Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΣ

 

Παρακολούθησα τις ελληνικές ομάδες και αυτό που όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι πως υπάρχει μια βελτίωση. Από τον πάτο που βρισκόμασταν είμαστε καλύτερα. Πρέπει να βγάζουμε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για να έχουν περισσότερα έσοδα οι ομάδες, να αναβαθμίζεται το προϊόν που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο και να γίνονται επενδύσεις. Επιπλέον μαθαίνουμε από την αλληλεπίδραση με τους άλλους και αναγκαστικά γινόμαστε καλύτεροι.

Θα ξεκινήσω από τον Άρη. Λένε πως στις ακαδημίες του γίνεται σπουδαία δουλειά, οι Κ ομάδες του είναι δυνατές και στην πρώτη ομάδα το ελληνικό στοιχείο εκπροσωπείται από των 37 ετών Χριστοδουλόπουλο που μπαίνει ως αλλαγή.   Διάφοροι αδιάφοροι αλλοδαποί πάνε και έρχονται, όλους τους ξεχνάς και κανέναν δεν θυμάσαι. Είχε μια αξιοπρεπή παρουσία αλλά ομάδα χωρίς ταυτότητα πάντα χάνει στις κρίσιμες λεπτομέρειες.

Ο ΠΑΟΚ με λιγότερα λόγια, λιγότερο γκλίτερ, έχει μια μέθοδο. Έκανε πωλήσεις και έχει μια σοβαρότητα. Μπορεί να μην κάνει το μπαμ αλλά περιμένω μια σταθερή ομάδα που αυτά που της αναλογούν θα τα πάρει.

Ολυμπιακός. Μια φορά να έχει ολοκληρώσει το ρόστερ του πριν ξεκινήσουν τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια και τι στον κόσμο. Φέρνει, διώχνει, σουπερ μάρκετ. Πέρασε τη Γκενκ με τα χίλια ζόρια αλλά έτσι δεν τον βλέπω να πηγαίνει μακριά. Πάλι καλά που υπάρχει και ο Φορτούνης και ο μέσος οπαδός του Ολυμπιακού έχει έστω έναν όλο και όλο παίκτη για να ταυτιστεί.

ΑΕΚ. Προφανώς και δεν περιμένω να πάρει το champions league αλλά αν μη τι άλλο έχει καταφέρει τα εξής :
α) Οι παίκτες να μην αισθάνονται παραγκωνισμένοι. Σε όλους δίνονται συμμετοχές και ευκαιρίες και επειδή προφανώς πρέπει να υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, όποιος μπαίνει ως αλλαγή δίνει πράγματα.

Β) Αποτίναξε οριστικά την αιώνια στάμπα του λούζερ που είχε ως ομάδα. Πάντα κάτι γίνεται, κάποιος βρίσκεται και σκοράρει. Αυτό είναι ψυχολογία, είναι μεγάλη ευφυία στην τακτική, η ΑΕΚ να επιτίθεται με πολλούς παίκτες. Αχίλλειος πτέρνα, τα ακραία μπακ που θα περίμενα να έχουν περισσότερες επιθετικές αρετές. Για τα ελληνικά δεδομένα, η ΑΕΚ κρατώντας τον κορμό της και κάνοντας μερικές προσθήκες, δεν έχει αντίπαλο.

Γ) Ομοιογενής ομάδα που ο κάθε παίκτης ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Έχει σαφείς ρόλους, πλάνο και παράγει ποδόσφαιρο. Χθες μας έβγαλε την ψυχή αλλά δεν ξεχνώ τις μικρές λεπτομέρειες. Στο πρώτο παιχνίδι με τη Ντινάμο, η ΑΕΚ μετά το 1-2 είχε 3 καλές ευκαιρίες για το 1-3 που θα ήταν ταφόπλακα. Η Ντινάμο δεν είναι τυχαία ομάδα. Το ρόστερ της κοστίζει 120 εκατομμύρια και έχει μεγάλη εμπειρία διεθνών αγώνων.

Παναθηναϊκός.

Αν έβαζα ένα τίτλο στην πρόκρισή του με τη Μαρσέιγ, αυτός θα ήταν «αυταπάρνηση». Αντιμετώπισε μια καλύτερη ομάδα, που έρχεται σε ένα πρωτάθλημα πολύ ανώτερο του δικού μας και όσο κοστίζει ο Ομπαμεγιάνγκ κάνει σχεδόν όλο το ελληνικό πρωτάθλημα. Έπαιξαν όλοι στο μέγιστο. Όσο και όπως μπορούσαν και σε κάθε φάση τα έδιναν όλα.

Το κατόρθωμα του αξιόλογου Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι πως έχει καταφέρει μια ομάδα που με άριστα το 10 ξέρει μπάλα για 5 και παίζει για 6. Καλοδουλεμένη ομάδα, με ρόλους, με συγκεκριμένο πλάνο. Ακόμα και εκτός έδρας με τη Μαρσέιγ, τους έβλεπες, πίεζαν, έφταναν μέχρι τη μεγάλη περιοχή των Γάλλων – τόσο μπορούσαν – και φιλότιμα προσπαθούσαν. Ναι, θέλει και τύχη. Μπορεί στο επόμενο παιχνίδι ο ΠΑΟ να κλατάρει. Όμως κυνήγησε την τύχη του μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και αυτή αποφάσισε να του χαμογελάσει.

Οι πράσινοι θα χάνουν με αίμα. Θα κερδίζουν με 1-0 και θα πορευθούν έτσι. Και όπου τους βγάλει.

Η βελτίωση της θέσης του ελληνικού ποδοσφαίρου προκύπτει από τη βελτίωση και την τύχη της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.

Τώρα που γυρίζει ας πάρουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε!

Υγ1. Είσαι 23 ετών, στην ομάδα έχεις πιο έμπειρους και πιο ακριβοπληρωμένους ξένους από εσένα και αναλαμβάνεις το πέναλτι της παράτασης. Υποκλίνομαι Φώτη Ιωαννίδη, έχεις πολλά κιλά καρύδια!

Υγ2. Είσαι η Μαρσέιγ. Συμμετέχεις με επιτυχία σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, διαθέτεις για παίκτες δεκάδες εκατομμύρια και παίζεις με κάτι κουτσούς από την Ελλάδα. Περιμένεις μια χαλαρή επικράτηση και αντί αυτού, στα τελευταία λεπτά σου καταλογίζουν ένα οφσάιντ γκολ που η φάση κρινόταν στην τρίχα και σου καταλογίζουν ένα πέναλτι στο τελευταίο δευτερόλεπτο τραβηγμένο από τα μαλλιά. Στο τέλος σου κάνουν και ένα 5 στα 5 πέναλτι και σε στέλνουν για τάβλι στο Γιβραλτάρ. Φρίκη…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια