένα η πολυκατοικία μου έχει 16 διαμερίσματα». Τα ποσοστά είναι ίδια.

Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και για την αξιοποίηση της περιουσίας καθενός εκάστου να μη χρειάζεται να συμφωνήσει το 100% των υπολοίπων ενοίκων.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις ας είναι το 50% και σε άλλες ας μη χρειάζεται καν.

 

Θα φέρω ένα παράδειγμα: Το οικονομικό μοντέλο του 80 και του 90 ήθελε ο κάθε Έλληνας να κάνει τον επιχειρηματία. Γέμισε η Αθήνα καταστήματα των 50 και 60 τετραγωνικών. Αργότερα επήλθε η διόρθωση.

 

Έχουν μείνει όμως χιλιάδες ξενοίκιαστα ισόγεια. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που θα ήθελαν να τα μετασχηματίσουν σε κατοικίες αλλά κολλάνε στα ανωτέρω ποσοστά που σου περιέγραψα. Με τους παλιάνθρωπους και τους αφανέρωτους, που να τη βρεις τη συναίνεση;

 

Είναι μια λύση πρώτης τάξεως που θα δώσει ώθηση στην οικοδομή και πάρα πολλούς περιφερειακούς παράγοντες της αγοράς, ο κοσμάκης θα βρει μια στέγη και η ανάπτυξη που βάλτωσε, θα πάρει την ανιούσα.

 

Μα θα μου πεις, θα πάει ο άλλος να μείνει στο ισόγειο;

 

Αν τα διαμερίσματα των 60 τετραγωνικών είναι στα 650 ευρώ, ναι, θα πάει στα ισόγεια. Και να μην πάει, αυτά μπορούν να γίνουν μια χαρά AIRBNB και οι μόνιμοι κάτοικοι να μπουν πιο εύκολα στις πολυκατοικίες.

 

Με κίνητρο ανακαίνισης και χωρίς τους άθλιους ενοίκους, όλα γίνονται…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια