Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Από παιδί έχω μερικές απορίες.

Αν υπάρχει αγνή φιλία, που είναι ο Θεός, τι είναι αγάπη, σε ποια θέση  έπαιζε πραγματικά ο Ζιοβάνι και τι θα γινόταν αν σήμερα αρχηγός της Νεας Δημοκρατίας ηταν η Ντόρα.
Μια άλλη απορία που εχω είναι το τι ακριβώς σημαίνει κλειστό επάγγελμα. Είναι μερικοί τύποι που αποφασίζουν ότι πχ δεν θα υπάρχει στην αγορά άλλος συμβολαιογράφος, φαρμακοποιός και φορτηγατζής;

Μάλιστα. Που εφαρμόζεται αυτό; Μόνο στην Ελλαδάρα μας!

Δεν ξέρω αν υπάρχει κρίση, πραγματική κρίση εννοώ, αλλά αν είναι μια ευκαιρία για να διορθωθούν μερικά μπάχαλα, ας την αρπάξουμε από τα μαλλιά μέχρι να την ξεμαλλιάσουμε!
Ποιοι είναι αυτοί που ως σύγχρονοι καουμπόιζ στερούν τον ανεφοδιασμό στο κοινωνικό σύνολο βασισμένοι σε αντισυνταγματικά και παράνομα συμφέροντα; Μη σε τρομάζουν οι λέξεις, γιατί ουσιαστικά για αυτό μιλάμε!

Αρκετά λαμόγια καλοβολεύτηκαν τόσα χρόνια, ηρθε η ωρα να μπει μια τάξη. Δεν μπορεί όποτε του έρθει η φλασιά του καθένα, να κλείνει την εθνική οδό, την ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη, τη μετακίνηση του, τη διατροφή και την περίθαλψη γιατί εχει λέει θεσμικά αιτήματα που ολως τυχαίως όλα μεταφράζονται σε ευρώ. Ότι φάγατε φάγατε κύριοι. Τούδε εφεξής πρέπει να υπάρχει κράτος, δικαιοσύνη και μέριμνα για το κοινωνικό σύνολο.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά σε αυτή την περίπτωση δικαιολογώ απολύτως και τα ΜΑΤ, και το ξύλο, και τα δακρυγόνα, και την επιστράτευση ακόμα και πρόστιμο για κάθε μέρα που κάνουν αυτές τις μαγκιές.

Πρέπει να τελειώνουμε με την ιστορία των κλειστών επαγγελμάτων. Δεν μπορεί να στερούμε σε συνανθρώπους μας το δικαίωμα να εργαστούν σε μια δουλειά που να τους αρέσει και να θέλουν να προκόψουν με τη μόνη δικαιολογία ότι το επάγγελμα είναι «κλειστό». Τι είναι δηλαδή, βρύση που την ανοιγοκλείνουμε όποτε μας κάνει κέφι;

Ιδιαίτερα δε, όταν μιλάμε για τις πολυπόθητες διακοπές, σε μια δύσκολη κοινωνικά χρονιά, που τις περιμένουμε πως και πως για να πάρουμε μια ανάσα και να ξεκουραστούμε, ποιος είναι αυτός ο αλήτης που θα κάνει τον κοινωνικό νταβατζή με το να στερεί από τον συνάνθρωπο του να ταξιδέψει και να φάει;

Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει πως δεν μασάει για να πιάσουν το υπονοούμενο και οι υπόλοιποι. Αλλιώς τι είχες Λάκη, τι είχα πάντα. Εντάξει, μπορεί να χάσει 10 ψήφους αλλά θα κερδίσει 1000. Και από αυτούς που θα μπουν στα κλειστά επαγγέλματα και από αυτούς σαν εμένα που δούμε έμπρακτα ότι όντως κάτι αλλάζει.

Εφόσον θέλουμε ανάπτυξη δεν νοείται κοινωνία με κλειστά επαγγέλματα. Η παραγωγική διαδικασία δεν πρέπει να εχει τέτοια στεγανά. Αυτά τα έχουμε λύσει από τον διαφωτισμό με το laissez faire laissez passer αλλά τι λέω, στην Ελλάδα δεν έφτασε ακόμα ο Διαφωτισμός...8 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου