Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΡΑΝΑ STAYING ALIVE – ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΘΑΝΑ


Λίγο ως πολύ είναι γνωστή η ιστορία της Κατερίνας Βρανά. Η κορυφαία σύγχρονη Ελληνίδα κωμική ηθοποιός, με μια λαμπρή πορεία αλλά και με εξουθενωτικά ταξίδια ανά την υφήλιο που αχρήστευσαν το ανοσοποιητικό της σύστημα. Στη Μαλαισία, ένα μικρόβιο σε συνδιασμό με διάτρηση εντέρου την οδήγησε σε κώμα και σε σηπτικό σοκ.

Ενάμισυ χρόνο μετά, η Κατερίνα Βρανά πήγε στον άλλο κόσμο, γύρισε και τώρα βλέπει θολά, στέκεται με δυσκολία όρθια, μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και έχει πρόβλημα στην ομιλία της.

Μια νέα γυναίκα σαν τα κρύα τα νερά, βρέθηκε από το ζενιθ στο ναδίρ από το πουθενά.

Είχαμε γνωριστεί από τις παραστάσεις της. Της είχα πάρει και συνέντευξεις και όταν βρισκόταν στην Αθήνα και το επέτρεπε το πρόγραμμα της, κάναμε και παρέα. Ένα καταπληκτικό παιδί με μια πληθωρική προσωπικότητα που σε ισοπεδώνει και το ευχαριστιέσαι!

Χαθήκαμε. Προσπάθειες επικοινωνίας εκ μέρους μου έπεσαν στο κενό – δεν ήξερα -  και πολλούς μήνες αργότερα έμαθα τα νέα της. Διάβασα για την παράσταση της, το Staying alive – σχεδόν πέθανα στο Μικρό Παλάς και έκανα κάτι για πρώτη και μάλλον τελευταία φορά στη ζωή μου. Έκλεισα το εισιτήριο ηλεκτρονικά 2 μήνες πριν. Το πρόγραμμα μου ανέκαθεν είχε δεκάδες εναλλακτικές οπότε λατρεύω την τελευταία στιγμή. Δεν ήμουν σίγουρος αν θα πάω αλλά «για την Κατερίνα χαλάλι».

Όπως το είχα προβλέψει, δεν θα τα κατάφερνα να φτάσω στην ώρα μου στο θέατρο. Έπαιρνα τηλέφωνο για μισή ώρα απο το δρόμο αλλά οι αετοί είχαν κατεβάσει το ακουστικό και μια φωνή μου έλεγε μέσα μου «τράβα και που ξέρεις». Θυμόμουν άλλωστε πως ποτέ οι παραστάσεις της Κατερίνας δεν είχαν τη λονδρέζικη συνέπεια.

Ευτυχώς, εδώ είμαστε Ελλάδα. Η παράσταση 9 ξεκινάει στα χαρτιά και στα sites αλλά στην πραγματικότητα ο διαιτητής σφυρίζει σέντρα κατά τις δέκα παρά είκοσι.

Η Κατερίνα εμφανίζεται με τη νοσηλεύτρια της στο αναπηρικό αμαξίδιο και εξιστορεί με τον απίθανο τρόπο της τι της συνέβη. Αυτό είναι το στόρι.

Για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν ήξερα τι να νοιώσω. Αποφάσισα να μη λογοκρίνω τον εαυτό μου και να τον αφήσω να νοιώσει ότι ήθελε να νοιώσει.

Η λέξη οίκτος έχει υποτιμητική σημασία. Η λέξη λύπηση έχει μίζερη χροιά. Ίσως να ταιριάζει καλύτερα η λέξη θλίψη. Για το πώς αυτή η γυναίκα που έπιανε την πέτρα και την έστιβε, τσαλακώθηκε τόσο πολύ. Ένοιωσα και θαυμασμό. Πόσα κιλά καρύδια πρέπει να έχεις ώστε τέτοιο στραπάτσο να το κάνεις παράσταση; Να βγάζεις αυτοσαρκασμό και σαρκασμό και να κάνεις τους άλλους να γελάνε με τα παθήματα σου; Πόσο υπέρλαμπρο αυτόφωτο αστέρι είναι αυτό που αντί να φοβάται να μην εκτεθεί στον κόσμο, να έχει τέτοια τόλμη;;  Ένοιωσα και τύψεις που γελούσα. Ένοιωσα και χαρά που γελούσα με το τρομερό της χιούμορ. Δάκρυζα και γέλαγα. Γέλαγα και δάκρυζα ταυτόχρονα.  Ένοιωσα ευγνωμοσύνη γιατί έζησα αυτή την παράσταση. Μια παράσταση βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, ένα μεγαλοπρεπές μάθημα ζωής. Όλα αυτά όχι μέσα από βαρύγδουπες διαλέξεις ή βαρυσήμαντες φιλοσοφίες αλλά μέσα από ένα οδοιπορικό με αλλεπάλληλα σκληρά χτυπήματα και έρχεται μια ηρωίδα που αρνήθηκε να πεθάνει και θέλει να μας τα διηγηθεί. Με περισσή αξιοπρέπεια και σθένος, μας τα λέει χιουμοριστικά για να γελάσουμε. 

Τόσο σπουδαία είναι.

Αν και η ίδια το περνάει χιουμοριστικά, η υποστήριξη από την οικογένεια της είναι μνημειώδης. Τυχερή μέσα στην ατυχία της.

Η Κατερίνα Βρανά δεν δίνει άλλη μια κωμική παράσταση. Η Κατερίνα Βρανά μας λέει την ιστορία της, μας κάνει να γελάμε στα ασφαλή αναπαυτικά μας καθίσματα και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους χωρίς καν να την ενδιαφέρει αυτό. Η Κατερίνα Βρανά απευθύνεται σε όλους. Από αυτόν που θέλει να αισθανθεί καλύτερα γιατί δεν βρίσκεται στην θέση της, σε αυτόν που θέλει να γελάσει και να περάσει ωραία και σε αυτόν που μετά το αρχικό γέλιο βυθίζεται σε σκέψεις.

Θα μοιραστώ μαζί σου αυτό που τις τελευταίες λέξεις που της είπα και στα καμαρίνια. «Σε ευχαριστούμε Κατερίνα». Δεν είχα κάτι άλλο να συμπληρώσω αλλά ένοιωσα πως τα είπα όλα.

Η Κατερίνα Βρανά είναι ένα ανθρώπινο μεγαλείο που καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταφέρει να προσεγγίσει. Πρέπει να τιμηθεί από την πολιτεία και όποιος διακατέχεται από μιζέρια γιατί το τάδε του έκατσε στραβά και το δείνα δεν πήγε όπως θα ήθελε, να πάει οπωσδήποτε. Θα γελάσει με την ψυχή του και θα πάρει ένα καλό μάθημα ζωής.

Hints

Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες χωρίς διάλειμμα. Φρόντισε να διουρήσεις πριν μπεις και μην πιεις πολλά υγρά.

Μην πάρεις τηλέφωνο στο Μικρό Παλάς. Οι δημόσιοι υπάλληλοι το έχουν κατεβασμένο. Μάταιος κόπος.

Αν καθυστερήσεις, δεν πειράζει. Έχεις τουλάχιστον μισή ώρα περιθώριο.

Τα καθίσματα είναι ψηλά και άβολα αλλά έχεις εξαιρετική οπτική πρόσβαση από παντού.

Να πάρεις από το μπαρ σαγκριά. Καταπληκτική.

Αν μπορούσα να σημειώσω κάτι στην παράσταση θα ήταν να κόψω ένα 20% από τις βωμολοχίες. Με αυτά που πέρασε βέβαια και λίγα λέει.

Είναι κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ και κόψε το λαιμό σου να πας μια φορά. Όχι μόνο γιατί αξίζει αλλά η θεραπεία για την Κατερίνα είναι πανάκριβη και αξίζει τη στήριξη μας.


Με άριστα το δέκα : 11 !



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια