Κυριακή 7 Απριλίου 2019

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



Η αλήθεια είναι πως ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος έχει ως κύριες αρμοδιότητες τα πάρκα, τις πλατείες και την καθαριότητα. Κάτι άλλο συγκλονιστικό δεν μπορεί να κάνει.

Είμαστε σε προεκλογική περίοδο οπότε με την ευκολία του στρατηγού εκτός πολέμου θα ήθελα να καταθέσω μερικές προτάσεις για τον Δήμο της Αθήνας. Ίσως μερικά από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και αλλού.  

Πρέπει ειδικά στην Αθήνα να ξαναδούμε το θέμα της ονοματοδοσίας των οδών. Μπορούμε να τιμήσουμε συμπολίτες μας που έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο αντί για διάφορα βασιλίσσης κάτι ή διάφορα τοπωνύμια ή να έχουμε επαναλήψεις ονομάτων. Πρέπει να διορθωθούν αθλιότητες όπου υπάρχουν, τύπου η Θηβών να έχει 3 διαφορετικές αριθμητικές αλληλουχίες. Θα μπορούσε δε να γίνει και μια ειδική έκδοση με σύντομα βιογραφικά που θα διδάσκεται στα σχολεία καθενός εκάστου Δήμου. Αν τα παιδιά δεν λάβουν υψηλά πρότυπα θα μείνουν όπως σήμερα. Με το lifestyle. Όλες οι αλλαγές σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να διευκολύνουμε και τη google.

Ένα απολυτως πρακτικο ζητημα. Το εχουν σε άλλες περιοχες. Σε κάθε γωνια πεζοδρομιου, ενας στυλος με μια πινακιδα που να αναφερει την οδο ( στα ελληνικα και στα αγγλικα ) και το ευρος των αριθμων που καλυπτει το τετραγωνο. Πχ Πατησιων 8-28. Οι οδηγοι εχουν μεγαλο προβλημα γιατι οι πινακιδες με τις διευθυνσεις είναι παλιες, κατεστραμμενες, ξεθωριασμενες, ψάχνεις να βρεις τοίχο που πιθανώς να είναι βιδωμένες, τα νουμερα δεν φαινονται ή καλυπτονται κλπ. Στη γωνία του πεζοδρομίου διευκολύνονται και οι πεζοί και οι επαγγελματίες και κυρίως οι οδηγοί.

Υπάρχουν πολλοί street artists που μπορούν να δώσουν χρώμα και καλαισθησία στην πόλη. Ας τολμήσουμε σε μερικά έστω σημεία να δώσουμε στους πολίτες όμορφες εικόνες.

Ότι και να κάνεις στα Εξάρχεια είναι χαμένος χρόνος και κόστος. Τα αφήνεις στην ησυχία τους και αν και όταν αποφασίσει η πολιτεία να ενσωματώσει αυτό το ανεξάρτητο κράτος στον ελληνικό ιστό, τα ξαναλέμε.

Οι μικροπωλητές δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Μπορούν όμως να ενσωματωθούν οργανωμένα. Προκαθορισμένες θέσεις με πάγκους και ρεύμα, δημοτικό ενοίκιο και στήνεις ένα παζάρι νόμιμο και αυξάνεις τα έσοδα του Δήμου. Όσο για τα προϊόντα, όποιος αγοράζει από παζάρι ξέρει τι αγοράζει. Το Γκάζι που δεν έχει αγορά ή καταστήματα γύρω γύρω είναι μια καλή περίπτωση ώστε να σταματήσει είτε το ρεζίλι της Πατησίων, είτε να χώνονται στις λαϊκές.

Ο Καμινης όταν ειχε βγει, ειχε κανει μια εφαρμογη για κινητα που μπορουσαν οι πολιτες να καταθεσουν προτασεις, προβληματα κλπ. Μετα την εκλογη του, η εφαρμογη αυτή πεθανε και ότι και αν εστελνες, κανεις δεν ανταποκρινοταν. Να επανενεργοποιηθεί.

Καλλιμαρμαρο. Ετοιμο είναι. Καθεται εκει και περιμενει ανεκμετάλλευτο. Ο Δημος μπορει να διοργανωσει μεγαλες συναυλιες με μεγαλα ονοματα από το εξωτερικο. Επενδυεις και εισπραττεις. Οργανωμενα όμως. Να ερθει ο διασημος καλλιτεχνης, να παει στην Ακροπολη, στο Νιαρχος, να βγαλει φωτο και να ανεβασει στο ινσταγκραμ, τουριστικο μαρκετινγκ δηλαδη. Μπορουμε  να φωναζουμε περιοδικά φιλέλληνες καλλιτέχνες που κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με τη χώρα μας όπως ο  Τζεραλντ Μπατλερ ( Λεωναηντας ) ο Τομ Χάνκς να τους τιμήσουμε, να βγαλουμε  μερικες φωτογραφιες, όλα αυτά διαφημιση είναι.

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να μοιραστούν ένα κομμάτι από τον Δήμο, γεωγραφικά. Κατά προτιμηση εκει που μενει ο καθένας. Με το κινητο του να περπατησει το κομματι του και ότι ασχημο δει, φωτογραφια, και σε ένα αρχειο word να ερθουν συγκεκτρωμενα (φωτογραφια και σχολιο ) από ολους όλα τα στραβα ( κατεστραμμενα πεζοδρομια, κακοτεχνιες ) και να δρομολογηθει η βελτιστοποιηση τους. Ο κάθε δημοτικος συμβουλος θα πρεπει να κανει μια βολτα και με το φως της ημερας και το βραδυ ώστε να εχει απολυτως πληρη εικονα. Δεν χρειάζεται να είναι στις 4 τα χαράματα. 10-11 το βράδυ αρκεί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι προσπαθούν πριν τις εκλογές και μετά εξαφανίζονται. Λες και οι εκλογές είναι το τέλος της διαδρομής.

Πρέπει να γίνει απογραφή στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Κτίρια μπορούν να πωληθούν, παρόμοιες δομές σε διάφορα ενοικιαζόμενα κτίρια μπορούν να συγχωνευθούν σε ιδιόκτητα. Επίσης κάποια εγκαταλελειμμένα κτίρια μπορεί να τα αγοράσει ο Δήμος, να τα ανακαινίσει και είτε να βάλει άστεγους, είτε να παραχωρηθούν σε καλλιτεχνικές ομάδες με ενοίκιο, είτε να πωληθούν. 

Επειδη μου αρεσει το περπατημα και η φωτογραφια, εχω παει σε όλα τα πάρκα της Αθηνας. Σε όλα. Όλα θελουν βελτιωσεις. Δεν είναι μονο το πεδιο του Αρεως το προβλημα. Χρειάζεται ένας γενικός ανασχεδιασμός και να γίνονται περιπολίες από τη δημοτική αστυνομία.

Η δημοτική αστυνομία πρέπει να αναπροσδιορίσει το ρόλο της. Δεν μπορεί απλώς να γυρνάνε με το πλαστικό με τον φρέντο στο ένα χέρι και να κόβουν κλήσεις με το άλλο. Τόσοι άνθρωποι, πρέπει να συμβάλλουν στην ασφάλεια και στην τάξη της πόλης. Δεν λέω να πάρουν όπλα αν αυτό φαίνεται σε κάποιους ακραίο. Μπορούν όμως να περιπολούν ανά τριάδες και να έχουν ως επικεφαλή ομάδας  έναν αστυνομικό. Οπότε με αυτόν τον τρόπο και περισσότεροι αστυνομικοί θα είναι έξω και πραγματικά χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο θα είναι. Μπορούν αφού δεν έχουν την εκπαίδευση για βαρύ οπλισμό, να διαθέτουν taser.

Τέλος, η Πλατεία Ομονοίας πρέπει να βελτιωθεί! Με λίγα χρήματα, ας μπουν 300 γλάστρες. Από 4 ευρώ η κάθε μια, κάτι καλύτερο είναι από αυτό το έκτρωμα που βλέπουμε. Με μόλις 1200 ευρώ, κάτι γίνεται. Το σωστό είναι να αλλάξει δομικά. Δεν είναι δυνατόν στην αρχαιότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να έχει τόσο αηδιαστική κεντρική πλατεία. 

Στην Αθήνα που ζω, αυτές τις προτάσεις έχω να καταθέσω. Ίσως να μην είναι τίποτα το αξιόλογο και κάποιος άλλος να έχει καλύτερες.

Το σίγουρο είναι πως για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, πρέπει να αλλάξουν.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια