Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Θυμάμαι τα παλιά καλά ΠΑΣΟΚικά χρόνια που όταν λέγαμε για τουρισμό αναφερόμασταν υποτιμητικά: Σιγά μη γίνουμε οι σερβιτόροι των ευρωπαίων. Την εργασία του σερβιτόρου την έχω κάνει και είμαι περήφανος για αυτό. Κουραστική μεν με πολύ καλό μεροκάματο και πάρα πολύ καλές γνωριμίες. Δυστυχώς όμως τότε, τόσο μας έκοβε.

Ο τουρισμός ωφελεί πολλαπλώς μια χώρα. Έσοδα άρα και δυνατότητες για παροχές και έξοδα. Ανάπτυξη υποδομών, συγκοινωνιών και μιας κατηγορίας που ενεργοποιεί 150 άλλα επαγγέλματα. Της οικοδομής. Περιορίζει την ανεργία και δίνει ένα κίνητρο στους ντόπιους να διατηρούν τον τόπο τους σε άριστη κατάσταση.

Οι καιροί άλλαξαν και δεν είναι μόνο ο τουρισμός της παραλίας. Είναι και ο ιατρικός, ο πεζοπορικός, ο θρησκευτικός, ο αρχαιολογικός, ο καταδυτικός, ο ορειβατικός, ο ιστορικός, ο συνεδριακός, όρεξη να έχεις να σημειώνεις κατηγορίες.

Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε και τον πολιτιστικό – κινηματογραφικό.

Αναλογικά με το μέγεθος μας, έχουμε φανταστικά τοπία για όλα τα γούστα. Μεγάλο πρόβλημα ότι δεν ξέρουμε να τα προβάλλουμε.

Επίσης, χάνεται η μουσική μας παράδοση κάτω από τη λαίλαπα της άγνοιάς μας και την κυριαρχία του λαϊκοποπ σκυλάδικου. Ο πολιτισμός μας έχει τρεις μεγάλους εχθρούς. Το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα που τον εξαφανίζει, την εθνολογική αλλοίωση που έχουμε υποστεί και τη σήψη με την παρακμή που μας διέπει.

Τι προτείνω:

Α) Μια επιτροπή ( όχι πάνω από 5 άτομα, μην το διαλύσουμε κιόλας ) με γνώσεις και αξία γύρω από την ελληνική μουσική. Εννοώ την πραγματική ελληνική μουσική. Κρήτη, Ήπειρος, Δόμνα Σαμίου, ρεμπέτικα, λαϊκά ( τα παλιά καλά ) και ορχηστρική μουσική από τους μεγάλους συνθέτες μας. Να επιλέξουν 150 – 200 κομμάτια. Τα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά. Καταλαβαίνεις πως θέλουμε να διαδώσουμε τον αυθεντικό πολιτισμό μας

Οπότε εξ’ορισμού αποκλείονται ποπ, ροκ, ντανς, τραπ και λοιπά. Αυτά οι ξένοι τα ξέρουν και τα παράγουν σε καλύτερο βαθμό από τους δικούς μας.

Β) Σε κάθε νομό και κάθε νησί να γυριστεί ένα βίντεο όχι πάνω από 10 λεπτά το καθένα με τις ομορφιές καθενός εκάστου μέρους. Να πλαισιώνεται με υπότιτλους, μια σύντομη περιγραφή σε πολλές γλώσσες με την ιστορία και την παράδοση. Μουσικό χαλί φυσικά η πραγματική ελληνική μουσική.

Για τα ανωτέρω θα μας πάρει συνολικά ένα έτος; Δύο; Να είναι μια χάρτινη ( ναι, είμεθα οικολόγοι ) συσκευασία με 3-4 DVD; Θέλεις ένα στικάκι; Δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

Αυτό να βγει σε 30.000.000 αντίτυπα και να διανέμεται δωρεάν σε όλους τους ξένους που αναχωρούν από τη χώρα μας αεροπορικώς. Ως ένα αναμνηστικό δωράκι από το ελληνικό κράτος. Ας το παίρνουν και Έλληνες που βγαίνουν έξω, με την παράκληση να το χαρίσουν σε έναν ξένο φίλο τους.

Τι καλό θα έχει αυτό;

Α) Εξατομικευμένη χαμηλού κόστους διαφήμιση

Β) Ένας τουρίστας που πήγε σε ένα μέρος, μπορεί να του δημιουργηθεί η επιθυμία να πάει και σε άλλα.

Γ) Ευκαιρία προώθησης εθνικών θεμάτων τεχνηέντως και φυσικά των ιστορικών καταβολών μας.

Δ) Αυτό το αρχείο όπως καταλαβαίνεις διαδίδεται και πολλαπλασιάζονται οι θεάσεις

Ε) Βοηθάμε και τα ξένα τουριστικά πρακτορεία στην προώθηση του ελληνικού προϊόντος

Αυτό μπορούμε να το στείλουμε σε όλους τους μουσικούς που έδωσαν συναυλίες στη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια. Δέκα διασκευές τραγουδιών να γίνουν, καταλαβαίνεις για τι διαφήμιση μιλάμε;;

Και φυσικά φυσικά και βεβαίως βεβαίως να αξιοποιήσουμε φίλους μας ( συμπατριώτες μας )  όπως ο Τομ Χανκς και να πάει σε όλες τις εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Μπορεί η Ελλάδα μας να γίνει Χόλιγουντ. Θα πουλήσουμε ωραία τοπία, άριστη φιλοξενία, χαμηλότατη φορολογία, ποιότητα ζωής για όσο μείνουν οι ηθοποιοί και η παραγωγή και θα πάρουμε διαφήμιση, λάμψη και μεροκάματα. Εννοείται πως δεν θα βγάζουμε εμπόδια με κάτι ηλίθιους αρχαιολόγους που λένε σε όλα όχι λόγω αριστερών πεποιθήσεων. Φυσικά και θα προστατέψουμε τα μνημεία μας αλλά να κόψουμε το λαιμό μας να βρούμε τρόπο να γίνει ένα γύρισμα με σεβασμό και προσοχή στον χώρο. Οι Τούρκοι που έχουν ανάγει ως βαριά βιομηχανία τα σίριαλ τους που κυριαρχούν στις μουσουλμανικές χώρες ( και στη δική μας, το ξέχασες;; ) , δεν είναι χαζοί. Για αυτό τα παράλια της Μικράς Ασίας βουλιάζουν από κόσμο κάθε χρόνο.

Να αλλάξουμε και εμείς νοοτροπία.

Θυμάμαι όταν γυρίστηκε στα Σεπόλια η ταινία για τον Αντετοκούνμπο, έβγαιναν πολλοί κάτοικοι στα τοπικά σόσιαλ και έκραζαν γιατί τόλμησαν οι άνθρωποι και έκλεισαν 3 δρόμους για 3 μέρες. Βέβαια μια περιφραγμένη αλάνα 100 μέτρα πιο πάνω, την άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων για ελεύθερο πάρκινγκ αλλά το κόλλημα στον εγκέφαλο και η τοξικότητα των ανθρώπων είναι αδύνατον να νικηθεί με την κοινή λογική. Αργότερα βέβαια όλοι καμάρωναν και κάποιοι περιχαρείς αναγνώριζαν τους εαυτούς τους, τα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους. Θα μου πεις, έτσι είναι ο όχλος. Δεν βγάζεις άκρη.

Μια, δύο, εκατόν δύο, κάποια στιγμή, θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα κόμπλεξ, όπως έγινε πρόσφατα με τις ταινίες που γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και η τοπική κοινωνία πολύ σωστά και έξυπνα, τις υποστήριξε.

Το να γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα, είναι ένα προνόμιο που έχει διαχρονική αξία. Οι ταινίες παίζονται και ξαναπαίζονται, είναι μια διαρκής υπενθύμιση και δίνεται για παράδειγμα μια ωραία αφορμή στην τοπική αυτοδιοίκηση να καλεί τους ηθοποιούς για βραβεύσεις και αυτό ξέρεις τι φέρνει. Ποσταρίσματα στα σόσιαλ, προβολή, διαφήμιση, διαφήμιση, διαφήμιση, ( ναι, το γράφω τρεις φορές )  δουλειές, και ΕΣΟΔΑ.

Αυτό που θέλω όμως είναι να αναγκάζονται οι εταιρείες παραγωγής να αφήνουν και κάτι στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα η ταινία με τον Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να είχε αφήσει μια καλαίσθητη ανάπλαση του Τρίτωνα. Βαψίματα στις κερκίδες που έχει τα ίδια τσιμέντα εδώ και 50 χρόνια. Πλαστικά προστατευτικά στο συρματόπλεγμα και στις μπασκέτες, ένα πεζοδρόμιο της προκοπής, καινούριες μπασκέτες και πέντε παγκάκια απέξω. Όλα τα ανωτέρω να είναι 10 με 20 χιλιάρικα δαπάνη και πολλά λέω. Ένας Δήμος δεν τα δίνει εύκολα και καθυστερεί πάρα πολύ. Για μια ταινία που κόστισε εκατομμύρια, δεν είναι απολύτως τίποτα. Ξέρεις πόσοι τουρίστες έρχονται στα Σεπόλια μόνο και μόνο για να επισκευθούν το γήπεδο από όπου ξεκίνησε ο Γιάννης; Θα έπρεπε η εταιρεία παραγωγής λόγω της ταινίας να πιεστεί να προσφέρει και κάτι. Για αυτούς το κόστος θα ήταν μηδενικό, για τους κατοίκους και την καλαισθησία του χώρου, σημαντικό.  

Πιστεύω λοιπόν πως μια συνεργασία των Δήμων που ξέρουν τα κατατόπια του τόπου τους, με συνεργεία της ΕΡΤ, σωστό μοντάζ και οι εταιρείες με τα τραγούδια να κρατήσουν τα πνευματικά δικαιώματα σε λογικά πλαίσια και να μη βγάλουν εμπόδια και γίνει αυτό το αρχείο που μπορεί να ταξιδέψει παντού σε όλο τον πλανήτη, μόνο καλό θα μας κάνει. Ναι, είναι μια επένδυση αλλά δεν θα πάει με τίποτα χαμένη….



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια