Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΑΡΤΟΥΡ ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ – Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ




Το συγκεκριμένο βιβλίο το διάβασα στις διακοπές μου, των εκδόσεων Πατάκη. 

Πατάκης... 

Έχω μια ευαισθησία με αυτόν τον εκδοτικό οίκο. Ο μέγας ευεργέτης των σχολικών μας χρόνων.. 

Δεν έμεινα ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Ευφυές, σαρκαστικό, σκωπτικό αλλά περίμενα περισσότερα παραδείγματα και μεγαλύτερη ανάλυση. Είναι όμως πολύ συνοπτικό. Κάτι σαν ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε. Για σένα που δεν έχεις διάθεση για πολλά πολλά, μια χαρά είναι για ένα ταξίδι. Στα περισσότερα θα σου μείνουν κάποια κενά είναι αλήθεια.. 

Απαραίτητο ανάγνωσμα για φοιτητές και μαθητές. Εκεί που κάθονται στο facebook μπορούν να δουν και κάτι άλλο. 

Ξεχώρισα όμως δυο φράσεις από το βιβλίο και αν σκεφτείς ότι γράφτηκε το χίλια οκτακόσια κάτι παραμένουν διαχρονικές και επίκαιρες: 

«Από την  εγγενή ποταπότητα της ανθρώπινης φύσης απορρέει μια έμφυτη ματαιοδοξία. Οι άνθρωποι αντί να σκεφτούν πριν μιλήσουν, είναι φλύαροι και ανειλικρινείς. Σπεύδουν να υιοθετήσουν μια άποψη την οποία στη συνέχεια υπερασπίζονται από πείσμα και εγωισμό, χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σωστή ή λανθασμένη. Η ματαιοδοξία πάντοτε υπερτερεί της αλήθειας». 

Αυτό μου θυμίζει και μια φράση στην ταινία «ο δικηγόρος του διαβόλου» που κάποια στιγμή λέει ο Αλ Πατσίνο ως διάβολος: «Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία». 

Η δεύτερη φράση του βιβλίου που μου έκανε εντύπωση είναι: 

« Ο κοινός άνθρωπος τρέφει μεγάλο σεβασμό για όσους φέρουν μια επαγγελματική ιδιότητα. Δεν συνειδητοποιεί πως ένας επαγγελματίας δεν αγαπά το ίδιο το επάγγελμά του, αλλά τα χρήματα που του αποφέρει ή ότι είναι σπάνιο να διδάσκει κανείς ένα αντικείμενο και ταυτόχρονα να το κατέχει σε βάθος – διότι αν μελετούσε όπως όφειλε, δεν θα είχε χρόνο να διδάσκει. Υπάρχει πλήθος αυθεντιών που απολαμβάνουν τον σεβασμό του όχλου. Αν δεν βρίσκετε να επικαλεστείτε κάποιον ειδήμονα πραγματικά κατάλληλο για την υπόθεση σας, τότε επικαλεστείτε κάποιον που φαίνεται κατάλληλος. Μπορείτε να παραθέσετε τα λόγια που είπε κάποιος με διαφορετικό νόημα και υπό άλλες συνθήκες ***

Ο αντίπαλος σας έχει σε μεγαλύτερη υπόληψη εκείνες τις αυθεντίες τα λεγόμενα των οποίων δεν μπορεί να καταλάβει. Οι απαίδευτοι έχουν την τάση να δείχνουν ιδιαίτερο σεβασμό σε αρχαιοελληνικά λατινικά και γνωμικά». 

***[ΣΣ. Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει πχ το «πίστευε και μη ερεύνα» ότι το λένε οι παπάδες μόνο που δεν υπάρχει πουθενά  αυτό στην Καινή Διαθήκη. Υπάρχει δηλαδή αλλά η αναφορά ήταν από τον επίσκοπο Άγκυρας Θεόδοτο στη Γ Οικουμενική σύνοδο το 431 μ.Χ και αναφερόταν στη διττή φύση του Χριστού]



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια