Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ;;;



Στην παράξενη χώρα μας, που έχουμε λύσει όλα τα προβλήματά μας και τσακωνόμαστε αν ο Φιντέλ Κάστρο ήταν επαναστάτης ή δικτάτορας, τα σοβαρά πράγματα αποφεύγουμε να τα συζητήσουμε. Πιστεύουμε πως είτε δεν θα συμβούν είτε πως κάπου, κάπως, κάποιος θα καθαρίσει και για μας.

Αναρωτήθηκε κανείς τι θα πρέπει να κάνει η χώρα μας σε περίπτωση που ο Ερντογάν ανοίξει τα σύνορα και μας έρθουν 2-3 εκατομμύρια πρόσφυγες, λαθρομετανάστες ή όπως αλλιώς θέλεις να τους πεις;;

Δύο δρόμους έχει η ζωή και ανάλογα με το τι πιστεύει κανείς, τοποθετείται.  Αν κάποιος είναι φίλα προσκείμενος στην αριστερίζουσα εθνομηδενιστική θολοκουλτούρα του τίποτα και πιστεύει πως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, οι λέξεις πατρίδα, έθνος και κράτος είναι φασιστικές και εθνικιστικές, και τα σύνορα είναι οι φυλακές των λαών, καταλαβαίνεις τι θέλει να γίνει. Να μπουν όλοι ελεύθερα, και κάτι θα γίνει, κάπως θα τα βολέψουμε και θα τους φροντίσουμε όλους και θα ζήσουμε αγαπημένοι. 

Αν κάποιος ασπάζεται τη δεξιά οπτική, τότε συμφωνεί μεν με την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και τη συμπαράσταση αλλά πρώτη προτεραιότητα έχει το σπίτι του. Αν το σπίτι του απειλείται τότε και λίγο σκληρός θα γίνει και λίγο κακός θα γίνει. 

Όταν βλέπεις τη φωτιά να έρχεται, ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να κάνεις πως δεν τη βλέπεις ή να τη θαυμάσεις και να βγάλεις φωτογραφίες. Μπορείς να πεις πως είναι μακριά και να περιμένεις να δεις αν θα μπει στο σπίτι σου. Να φτάνει στην εξώπορτα και τότε να πεις πως «εντάξει, αν φτάσει και στο δωμάτιο μου, τότε θα ρίξω νερό». 

Διάγουμε ιδιαίτερα κρίσιμους καιρούς για να είμαστε διχασμένοι και καλόπιστα να δεχθώ πως και η αριστερή και η δεξιά πλευρά θέλουν το καλό της Ελλάδας. Ο καλύτερος δρόμος για να δούμε την αλήθεια χωρίς συναισθηματισμούς, είναι να κοιτάξουμε ψυχρά ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδας μας.

Ποιος θα πανηγυρίσει μετά από αυτή την εξέλιξη; Ο Τούρκος ! Συνέφερε ποτέ την Ελλάδα όταν πανηγύρισαν οι Τούρκοι; 

Μπορεί η αγχομαχούσα και χρεοκοπημένη χώρα μας να αντέξει τη φιλοξενία 3 εκατομμυρίων ανθρώπων; Έχει την κρατική μηχανή, τις δομές και το σύστημα ώστε να ενθυλακώσει και να αφομοιώσει αυτούς τους ανθρώπους; 

Η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot μπορεί να επιφέρει ομαλή κοινωνική συνύπαρξη;  Μπορούμε να κατασκευάσουμε τόσα πολλά τζαμιά ώστε να εξασφαλίσουμε τη θρησκευτική ελευθερία των ανθρώπων αυτών; Θα μπορέσουν να συνυπάρξουν με τους «άπιστους» Χριστιανούς;;  Πως θα τους θρέψουμε, πως θα τους περιθάλψουμε ιατρικά και ποια είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων και συνολικά 4 εκατομμυρίων λαθρομεταναστών;  Με τι λεφτά; Εσύ πιστεύεις πως οι ευρωπαίοι θα μας δώσουν ένα σκασμό δισεκατομμύρια για να τους ταϊσουμε; Μήπως θυμάσαι τι κατάληξη είχε η απειλή Καμμένου πως «θα πλημμυρίσουμε την Ευρώπη τζιχαντιστές»;

Μας συμφέρει που από τη μια πλευρά θα πανηγυρίζει ο Ερντογαν πως γέμισε την Ελλάδα μουσουλμάνους αναίμακτα και από την άλλη να μας μουντζώσει η Ευρώπη; 

Υπέστημεν μια φορά εθνολογική αλλοίωση με την αθρόα εισροή των Αλβανών στις αρχές της δεκαετίας του 90. Τότε όμως δουλειές υπήρχαν και κουτσά στραβά τα καταφέραμε. Μια πιο προσεκτική κοινωνική ματιά όμως καταδεικνύει ότι είχαμε μια εκτράχυνση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. 

Αυτή τη φορά όμως η εθνολογική αλλοίωση στην Ελλάδα της ανεργίας και της χρεοκοπίας θα είναι μη αναστρέψιμη και η χώρα μας θα μετατραπεί σε γκέτο. Το Μπατακλάν μας φάνηκε μακριά αλλά εν προκειμένω θα κυριαρχήσει ο φόβος και ο τρόμος. 

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται θεωρητικά, σου θυμίζω πως τα έχουμε ήδη δει σε μικρογραφία. 

Τα θυμάσαι τα χάλια της Ειδομένης; Τότε βάλαμε απέναντι την Ευρώπη που μας κατηγόρησε για ανικανότητα φύλαξης των συνόρων μας και για αυτό και στο Βορρά μας τα έκλεισαν κατηγορώντας μας ως άχρηστους. Η Τασία δεν ήταν αυτή που άνοιξε τα σύνορα για να λιάζονται και να εξαφανίζονται οι άνθρωποι; 

Ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά ξεκίνησε το 2011. Η μοναδική ελληνική κυβέρνηση που αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη λαθρομετανάστευση, ήταν αυτή του Σαμαρά που εκμηδένισε τις μεταναστατευτικές ροές. 

Αυστηρή φύλαξη των συνόρων και όταν έμπαινε μια βάρκα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το Λιμενικό τη γύριζε στα διεθνή. Δεν είπε κανείς να ανοίξουμε πυρ και να σκοτώνουμε τους ανθρώπους εκτός και αν δεχθούμε πυρά οπότε πρέπει να απαντήσουμε. 

Τέλος θα πρέπει να ωριμάσουμε ως κοινωνία και να μη στήνουμε στον τοίχο το Λιμενικό ότι βουλιάζει βάρκες και διάφορες αναίσχυντες κατηγορίες. Έχουμε αποδείξει περίτρανα πόσο φιλάνθρωποι είμαστε αλλά όλα έχουν και ένα όριο. 

Η εισροή 3.000.000 λαθρομεταναστών θα είναι η απόλυτη καταστροφή για τη χώρα μας. Αν θέλουμε τόσο πολύ να τη δοκιμάσουμε, πεδίον δόξης λαμπρόν.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Η BLACK FRIDAY ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΔΗΘΕΝ




Πολλές φορές οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους για να ξεχωρίσουν και για επιδειχθούν, λένε τερατολογίες ποτισμένες με αλαζονεία και κομπασμό. Στα κάτω Λεχραινά το λέμε και σνομπισμό.

 

Δεν είμαι κατά της αντιγραφής ξένων εθίμων γιατί δεν είμαστε οι θεοί και δεν τα ξέρουμε όλα. 

 

Δεν είμαι υπέρ της τυφλής αντιγραφής ξένων εθίμων γιατί είναι η καλύτερος τρόπος για τη μαζοποίηση και την προβατοποίηση. 

 

Πιστεύω πως ότι καλό βλέπουμε να γίνεται, είναι σχεδόν υποχρέωση μας να το αντιγράψουμε. 

 

Για να προσεγγίσουμε με ακρίβεια και σφαιρικά ένα φαινόμενο πρέπει να εξετάσουμε και τις κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ευδοκιμεί. Αν αυτό που σου γράφω σου φαίνεται παράδοξο, σκέψου πόσο θα αδικούσες τον αρχαίο ελληνικό κόσμο αν καταμαρτυρούσες το δουλεμπόριο. 

 

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, η αγορά είναι νεκρή ναι ή όχι ; 

 

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, η ψυχολογία του κοσμάκη είναι στα τάρταρα ναι ή όχι ; 

 

Είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο να κινείται η αγορά, ναι ή όχι ; 

 

Προφανώς ηλίθιε ! 

 

Όταν υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές, υπάρχουν και δουλειές και μεροκάματα, και εισοδήματα, και τζίροι στις επιχειρήσεις και κρατικά έσοδα από το ΦΠΑ και τον κύκλο εργασιών. 

 

Αν λοιπόν υπάρχει μια αφορμή να ταράξει τα θολά νερά και να δουλέψουν τα καταστήματα που είναι το κακό; 

 

Αν υπάρχει μια αφορμή να βγει ο κόσμος, να κάνει μερικές αγορές σε συμφέρουσες τιμές, που είναι το κακό; 

 

Αν υπάρχει μια αφορμή ακόμα και αυτός που δεν έχει χρήματα, να βγει να κάνει  μια περατζάδα, μια βόλτα, να δει τι υπάρχει στην αγορά, που είναι το κακό;

 

Ακόμα και αυτός που έχει κάτι λίγα αλλά δεν θέλει να προβεί σε αγορές και γουστάρει απλώς να «σημαδέψει» τις αγορές του, βλέπεις κάτι αρνητικό σε αυτό; 

 

Ξαφνικά γεμίσαμε δηθενάδες, υπεράνω, βαθιά φιλοσοφημένους τύπους που αυτά τα θεωρούν τελείως υπό και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτοί που έχουν δημόσιο λόγο και είναι αναγνωρίσιμοι, που δεν έχουν ανάγκη τη black Friday καθώς αγοράζουν ότι θέλουν, όποτε το θέλουν. Οι υπόλοιποι είναι οι ιντερνετικοί σχολιαστές που το πρωί της black Friday έγραφαν στο δίκτυο πως δεν τους αρέσει που ο κόσμος ορμάει στα καταστήματα και έκαναν το ίδιο το απόγευμα. 

 

Αν τα καταστήματα δημιούργησαν παγίδες με ψεύτικες εκπτώσεις, δεν το αποκλείω. Όμως στην εποχή των δικτύων δεν το δέχομαι ως δικαιολογία. Πάρε το ρημάδι το κινητό που το έχεις για το facebook και τα pokemon και κάνε μια έρευνα αγοράς. Αν κάποια μικρότερα καταστήματα για να συμμέτεχουν στη black Friday έβγαλαν κάποια  στοκ προϊόντα σε σημαντική έκπτωση, δεν το βρίσκω δα και ντροπιαστικό. Ο πολίτης  μπορεί να πάρει και την προσφορά και να αγοράσει και κάτι άλλο αν διαπιστώσει οτι το σηκώνει το πορτοφόλι του. Παράλογο; 

 

 Τι κακό έχουν τα στοκ προϊόντα; Καινούρια είναι αλλά είχαν μείνει λίγα κομμάτια απούλητα. Αν πχ αγοράσεις μια καινούρια τηλεόραση διετίας, τι πιστεύεις; Πως δεν θα παίζει ή πως δεν θα βλέπεις καλά; 

 

Προσωπικά, πήγα στα Media Market στο Ρέντη και πήρα μερικά πολύ χρήσιμα για εμένα πράγματα. Επειδή είχα πάει και πριν από μια εβδομάδα είχα τσεκάρει τις τιμές και δεν διαπίστωσα τίποτα μεμπτό. Αντιθέτως, σε αυτά που ήθελα βρήκα εξαιρετικές προσφορές.  Αν για κάποιον παντογνώστη του facebook έπραξα λάθος που πήρα κάποια πολύ καλά και χρήσιμα πράγματα σε πολύ καλή τιμή, με γεια του και με χαρά του. Και οι δυο μας κάτι απολαμβάνουμε. Εγώ αυτά που αγόρασα και αυτός τη μιζέρια και τον φθόνο του στα δίκτυα. Χάρηκα πάντως που είδα και κόσμο έξω και πολλούς να παίρνουν πράγματα για το σπίτι τους.  

 

Από την άλλη οι Συριζαίοι που υπέγραψαν το χειρότερο των μνημονίων  και υιοθέτησαν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ – ναι, αυτή που κατηγορούσαν με χούντα των απάνθρωπων ξένων – θυμήθηκαν να μας κάνουν ιδεολογικό μάθημα περί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τοπικής αγοράς. 

 

Όταν από τη λετσαρία και τον παρασιτικό βίο, μπαίνεις μετά βαΐων και κλάδων στο δημόσιο, πως να καταλάβεις την αγορά; Την ίδια μικρομεσαία επιχείρηση που εξόντωσε η κυβέρνηση της κοινωνικής σωτηρίας με τους παλαβούς φόρους, είναι η ίδια για την οποια ο Σύριζα βγάζει ανακοινώσεις αλληλεγγύης κατά της Black Friday

 

Προφανώς και θέλω και ενισχύω τα καταστήματα της γειτονιάς. Μια γειτονιά με καταστήματα έχει φως, ζωντάνια και λιγότερη εγκληματικότητα. Στο κατάστημα της γειτονιάς, ο μαγαζάτορας θα σκεφτεί τριπλά να σου δώσει κάτι σκάρτο και λόγω διαπροσωπικών σχέσεων μπορεί να πετύχεις και έκπτωση. Στο κατάστημα της γειτονιάς μπορεί αύριο να πιάσεις εσύ ή ένας οικείος σου δουλειά αύριο.  Όμως εν προκειμένω δεν μιλάμε ούτε για ένα καφέ, ούτε για μια μπλούζα, ούτε για ένα λουκανικοπιτάκι, ούτε τα μαλλιά σου, ούτε για ένα κιλό μπρόκολα και παντζάρια. Μιλάμε για ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές που τα μικρά μαγαζιά έχουν ξεπεραστεί πια. Στο κάτω κάτω της γραφής στα πολυκαταστήματα άνθρωποι δεν εργάζονται; 

 

Ότι γίνεται, καλό είναι. Είτε λέγεται λευκή νύχτα, είτε black Friday, είτε ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή. Να βγαίνει ο κόσμος έξω από το σπίτι του, να κάνει τη βόλτα του και ότι μπορεί να αγοράσει, να το κάνει χωρίς τύψεις και χωρίς να επηρεάζεται από τους αδέκαστους κριτές και υποκριτές του facebook και του twitter.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΣΤΡΟΓΟΤΘΟΙ



Πέρασαν οι μέρες, το ξεχάσαμε ήδη. Απολαύσαμε τραγικά επεισόδια και εξοργιστήκαμε με το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Ναι, εξοργιστήκαμε. Εμείς οι αστοί. Αυτοί που σας ταΐζουν εσάς που καταστρέφετε καθώς εσείς δεν παράγετε τίποτα. Ζείτε εις βάρος μας και βεβηλώνετε τα Ιερά μας.

Με την απόσταση που υπάρχει, θέλω να διατυπώσω μερικές σκέψεις.

Α) Δεν βρίσκω κανένα λόγο να αποτελεί το Πολυτεχνείο σχολική αργία. Δεν είναι το ίδιο ούτε με την επανάσταση του 1821, ούτε το έπος του 1940. Τα κανάλια μπορούν να κάνουν όσα αφιερώματα θέλουν. Πολύ πιο σημαντική σε όλα τα επίπεδα ήταν η Μικρασιατική καταστροφή και μια ενδελεχής ανάλυση των αιτιών αυτής ίσως να έκανε τους πολίτες περισσότερο σκεπτόμενους. Πολύ πιο ένδοξοι οι Βαλκανικοί πόλεμοι που σχεδόν τους έχουμε θάψει. 

Β) Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να είναι άσυλο ιδεών. Σε καμία περίπτωση άσυλο οστρογότθων και βανδάλων. Σε κάθε σοβαρό δυτικό κράτος απλά θα είχα μπει η αστυνομία και απλά θα είχε καθαρίσει το χώρο. Τόσο απλά. Τα πανεπιστήμια που πληρώνουμε με τους φόρους μας. Για την παιδεία που δεν χρειάζεται άλλα κονδύλια, αρκεί να εξοικονομούσαμε τα λεφτά που δίνουμε για επιδιορθώσεις. 

Γ) Μια ζωή ξέραμε πως οι γνωστοί άγνωστοι είναι οι μπάτσοι που κάνουν προβοκάτσιες και αμαυρώνουν το μέγα ιδεαλιστικό κίνημα για να φοβάται ο κόσμος και να μη συμμετέχει σε αυτές τις μεγαλειώδεις πορείες. Θα θυμάσαι και τα βίντεο του Λαζόπουλου με τους τύπους που έπαιρναν τα καδρόνια από τον Εθνικό Κήπο με τις ευλογίες της Αστυνομίας. Τώρα που έχουμε κυβέρνηση των Σύριζα γιατί πέθανε και το παραμύθι και ο δράκος; Γιατί δεν καθαρίζουν το αγνό κίνημα από τους «βρωμόμπατσους»; 

Δ) Σκέφτηκε ποτέ κανείς πως η υπερδιαφημιζόμενη βία με την αστυνομία σε ρόλο θεατή χωρίς εισιτήριο μπορεί να παρασύρει μερικά αδύναμα παιδιά; Σκέφτηκε κανείς πως ο εξανδραποδισμός της αστυνομίας και η ανενόχλητη δράση των ζουλού, οδηγεί στην αγκαλιά των ούγκανων νέα μέλη; 

Ε) Το Πολυτεχνείο δεν το έζησα. Επειδή όμως με εντυπωσίασε η αγιοποίηση του και η αναγωγή του στο πιο σημαντικό γεγονός του αιώνα – μη σου πω και της ιστορίας του ελληνικού έθνους – μπήκα στον κόπο να διαβάσω και να ρωτήσω. 

Είναι αλήθεια ή ψέματα πως το Πολυτεχνείο δεν κατάφερε τίποτα σημαντικό καθώς η χούντα έπεσε 8 μήνες μετά, όταν ολοκλήρωσε την αποστολή της που ήταν η προδοσία της Κύπρου; 

Είναι αλήθεια ή ψέματα πως το Πολυτεχνείο δεν είχε δα και την καθολική υποστήριξη του κόσμου; Στην επαρχία δεν έδωσαν καμία σημασία και στην Αθήνα όσοι μαζεύτηκαν ήταν μπροστά στην Πατησίων. Οι Αθηναίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδιαφόρησαν. 

Είναι αλήθεια ή ψέματα πως το ΚΚΕ στην αρχή έλεγε για 300 προβοκάτορες και εκ των υστέρων, μετά την πτώση της χούντας,  το οικειοποιήθηκε; 

Είναι αλήθεια ή ψέματα πως κατά τη διάρκεια της χούντας, δεν είχαμε στην Ελλάδα σοβαρή αντίσταση. Άλλοι τη γούσταραν, οι περισσότεροι τη φοβόταν και πολλοί κοίταζαν τη δουλειά τους και τη ζωή τους και έκαναν σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Το γράφω αυτό γιατί αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας γεμίσαμε αντιστασιακούς. Σαν αυτούς που πήραν τις συντάξεις εθνικής αντιστάσεως τη δεκαετία του 80 και με μια απλή αφαίρεση διαπίστωνες πως το 1940 ήταν από 1,5 ως 4,5 ετών. 

Δεν υποστηρίζω ότι ήταν αμελητέο. Κάποια παιδιά ( όχι όλα )  ξεσηκώθηκαν για ψωμί παιδεία και ελευθερία. Αυτό το δέχομαι ως μια ρομαντική και ηρωική εξέγερση. Δεν είναι λίγο να τα βάλεις με ένα στρατιωτικό καθεστώς. 

Από κει και πέρα όμως, το ότι ξαφνικά γεμίσαμε καλοχορτασμένους επαναστάτες και η επέτειος αυτή χρησιμεύει στο να καίγεται το κέντρο της Αθήνας εν είδη happening που λέμε και στα Κάτω Πετράλωνα, είναι άλλο ένα στοιχείο της σήψης και της παρακμής που έχει εκπέσει η χώρα μας. 

καΠΟΤΕ ίσως γίνουμε μια σοβαρή χώρα.
καΠΟΤΕ….

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ. ΟΧΙ.



Το παραδέχομαι. Αν και προσπαθώ να έχω τις κεραίες μου ορθάνοιχτες, όταν το έμαθα έπεσα από τα σύννεφα. Ήξερα μεν, αλλά δεν περίμενα ότι θα είχαμε φτάσει στον απόπατο. Θυμάμαι δε και τα συνθήματα πριν από μικρό διάστημα. Σε σημείο που να λες ότι μακάρι σήμερα να είχαμε τη γενιά των 700 ευρώ. 

Βρέθηκα σε μια παρέα τις προάλλες, παιδιά γύρω στα 25 και είχαν πιάσει μια συζήτηση για τα επαγγελματικά τους. Προτίμησα να μην τους κάνω τον έξυπνο και άκουγα χωρίς να μιλάω. Έπραξα σωστά. Έγινα σοφότερος. 

Μια κοπέλα δούλευε σε κάτι σαν φουρνο-καφέ. Την περασμένη Κυριακή είχε το εξής ωράριο : 8 το πρωί ως 2 το μεσημέρι. 2-6 κενό και ξανά από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 βράδυ. Αμοιβή; 30 ευρώ ! Ένσημα; Τι είναι αυτό;; Ο αλήτης το αφεντικό της, της έσκισε τη μέρα της κοπέλας, ούτε καν συνεχόμενο ωράριο δεν είχε, Κυριακάτικα, 10 ώρες δουλειάς, 30 ευρώ! 

Άλλοι δύο δούλευαν σε καφε – μπαρ. 10 ώρες δουλειάς για 6 μέρες. 20-25 ευρώ το μεροκάματο. 1-2 ένσημα τη βδομάδα. 

Άλλοι δύο δούλευαν σε καταστήματα. Part time θεωρητικά. Πρακτικά κανονικό ωράριο καταστημάτων. 350 ευρώ το μήνα. 1 ένσημο τη βδομάδα. 

Όσο λοιπόν έβλεπα τον Κατρούγκαλο να λέει για μείωση της ανεργίας. Όσο θυμάμαι τους Συριζαίους να μιλάνε δύο χρόνια πριν, για εργασιακές συνθήκες Βουλγαρίας. Όσο σκέφτομαι τον Εμίρη του Κατάρ να λέει πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ανέκδοτο και δεν αξίζει. 

Τι κατάντια είναι αυτή; 

Πως θα εργαστούν τα νέα παιδιά; 

Γιατί να μη φύγουν στο εξωτερικό; 

Τι να τους κρατήσει στην Ελλάδα δηλαδή;

Που είναι το άθλιο κράτος να ελέγξει;

Υπάρχει πιο στυγνή εκμετάλλευση από αυτή; 

Αυτές οι συνθήκες οδηγούν τα νέα παιδιά στην ψυχική συντριβή και απελπισία! 

Εσύ που είσαι εργοδότης και διαβάζεις αυτό το κείμενο, ξέρω τι σκέφτεσαι: «Δεν ξέρεις όμως τι πληρώνουμε σε φόρους και εισφορές, τι να κάνουμε, δεν βγαίνουμε» Ειδικά στην καφετέρια, μου έλεγαν τα παιδιά πως είχαν βαρεθεί να βλέπουν το αφεντικό τους να αγοράζει διάφορα πράγματα για το μαγαζί και το σπίτι του και εκείνους να τους δίνει ψιχουλάκια. Δικαιολογία βρήκαν για να κλέβουν τα παιδιά του κοσμάκη.

Αυτή είναι η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα τα έκανε καλύτερα; Για αυτό δεν την ψήφισες; Αυτή είναι η αριστερή οπτική του επαγγελματικού στίβου; 

Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι; Γιατί δεν τιμωρούνται οι εκμεταλλευτές ; Και να τριπλασιαστούν τα πρόστιμα!

Αυτή δεν είναι ελαστική μορφή εργασίας. Δουλεία κανονική είναι! Καταργήθηκαν όλα! Αργίες, Κυριακές, βραδινά, ένσημα. Τίποτα! Το δεκάωρο κατέληξε να είναι φυσιολογική επέκταση του οκταώρου  ! Έχουν τα μούτρα και μιλάνε οι Συριζαίοι οτι μέιωσαν την ανεργία !

Ξέρω το εργοδοτικό αφοπλιστικό αντεπιχείρημα. «Άμα θες». 

Ομολογώ πως είναι αφοπλιστικό αλλά σε βάθος χρόνου ο εργοδότης χάνει. Και προσωπικό δεν στεριώνει και αυτοί που μένουν δεν θα έλεγα πως έχουν πλεόνασμα ενθουσιασμού. 

Φεύγοντας από την παρέα από τη μια είπα «δόξα τω θεώ» αλλά από την άλλη σκεφτόμουν πως ναι μεν πάντα σε αυτές τις δουλειές υπήρχε η μαύρη εργασία αλλά τέτοιο χάλι και τόσο απάνθρωπες συνθήκες δεν έχουμε ξαναζήσει….