Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Από παιδί έχω μερικές απορίες.

Αν υπάρχει αγνή φιλία, που είναι ο Θεός, τι είναι αγάπη, σε ποια θέση  έπαιζε πραγματικά ο Ζιοβάνι και τι θα γινόταν αν σήμερα αρχηγός της Νεας Δημοκρατίας ηταν η Ντόρα.
Μια άλλη απορία που εχω είναι το τι ακριβώς σημαίνει κλειστό επάγγελμα. Είναι μερικοί τύποι που αποφασίζουν ότι πχ δεν θα υπάρχει στην αγορά άλλος συμβολαιογράφος, φαρμακοποιός και φορτηγατζής;

Μάλιστα. Που εφαρμόζεται αυτό; Μόνο στην Ελλαδάρα μας!

Δεν ξέρω αν υπάρχει κρίση, πραγματική κρίση εννοώ, αλλά αν είναι μια ευκαιρία για να διορθωθούν μερικά μπάχαλα, ας την αρπάξουμε από τα μαλλιά μέχρι να την ξεμαλλιάσουμε!
Ποιοι είναι αυτοί που ως σύγχρονοι καουμπόιζ στερούν τον ανεφοδιασμό στο κοινωνικό σύνολο βασισμένοι σε αντισυνταγματικά και παράνομα συμφέροντα; Μη σε τρομάζουν οι λέξεις, γιατί ουσιαστικά για αυτό μιλάμε!

Αρκετά λαμόγια καλοβολεύτηκαν τόσα χρόνια, ηρθε η ωρα να μπει μια τάξη. Δεν μπορεί όποτε του έρθει η φλασιά του καθένα, να κλείνει την εθνική οδό, την ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη, τη μετακίνηση του, τη διατροφή και την περίθαλψη γιατί εχει λέει θεσμικά αιτήματα που ολως τυχαίως όλα μεταφράζονται σε ευρώ. Ότι φάγατε φάγατε κύριοι. Τούδε εφεξής πρέπει να υπάρχει κράτος, δικαιοσύνη και μέριμνα για το κοινωνικό σύνολο.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά σε αυτή την περίπτωση δικαιολογώ απολύτως και τα ΜΑΤ, και το ξύλο, και τα δακρυγόνα, και την επιστράτευση ακόμα και πρόστιμο για κάθε μέρα που κάνουν αυτές τις μαγκιές.

Πρέπει να τελειώνουμε με την ιστορία των κλειστών επαγγελμάτων. Δεν μπορεί να στερούμε σε συνανθρώπους μας το δικαίωμα να εργαστούν σε μια δουλειά που να τους αρέσει και να θέλουν να προκόψουν με τη μόνη δικαιολογία ότι το επάγγελμα είναι «κλειστό». Τι είναι δηλαδή, βρύση που την ανοιγοκλείνουμε όποτε μας κάνει κέφι;

Ιδιαίτερα δε, όταν μιλάμε για τις πολυπόθητες διακοπές, σε μια δύσκολη κοινωνικά χρονιά, που τις περιμένουμε πως και πως για να πάρουμε μια ανάσα και να ξεκουραστούμε, ποιος είναι αυτός ο αλήτης που θα κάνει τον κοινωνικό νταβατζή με το να στερεί από τον συνάνθρωπο του να ταξιδέψει και να φάει;

Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει πως δεν μασάει για να πιάσουν το υπονοούμενο και οι υπόλοιποι. Αλλιώς τι είχες Λάκη, τι είχα πάντα. Εντάξει, μπορεί να χάσει 10 ψήφους αλλά θα κερδίσει 1000. Και από αυτούς που θα μπουν στα κλειστά επαγγέλματα και από αυτούς σαν εμένα που δούμε έμπρακτα ότι όντως κάτι αλλάζει.

Εφόσον θέλουμε ανάπτυξη δεν νοείται κοινωνία με κλειστά επαγγέλματα. Η παραγωγική διαδικασία δεν πρέπει να εχει τέτοια στεγανά. Αυτά τα έχουμε λύσει από τον διαφωτισμό με το laissez faire laissez passer αλλά τι λέω, στην Ελλάδα δεν έφτασε ακόμα ο Διαφωτισμός...



8 Λογομαχιες:

BUTTERFLY είπε...

Συμφωνω για προστιμα...αλλα οχι ΜΑΤ και ξυλο ρε συ, οχι βια! Αλλωστε τα ΕΥΡΩ αναζηταει ο καθενας, τα ΕΥΡΩ που θα χασει θα πονεσουν περισσοτερο απο καθε χτυπημα...
Αλλα και παλι, αναλογα με την περιπτωση και το αιτημα, γιατι υπαρχουν φορες που οντως τα αιτηματα ειναι δικαια και οντως δεν μενει αλλος τροπος διεκδικησης.
Καλημερα!

Suspect είπε...

Μπα;
Βια δεν ειναι και το νταβατζιλικι εν μεσω διακοπων;
Βια δεν ειναι και οτι υπεστη πληγμα ο τουρισμος και ανθρωποι ζημιωθηκαν;
Βια δεν ειναι και το ρεζιλικι της Ελλαδας στον πλανητη;
Απο τα πολλα χαδια καταντησαμε ετσι..

Averell είπε...

... και ενώ οι συντεχνιακοί σύλλογοι (όπως ο Δικηγορικός, στον οποίο ανήκω) λένε προς τα έξω ότι όλα τα κάνουν για το καλό του πολίτη, στην πραγματικότητα συναγωνίζονται για να αυξήσουν την "ύλη" του επαγγέλματός τους, δηλαδή να φορτώνουν υποχρεωτικά με τις φάτσες τους και τις αμοιβές τους το κοινωνικό σύνολο.

BUTTERFLY είπε...

Ειναι καταναγκασμος και ασεβεια, αλλα δεν ειναι βια...Γενικα, ειμαι σχεδον παντα κατα της βιας, γιατι θεωρω οτι δεν μπορει να εχει κανενα ουσιαστικο αποτελεσμα, περαν του να ανοιξει ενας κυκλος βιας που δεν θα κλεινει. Εξαιρεση αποτελουν ελαχιστες περιπτωσεις για μενα πχ παιδεραστες.

Matriga είπε...

Καλώς επέστρεψες, αλλά αντί να δω φωτογραφίες, βλέπω μαχητικότητα :(
Σωστά αυτά που λες, αλλά γιατί τόσο άχτι, αφού δυστυχώς, έτσι ήμασταν πάντα! Δεν αλλάζει ένα έθνος, τόσο εύκολα ;)
Άσε που με μπέρδεψες με το Βουτούμι και τα 11 νησιά! Με προβλημάτισες. Γιατί μου το κάνεις αυτό; Aφού δεν το ξεκούρασα αρκετά το έρημο το μυαλό και έχει ακόμη ζέστη... χα χα χα

panos75 είπε...

Πληροφοριακά να αναφέρω πως οι φαρμακοποιοί, παρά τα όσα λένε οι διάφοροι παραθυράκηδες, δεν πρόκειται να γίνουν ανοιχτό επάγγελμα.

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πριν ένα χρόνο ότι τα επαγγέλματα υγείας εξαιρούνται από τις διατάξεις της ΕΕ για τα κλειστά επαγγέλματα.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=8496

Constantinos είπε...

Εισαι λαθος υποπτε. Ναι, συμφωνω οτι υπαρχουν μαφιες σε επαγγελματα οπως αυτο των νταλικερηδων και ειναι υποπος ο τροπος που αλλαζουν χερια οι αδειες.

Ομως μεγαλο ποσοστο αυτων που εχουν αδεια φορτηγου σημερα την απεκτησαν πληρωνοντας ενα μεγαλο ποσο ως επενδυση. Και σε μια μερα, με μια υπογραφη του πρωθυπουργου "μας" αυτες οι αδειες απο περιουσιακα στοιχεια γινανε κωλοχαρτο.

Το κρατος ομως θα μπορουσε να κανει ενα πολυ απλο πραγμα απο το να ακυρωσει τις υπαρχουσες αδειες: πληρωσε μια αντικειμενικη αξια στους υπαρχοντες κατοχους και μετα ανοιξε πληρως το επαγγελμα. Αντιθετως, με αυτο που εκανε ακυρωσε τα δυο τρίτα της περιουσιας ενος ολοκληρου κλαδου.

Και για να μην γενικολογω, να φερω ενα απτο παραδειγμα: Στην πολη που μεγαλωσα ειναι πασιγνωστη η προσφατη ιστορια ενος φορτηγατζη που αυτοκτονησε. Ο συγκεκριμενος, ειχε μεγαλα οικονομικα προβληματα και το μονο που του εμενε ηταν το οτι διαπραγματευοταν να πουλησει την αδεια φορτηγου που ειχε για να ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ. Εκεινες τις μερες ανακοινωθηκε το μετρο της κυβερνησης και φυσικα η αδεια του εμεινε στα χερια. Ετσι και αυτος βρεθηκε ενα πρωι κρεμασμενος απο εναν στυλο στην παραλια της πολης.

Δεν θα συμμετασχω σε μια κατασκευασμενη συγκρουση κοινωνικων ταξεων που προωθει η κυβερνηση για να μας βαλει να φαγωθουμε μεταξυ μας αντι να κοιταξουμε τους πραγματικους υπαιτιους. Εχθρος μου δεν ειναι ουτε ο φορτηγατζης, ουτε ο φαρμακοποιος. Ειδικα ο πρωτος και ξερεις γιατι; Γιατι αυτος, ως ανειδικευτος, χανει την δουλεια του και η κυβερνηση ανοιγωντας το επαγγελμα του, το προσφερει σε αλλους. Ξερεις σε ποιους. Ματια εχεις και βλεπεις. Που θα βρουν νεα επαγγελματα οι νεοι εισαγωμενοι ψηφοφοροι; Μια ρημαδα αδεια θα μας χαλασει την σουπα;

Μην υιοθετεις διαιρετικες αποψεις για να ακουγεσαι αιρετικος. Τα δυσκολα δεν ηρθαν ακομα και δυστυχως μπαινουμε στο παιχνιδι να αλληλοκατηγορουμαστε αντι να κοιταμε την συνοχη μας. Αν διαφωνω με τα κλειστα επαγγελματα (που διαφωνω), δεν θα το κανω ΤΩΡΑ. Οχι, δεν ειναι η καταλληλη ωρα.

Suspect είπε...

Σεβαστη η αποψη σου φιλε, αλλα θα κρατησω τη δικη μου. Το γεγονος οτι αυτοκτονησε ενας επειδη ειχε χρεη, θα μπορουσε να ειχε κανει καλυτερη διαχειριση για να μην ειχε.

Απο κει και περα, οτι δικιο ειχαν, το εχασαν στα δικα μου ματια με τις απεργιες μεσα στο καλοκαιρι που περιμενει η χωρα μας απο τον τουρισμο να παρει μια ανασα. Που στερησαν απο τον κοσμο να μετακινηθεθι, να πουλησει τα προϊοντα του και εβλαψαν συμπολιτες τους. Οποιος θελει να κανει μαγκιες ας παει στα πολιτικα γραφεια, στη βουλη και να την κανει καμπριο. Οχι ομως να κοβει το δρομο σε σενα και σε μενα.

Αλλωστε το κλειστο επαγγελμα ειχε μεχρι τωρα και τα καλα του αφου ηταν καρτελ τιμων. Ποιος ανταγωνισμος; Συννενοημενοι ηταν ολοι!

5 πραγματα ζητησαν και ικανοποιηθηκαν τα 4. Απο οτι θυμαμαι, η απελευθερωση θα γινει αυριο αλλα στα 5 χρονια τελικα.

Τελος, η αλληλοκατηγοια δεν εβλαψε κανεναν. Εδω που φτασαμε εμεις φταιμε. Ο καθενας μας οπου μπορουσε ετρωγε. Και επιτελους πρεπει να σταματησει το παραμυθακι να πληρωνουν μονο οι συνταξιουχοι και οι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ υπαλληλοι και οι αλλοι να τρωνε!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια