Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ - ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΙΝΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ



Πολύ τη χαίρομαι την Εθνική μας. Σκέψου ότι οι Κινέζοι, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν μπόρεσαν να βρουν 10 καλούς πάικτες στο μπάσκετ για να κερδίσουν μια Ελλαδίτσα 10 εκατομμυρίων νοματαίων.

Πάντως είναι κατά πολύ βελτιωμένοι από το παγκόσμιο του 2006 που τους είχα παρακολουθήσει. Δυνάμωσαν. Αν είχαν τον Γιαο και έναν σοβαρό προπονητή μπορεί να χάναμε.

Πάντως δεν παρασύρομαι σε τρελά πανηγύρια. Κάτι δεν μου κολλάει.  Δεν ξέρω αν είναι εύστοχη η διαπίστωση, αλλά μετά το ξύλο με τους Σέρβους τίποτα δεν είναι ίδιο. Αν φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε να τσαμπουκαλεύεται ο Ζήσης, τότε τα πράγματα μου φαίνονται ιδιαίτερα εύθραυστα.

Ο αγώνας με το Πουέρτο Ρίκο είναι όλα τα λεφτά. Τους είδα για ένα ημίχρονο με τους Ρώσους και θα μας στραγγαλίσουν. Δεν είναι οι ευγενείς Κινέζοι με ανατροφή. Οι «Πορτορίκοι» και τις αγκωνιές τους τις δίνουν και τον δυναμισμό τους τον εχουν. Φοβάμαι πως μια και ολος ο πλανήτης είδε τι έγινε με τους αδερφούς κατά τα άλλα Σέρβους, μην αρχίσουν ολοι τις προκλήσεις και αποδεκατιστούμε από τις τιμωρίες. Μην ξεχνάς πως έχουμε το αίσθημα τις αδικίας καθώς και τις φάγαμε ( έστω άνανδρα ) και δεν ανταποδώσαμε όπως έπρεπε.

Εχουμε καλούς παίκτες, προσωπικότητες, το καθάρισαν το παιχνίδι όταν ζόρισε, αλλά το βάρος ενός Γιαννάκη ή ενός Σιγάλα, ακόμα και του φυγόμαχου Παπαλουκά, δεν το έχουμε. Παίζουμε πιο πολύ επαγγελματικά και εκει που είχαμε – και δικαίως - μεγάλη ιδέα για την ομάδα μας, κάποιοι τύποι μας πλήγωσαν τον εγωισμό, το γόητρο και σχεδόν έμειναν ατιμώρητοι.

Ο αγώνας με το Πουέρτο Ρίκο είναι όλα τα λεφτά. Αν νικήσουμε και γυρίσουν οι Σόφο-Φώτσης, θα το ξεχάσουμε το συμβάν. Αν χάσουμε, δεν νομίζω να σηκώσουμε κεφάλι. Πιθανώς να συνεχίσουμε με νίκες ( τους Ρώσους πάντως δεν τους φοβήθηκα, ούτε τους ενθουσιασμένους Τούρκους ) αλλά στα σταυρώματα θα έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος και θα χαιρετήσουμε νωρίς. Αν  κερδίσουμε τους Πορτορικανούς, μετά ….its showtime! Εξαιρετικά κρίσιμο παιχνίδι και εκει δεν φτάνει το πάθος του Τσαρτσαρή και το λίγο πιο προσεκτικό πάθος – ελεω τραυματισμένου χεριού – του Μπουρούση.

Πίστευω πως το μπάσκετ μπορεί να αντιγράψει το ποδόσφαιρο σε αυτό.
Και ο Σουν και ο Ουάνγκ είναι παίκτες που μια χαρά θα τα κατάφερναν στην Ευρωλίγκα. Αν ερθουν στην Ευρώπη ανοίγει η αγορά και τα οικονομικά οφέλη. Είναι βλάκες οι αμερικανοί που εχουν τον Γιάνλιαν;

Η Εθνική προ του ξύλου με τη Σερβία, θα είχε τελειώσει το μάτς με 20 πόντους διαφορά. Χθες όμως την είδα να φρενάρει. Η επίθεση σε γενικές γραμμές καλά τα πήγε. Ας είναι καλά η ζώνη που έπαιζε συνέχεια ο αντίπαλος κοουτς. Που πας ρε Καραμήτρο όταν απέναντι σου εχεις παίκτες του Ομπράντοβιτς;
Αυτά τα αντιμετωπίζει χρόνια ο ΠΑΟ και αφενός βομβαρδίζει με τρίποντα, αφετέρου παίρνει άνετα τα επιθετικά ριμπάουντ. 14 τον αριθμό παρακαλώ. Και οι υπόλοιποι παίζουν συνέχεια με τους παίκτες του ΠΑΟ και ξέρουν να αντιδράσουν.  
Θολώσαμε όμως στην άμυνα. Είτε γιατί ξεκινήσαμε καλά, είτε γιατί τους υποτιμήσαμε, είτε γιατί το σκάουτινγκ δεν μάγεψε και το παιχνίδι το πηγαίναμε χαλαρά. Ευτυχώς που ξύπνησε ο – κάποτε πρέπει να βάλεις πόντους και εσυ – Νίκος Ζήσης και συνεχίσαμε με τον συνήθη Σπανούλη.

Η ευλογία της γενειάδας δεν θεωρώ ότι βλάπτει την ανθρωπότητα. Εγραψα εχθες πως «Ετσι λοιπόν πάμε με μόλις 4 περιφερειακούς και καλώς ή κακώς πάλι το βαρόμετρο και ο παίκτης κλειδί εξακολουθεί πρωτίστως να είναι ο Σπανούλης και δευτερευόντως ο Ζήσης. Αν πάρουμε 24 πόντους από αυτούς τους δυο σε κάθε αγώνα, τότε πάμε φουλ για μετάλλιο».

Τελικά πήραμε 40. Απόψε είναι ακόμα πιο κρίσιμη η συμμετοχή τους γιατί πες ότι οι ψηλοί θα μαλλιοτραβηχτούν, θα σκοτωθούν με τα θηρία ( εκείνος ο Ράμος των 2.20 είναι σχεδόν τρομακτικός ) και θα μας λείψει πολύ ο Σόφο που το παιχνίδι ηταν δικό του, ακριβώς για αυτόν ήταν το μάτς, αλλά κάπως θα τα καταφέρουμε. Εχουμε κορμιά κάτω από το καλάθι, θα κάνουμε φαουλ, θα γίνει πόλεμος, στους ψηλούς θα πάει στα ισα.

Οι Ζη-Σπαν όμως εδώ θα είναι καθοριστικοί καθώς όχι μόνο θα πρέπει να παράγουν αλλά και να σταματήσουν τον Αρόγιο και τον Μπαρέα…

Τα 3/12 τρίποντα του Διαμαντίδη δεν με ανησυχούν. Εμπειρος είναι, ξεμπούκωσε, θα βάλει τα επόμενα. Αν και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλος αγώνας που θα κάνει 12 σουτ τριών πόντων.

Η προσευχή μου για τον Μπουρούση. Το παλικάρι είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει αλλά θέλει βοήθεια. Δεν μπορεί μόνος του. Ασε που – μακάρι να φοβάμαι τσάμπα – θα φάει πολλές σφαλιάρες στο χέρι του. Πραγματικά όμως του αξίζει να παει στο ΝΒΑ και ελπίζω να μην αράξει στην Ελλάδα και ας πάει για ένα χρόνο να δει πως είναι. Σάμπως όταν γυρίσει θα μείνει χωρίς ομάδα; Εδώ ο Παπαλουκάς ( καλά να πάθεις, δες τα από την  τηλεόραση ) γύρισε από την ΤΣΣΚΑ και πήρε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο. Ο Γιάννης ηταν συγκλονιστικός κυρίως για τις 7/7 βολές του (!) και τα 8 ριμπάουντ του.

Τον Σπανούλη τον ξέρουμε πια. 2-3 λάθη ανα αγώνα τα κάνει, λίγο κουράζει τη μπάλα, λίγο αστοχεί ( 5/11  είχε ) αλλά στα κρίσιμα είναι εκει.

Ο Περπέρογλου δεν μας συγκλόνισε και δεν απογοήτευσε επιθετικά, αλλά στην άμυνα τον παίδεψαν. Ο Τσαρτσαρής είναι πολύτιμος και ας είναι άστοχος. Ο Καϊμακόγλου και ο Πρίντεζης είναι ο ντόκτορ τζέκιλ και ο μίστερ Χαϊντ. 10 λεπτά έπαιξε ο πρώτος, 7 ο δεύτερος, και ο μεν Κώστας έδωσε ανάσες και είχε σημαντική συμβολή όταν πέρασαν μπροστά με έναν πόντο αλλά ο Γιώργος ηταν εκτος κλίματος.

Ο Καλάθης είναι η μεγάλη μου συμπάθεια και τον πιστεύω πολύ. Μπήκε ψαρωμένος, συνήλθε μετά.
Το πρόβλημα της Εθνικής είναι ότι παίζει αργά. Ολοι ξέρουν μπάσκετ αλλά ολοι θέλουν τον τρόπο τους. Πλην Διαμαντίδη. Σε τόσο ανοικτό παιχνίδι είχαμε μόλις 13 ασίστ και αν αφαιρέσεις τις 6 του Μήτσου οι άλλοι απλώς σούταραν.

Μας πήγε το ματς και οι Κινέζοι ακόμα και όταν πέρασαν μπροστά δεν με ανησύχησαν. Δεν εχουν την εμπειρία και την πονηριά να το κλέψουν το παιχνίδι. Είπαμε, είναι ευγενικοί. Στο Πουέρτο Ρίκο όμως πολεμάνε και αν το πάνε μέχρι το τέλος στον πόντο, θα έχουμε πρόβλημα.

Το θετικό στοιχείο που με κάνει αισιόδοξο είναι η εμπειρία μας και ισως για πρώτη φορά έχουμε τόσο υψηλό ποσοστό στις βολές ( 82% ) που ειδικά σήμερα θα μετρήσουν πολύ….

Πρόβλεψη 1: Μπόλικος Διαμαντίδης στο 3….
Πρόβλεψη 2: Πολύ σημαντικός ειδικά για το Πουέρτο Ρίκο ο Πρίντεζης…





2 Λογομαχιες:

KitsosMitsos είπε...

Τους θυμάμαι από τις εποχές του Ορτίθ! Πάντα άξιοι.

panos75 είπε...

Δηλαδή ο Καζλάουσκας έκοψε τον Βασιλειάδη για να πάρει τον Βουγιούκα (κομπάρσος ακόμη και σε ματς χωρίς Σόφο/Φώτση) και Περπέρογλου (ο "σουτέρ" της ομάδας είναι ζήτημα να σούταρε 2 τρίποντα απέναντι σε μια ομάδα που έπαιξε 40 λεπτά ζώνη);

Το ωραίο είναι ότι κάποιοι μασόνοι τύπου Παπαδογιάννη μας περνάνε για χαχόλους και υποστηρίζουν πως "θα τον έπαιρνε τον Κωστάκη αλλά προέκυψαν οι τιμωρίες". Λες και ζούμε σ'άλλη χώρα και δεν ξέραμε ότι ο ίδιος ο Βασιλειάδης βγήκε και είπε πριν το Ακρόπολις ότι ο Καζλάουσκας του είχε ανακοινώσει πως δεν θα ήταν στη 12αδα.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια