Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ω ΑΝΘΡΩΠΟΙ Ω ΑΝΘΡΩΠΟΙ..




Έστω ότι δεν έχεις αδέρφια, στους συγγενείς είσαι άτυχος, είσαι μοναχοπαίδι, τον πατέρα σου τον έχασες εδώ και αρκετά χρόνια και η μητέρα σου παθαίνει βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Βρίσκεσαι σε δύσκολη κατάσταση, λίγο πριν την απόγνωση. Μπλέκεις με νοσοκομεία, νοσηλεία στη νοσηλεία, γιατροί κατ’οίκον, φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, ψυχική φθορά, τρομακτική κόπωση  και οικονομικές αιματηρές δαπάνες. Όλα αυτά μόνος σου. 

 Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι;
Την ανθρώπινη συντροφιά, το ενδιαφέρον και την αγάπη των δικών σου ανθρώπων. 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 1

Ο άνθρωπος 1 είναι κολλητός σου. Αδελφικός σου φίλος. Του στάθηκες όταν χώρισε, μπήκες μπροστά με το όνομα σου και ο ιδιοκτήτης του νοίκιασε ένα αξιοπρεπές σπίτι με ελάχιστα χρήματα  και τον στήριξες στα δύσκολα. Όταν έγινε το συμβάν, ήταν παρών. Έκτοτε δεν σε πήρε ούτε ένα τηλέφωνο να σε ρωτήσει αν χρειάζεσαι κάτι, αν είσαι καλά. Στην κοσμάρα του. 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 2

Ο άνθρωπος 2 είναι φίλος σου που γνώρισες σχετικά πρόσφατα. Κάνετε πολύ καλή παρέα, έχετε κοινά ενδιαφέροντα, κοινά χόμπι και τον βοήθησες με μερικές καλές κινήσεις που έκανες για αυτόν. Πίστεψες πως βρήκες έναν φίλο ζωής. Όταν του ανέφερες το συμβάν, σου έστειλε ….ένα μήνυμα στο facebook και έκτοτε εξαφανίστηκε. Ούτε καν να σε πάρει ένα τηλέφωνο, να σου κάνει λίγη παρέα. 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 3

Ο άνθρωπος 3 είναι αδελφικός σου φίλος. Του έχεις προσφέρει πολλά πράγματα και για ένα μεγάλο διάστημα σε είχε δει ως τράπεζα γιατί κάθε λίγο και λιγάκι ζήταγε δανεικά. Αυτή η ροή άφησε και υπόλοιπο αλλά φέρθηκες μεγαλόψυχα και ντρεπόσουν να τα ζητήσεις πίσω. Ενδιαφέρθηκε μεν αλλά όταν του θύμισες ότι δεν μπορείς να κάνεις άλλο υπομονή και μετά από 5 χρόνια θέλεις τα δανεικά πίσω γιατί τα έχεις ανάγκη, χάθηκε και αυτός και το ενδιαφέρον του.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 4

Ο άνθρωπος 4 έχει μπαρ. Γίνατε γρήγορα κολλητοί, σου έλεγε κάθε κίνηση που σχεδίαζε στο μαγαζί του, για τη διακόσμηση, τη διαμόρφωση και τη διαρρύθμιση. Λες και ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης του πλανήτη.  Χώρισε και αυτός, σου έλεγε πολλά πράγματα που του συνέβαιναν σχετικά με την οικογένεια του και διάφορα άλλα σωψυχα. Ήξερε ότι ήσουν άνθρωπος εμπιστοσύνης. Τον βοήθησες και σε μερικούς άλλους τομείς και στην κρίσιμη ώρα δεν σε πήρε καν ένα τηλέφωνο να σε ρωτήσει τι απέγινε η μάνα σου. Την ημέρα που τον ενημέρωσες για το τι έχει συμβεί, εκείνος άλλαξε την κουβέντα και χωρίς να δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον, σου αφηγείτο πως σκοπεύει να βάψει τη μπάρα και να αλλάξει το πάτωμα. 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 5

Ο άνθρωπος 5 είναι ο προϊστάμενος σου. Μετά το συμβάν, δεν σε πήρε ούτε ένα τηλέφωνο. Όταν πέρασαν αρκετές μέρες και όταν έκανες το παράπονο σου, η απάντηση που πήρες ήταν «μα δεν ήθελα να σε ενοχλήσω». Τότε καμαριμ όταν ένας άνθρωπος περνάει δύσκολα, τον γειώνουμε για να μην τον ενοχλήσουμε και αν τελικά τα καταφέρει και βγάλει άκρη, τα ξαναλέμε. Αν δεν, τι σημασία έχει; Ένας λιγότερος. So what ?

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 6

Με τον άνθρωπο κάνατε πολύ καλή παρέα. Χαθήκατε στη διαδρομή γιατί είχες παράπονα από αυτόν αλλά δεν επιδιώξατε να τα συζητήσετε και ποτέ. Κρατήσατε μια υποτυπώδη επαφή αλλά στη δυσκολία, σου δίνει καθημερινά το παρών και μάλιστα μια μέρα γνωρίζοντας πως δεν είχες τίποτα για να σε περιμένει στο τραπέζι, χωρίς καν να σου το διαφημίσει, σου έφερε από το σπίτι του να φας. Μοιράστηκε μαζί σου το φαγητό του. 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 7

Τον άνθρωπο 7 κάποτε τον θεωρούσες αδερφό. Εντελώς από το πουθενά κόψατε να κάνετε παρέα. Χρόνια αργότερα σου εξήγησε πως δεν έφταιγες εσύ αλλά ήταν μια φλασιά. Του έδωσες μια δεύτερη ευκαιρία αλλά δεν την άρπαξε πολύ δυνατά. Όταν έμαθε τι συνέβη, έτρεξε δίπλα σου, πήγε στο νοσοκομείο να πάρει τις εξετάσεις της μάνας σου και διέσχισε τη μισή Αθήνα για να σου τις φέρει. 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 8

Ο άνθρωπος 8 είναι μπαρμαν. Πηγαίνεις αργά στο μαγαζί του και παίζεις βελάκια – darts προσπαθώντας κάπως να ξεδώσεις. Πανέξυπνος και από μόνος του σου είπε «εσύ δεν έρχεσαι για να παίξεις, να κάνεις προπόνηση όπως οι άλλοι. Για ψυχοθεραπεία έρχεσαι. Τι σου συμβαίνει φίλε μου;» Του λες μια περίληψη γιατί για λόγους αξιοπρέπειας δεν θέλεις να το κάνεις μελό. Έκτοτε όποτε σε βλέπει – και πηγαίνεις αργά γιατί τότε μπορείς – ο καλός αυτός τύπος παρά το γεγονός ότι έχει κλείσει, σε αφήνει να πιείς μια μπύρα, να ρίξεις μερικές βολές και χωρίς να σου το πουλά ως «παροχή», σου κάνει μεγάλο καλό. 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 9

Ο άνθρωπος 9 είναι ο διευθυντής σου στη δουλειά σου. Λίγες κουβέντες στήριξης και καλές. Ουσιαστικές. Πιάνεις το μήνυμα και τουλάχιστον δεν προσπαθείς να βάλεις σε μια μασχάλη 25 πεπόνια. Να ναι καλά ο άνθρωπος 9, με μια κουβέντα του, σου αφαιρεί μεγάλο βάρος και σου δείχνει εμπιστοσύνη και κουράγιο. 

ΑΝΘΡΩΠΟΣ 10

Είναι η οικιακή βοηθός που μπήκε στο σπίτι σου κατά λάθος και από σπόντα και αναπάντεχα σου στάθηκε ως μάνα. Σου χάρισε 2 μεροκάματα, κάνει πολλά περισσότερα από το αμιγώς επαγγελματικό κομμάτι και σε στηρίζει. Καταλαβαίνει πως είσαι καλαμιά στην Ανταρκτική και σε βοηθάει. Ο Θεός λες και την έστειλε την κατάλληλη στιγμή. Όταν ακριβώς τη χρειαζόσουν. 

Γηράσκω αεί διδασκόμενος….

Υγ1. Ξύπνα! Στα δύσκολα ο άνθρωπος έχει ανάγκη το ενδιαφέρον και την αγάπη σου. Δεν χρειάζονται δραματικές κινήσεις. Έχει μεγάλη αξία η παρέα, η συντροφιά, κάπου να μιλήσει ο άλλος. Δεν υπάρχει το «να μην ενοχλήσω». Καλύτερα μια κίνηση ενδιαφέροντος και αν ο άλλος δεν θέλει εκείνη την ώρα ή δεν μπορεί να σου μιλήσει, θα το κάνει σε πρώτη ευκαιρία. Θα εκτιμήσει την κίνηση σου. Καλύτερα μια «ενοχλητική» κλήση, παρά η αδιαφορία. Άμα είσαι ανύπαρκτος στα δύσκολα, πότε είσαι καλός ρε αδερφέ; Στις μπύρες; 

Υγ2. Η ιστορία είναι ψεύτικη. Είναι μύθος. Είναι φανταστική. Οι άνθρωποι είναι ψεύτικοι. Δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα. Είναι;



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια