Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

ΔΕΙΠΝΟ ΗΛΙΘΙΩΝ
Δεν θέλω να κομίσω γλαύκας εις Αθήνας. Για την εν λόγω παράσταση έχει γίνει χαμός και είναι sold out.  Αν πάντως είσαι από αυτούς που δεν έχεις και την άριστη σχέση με το θέατρο, ή κάτι άκουσες αλλά δεν είσαι σίγουρος ή θέλεις να κάνεις ένα ωραίο δώρο στον/στην σύντροφο σου, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. 

Το «Δείπνο Ηλιθίων» είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει δα την υψηλή φιλοσοφία, ούτε τα δυσνόητα του υπερβατικού σύμπαντος της ανώτατης κουλτούρας. 

Είναι μια υψηλού επιπέδου κωμωδία που τη βλέπεις πάρα πολύ ευχάριστα, έχει εξαιρετικό ρυθμό, γελάς με την ψυχή σου και κάνεις ένα υπέροχο διάλειμμα από την καθημερινότητα σου. 

Το στόρι είναι απλό : Ένα από τα χόμπι της κατ’ ευφημισμόν υψηλής κοινωνίας είναι να καλούν έναν ηλίθιο και να του κάνουν bullying. Επειδή οι Θεός αγαπά καμιά φορά και τον νοικοκύρη τίθεται μια ευνοϊκή συγκυρία για τον ηλίθιο και τα κάνει όλα μπάχαλα και κάμπριο μαζί. 

Ο ρόλος του ηλιθίου είναι ο πλέον κομβικός στην παράσταση και ο Σπύρος Παπαδόπουλος ήταν εγγύηση. Εξαιρετική χημεία με τον Δαδακαρίδη και οι υπόλοιποι ηθοποιοί στο ύψος των περιστάσεων. Πιστεύω πάντως  πως όποιος άλλος και αν ήταν θα την έκανε τη δουλειά. 

Το Δείπνο Ηλιθίων είναι ένα δωρεάν σεμινάριο ότι μπορεί να γίνει μια σπουδαία κωμωδία χωρίς βωμολοχίες, φανφάρες και  χωρίς καρικατούρες. 

Ο Δαδακαρίδης πέραν του ότι μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας μέσω των επαναλήψεων του Αστυνόμου Μπέκα, έδωσε ρεσιτάλ στο Έτερος Εγώ και συμμετέχει ενεργά σε μια από τις κορυφαίες παραστάσεις της χρονιάς.

Το μόνο αρντηικό στοιχείο είναι το κλειστοφοβικό Θέατρο Κάππα και όπως  είναι τα καθίσματα να προσεύεχεσαι μην κάτσει κάποιος ψηλότερος προστά σου. Αλλιώς, όταν κλείσες τα εισιτήρια να διαλέξεις απο την 7η σειρά και κάτω.

Τέλος, ευγε για την άρτια έκδοση του προγράμματος της παράστασης που έχει όλο το έργο. Θα προτιμούσα και μερικές πληροφορίες για τους ηθοποιούς.
Να πας να τη δεις. 

Με άριστα το δέκα : 8

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ

 
Πριν από λίγες ημέρες είχα πάει σε ένα φιλικό σπίτι για τα γενέθλια ενός φίλους. Όταν μπήκα περιεργάστηκα την ομήγυρη. 15 άτομα, ζευγάρια ως επί το πλείστον. Οι περισσότεροι γνωρίζονταν μεταξύ τους, εγώ κανέναν και ένοιωθα μια σχετική αμηχανία. Πάνω που άρχιζα να επεξεργάζομαι τρόπους ταχείας αποχώρησης, ο φίλος μου σαν από μηχανής διάβολος είτε με δυνατή φωνή : «Ο φίλος μου από δω, δείχνοντας με, είναι ο Suspect που βλέπετε να βάζω συνέχεια τα άρθρα του στο προφίλ μου και με ρωτάτε ποιος είναι. Ιδού !»

Ακούστηκε κάτι σαν ααα,οοο,μμμ και πρέπει το πρόσωπο μου να έγινε κεραμιδί από ντροπή.
Μεταξύ πολλών άλλων που συζητήσαμε ήταν και το παρακάτω. Ένας τύπος κοντά στα 45 με ρώτησε λίγο απότομα κάποια στιγμή : Έχω βαρεθεί ρε φίλε να διαβάζω στα κείμενα σου πως η κοινωνία μας είναι σε σήψη και παρακμή. Αυτό αφενός το ξέρουμε, αφετέρου ο καθένας το εννοεί και διαφορετικά. Εσύ τι προτείνεις; 

Αποφάσισα να του απαντήσω εξίσου απότομα : Το Πατρίς θρησκεία Οικογένεια πως σου φαίνεται, του λέω και περιμένω δυναμική αντίδραση. Ο τύπος με εξέπληξε. 

Το ξέρω, το έχω διαβάσει το κείμενο σου, μου είπε και με άφησε άγαλμα. 

Για την ιστορία είναι εδώ : http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.gr/2009/04/blog-post_22.html
 
Όμως το κακό είναι Suspect πως όσο και να επιχειρηματολογήσεις για αυτό, το εν λόγω τρίπτυχο το έκαψε η χούντα και η χρυσή αυγή. 

Σε μια χώρα που κλίνει προς τα αριστερά και σχεδόν όλα τα κόμματα δεν τολμούν να τοποθετηθούν ιδεολογικά αν δεν βάλουν και τη λέξη «κέντρο» - βλέπε κεντροαριστερά, κεντροδεξιά, κέντρο σκέτο και γενικώς κέντροκάτι. 

Όσο καλά επιχειρήματα και αν έχεις, μόλις το ξεστομίσεις, το καις. 

Κοντοστάθηκα και τον ρώτησα.
Να σε ρωτήσω αδερφέ. Αν σου πω πως το πατρίς θρησκεία οικογένεια το έκλεψε η χούντα και η χρυσή αυγή καθώς πρώτοι από όλοι το είπαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι τι θα πεις; 

Το αμφισβήτησε.
Στην εποχή του google university, ουδέν κρυπτόν υπό το φως του ηλίου. 

Μήπως θα ήταν πιο εύπεπτο αν λέγαμε – που είναι και η αλήθεια – ότι πρώτα πρώτα το βρίσκουμε στην Αντιόπη του Ευριπίδη;;

 Tρες εσν ρετα τς χρεών σ’ σκεν, τέκνον,
θεούς τε τιμ
ν τούς τε θρέψαντας γονες
νόμους τε κοινο
ς Eλλάδος· κα τατα δρν
κάλλιστον
ξεις στέφανον εκλείας εί.

Πρώτα το είπαν οι Αρχαίοι Έλληνες και μετά το έκλεψαν και το έκαψαν οι αχρείοι. Αυτό βέβαια θα έπρεπε να το μαθαίναμε στο σχολείο, αλλά η πραγματική παιδεία στη χώρα μας αναπτύσσεται όσο και το IQ ενός τσιμεντόλιθου. 

Γιατί το λέω;

Γιατί πιστεύω πως αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να μεγαλουργήσουμε ως Έθνος και να επαναλάβουμε τα σπουδαία κατορθώματα του παρελθόντος είναι ο μόνος δρόμος. 

Από τη δεκαετία του 80 που απομακρυνθήκαμε από αυτές τις «παρωχημένες» αξίες, πήγαμε από το κακό στο χειρότερο. Η Οδός αυτή είναι, το έχουμε ξανακάνει και όσο και αν κλείνουμε τα μάτια μας δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε. Τι κατάφεραν οι πρόγονοι μας με λιγότερα μέσα και τι εμείς με περισσότερα. Πως στάθηκαν όρθιοι μετά από 400 χρόνια Τουρκοκρατίας, Μικρασιατική καταστροφή, Β παγκόσμιο και πως διαλυθήκαμε εμείς με ένα μνημόνιο.

Εκτός και αν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ο Ελληνισμός βαδίζει αμετάκλητα προς το ιστορικό του τέλος….

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟΈνας από τους βασικούς αστικούς μύθους που έχουν βομβαρδίσει τους πολίτες. 

Μια από τις βασικές προσπάθειες των αποδομητών της ιστορίας μας. 

Η αριστερίζουσα εθνομηδενιστική θολοκουλτούρα του τίποτα, μας έλεγε τόσα χρόνια πως το κρυφό σχολειό, είναι μύθος. 

Ο λόγος είναι προφανής.  Όταν η προπαγάνδα και η λάσπη πιάσουν και όταν πετσοκόψουμε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας μας στην πορεία του Ελληνικού  Έθνους, μετά είναι εύκολο να περάσει οτιδήποτε. 

 Λες και 400 χρόνια ο Έλληνας κράτησε την Εθνική και τη Θρησκευτική του συνείδηση όταν έιχε το χατζάρι του βάρβαρου πάνω από το κεφάλι του γιατί είχε ιντερνετ και ενημερωνόταν. 

Αυτός ο ψεύτικος μύθος ήρθε η ώρα να καταστραφεί. 

Δημιουργήθηκε ένα site που έχει συγκεντρωμένα όλα τα ιστορικά στοιχεία από τις πηγές σχετικά με το Κρυφό Σχολειό. Άρτια εργασία με πληθώρα στοιχείων που αποστομώνει τον φανατικό και δίνει Φως σε αυτόν που αποζητά την Αλήθεια. 

Διάβασε, μάθε και διάδωσε το. 

Μπράβο στους συντελεστές και στους δημιουργούς για αυτό το σπουδαίο εργαλείο κατακρήμνισης ενός γλοιώδη μύθου. 

ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR
Δεν θα υποκριθώ τον υπεράνω. Όλη η Ελλάδα το βλέπει, οι πάντες ασχολούνται και μέχρι στιγμής όταν τύχει, το χαζεύω και εγώ. 

Πιστεύω πως οι ούτως ή άλλως κερδισμένοι είναι οι Διάσημοι. Ανταμείβονται με 8.000 ευρώ μηνιαίως, στον Άγιο Δομήνικο δεν έχουν που να τα ξοδέψουν, οπότε όταν βγούν θα είναι πλουσιότεροι. Επιπλέον, όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πάνω τους οπότε θα κάνουν και δουλειές. 

Μακάρι το έπαθλο να το πάρει κάποιος «Μαχητής» που να τον βοηθήσει να δημιουργήσει κάτι καλό στη ζωή του. Επειδή όμως όμορφα ποσά όμορφα καίγονται, ελπίζω να έχει το μυαλό να μην τα κάψει. Εκατό χιλιάρικα εύκολα γίνονται μια καλή επένδυση  αλλά εξίσου εύκολα εξανεμίζονται. Μόνο τους συγγενείς που θα πλαγιοκοπήσουν να σκεφτείς, δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. 

Τι μου αρέσει : 

Ο ιδιότυπος στίβος μάχης με τα περίεργα αγωνίσματα που καταλήγουν πάντα σε μια άσκηση δεξιοτεχνίας. Όσοι έχουμε ασχοληθεί έστω λίγο με τον αθλητισμό, ξέρουμε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν το σώμα σου έχει χτυπήσει κόκκινο από την αδρεναλίνη, να καταφέρεις ψύχραιμα να πετύχεις ένα στόχο απομονώνοντας την ένταση από την προσπάθεια. 

Η τούρκικη – για να μην ξεχνιόμαστε -  παραγωγή είναι άρτια.
Μου αρέσει επίσης που δίνεται πολύ μεγαλύτερο βάρος στο αθλητικό κομμάτι πάρα στην ίντριγκα και στη δολοπλοκία. Σκέφτομαι χαμογελώντας ενθυμούμενος το απώτερο παρελθόν πως αν ο παρουσιαστής ήταν ο Μικρούτσικος, θα είχαμε δει ξύλο και μαλλιοτράβηγμα.  Δεν ξέρω πως θα συνεχιστεί, έχει πολύ δρόμο ακόμα, αλλά μου αρέσει που δίνεται έμφαση στην αθλητική δραστηριότητα και στον αθλητικό ανταγωνισμό. Ξέρω τι σκέφτεσαι : Μα ο τάδε που την είπε στον δείνα κλπ. Θεωρώ πως για το συγκεκριμένο concept, είναι τίποτα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι σε τόσο μικρό χώρο αν ήθελαν θα φύτευαν κάμερα σε κάθε κλαδί και θα είχαμε να βλέπαμε άπειρα σχόλια. 

Τι δεν μου αρέσει : 

Η φαγητολογία. Ειδικά κάτι δραματικά τύπου «πως αισθάνεσαι που έφαγες μια πατάτα» και η απάντηση είναι κάτι σαν «είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» με κάνουν να θέλω να κάνω έμετο. Τα χαζοχαρούμενα πανηγύρια όταν ο Τανιμανίδης τους παρουσιάζει το έπαθλο και όλη η συζήτηση με στόμφο για μια μπουκιά, μου φαίνεται αφόρητα πληκτική. Λες και δεν πήγαν εις γνώση τους. Το λένε μάλιστα τόσες πολλές φορές που αρχίζω να πιστεύω πως μας δουλεύουν και η διατροφή τους είναι κανονική. Νηστικός δεν παίζεις ποδόσφαιρο με τάκλιν.  

Ο Τανιμανίδης : 

Το ψάχνει. Νομίζω πως είναι βελτιωμένος σε σχέση με την αρχή του παιχνιδιού. Αν απελευθερωθεί και βάλει περισσότερο χιούμορ θα είναι καλύτερος. Διασκεδάζω με τις ποδοσφαιρικές περιγραφές στα αγωνίσματα και τον βαριέμαι όταν ρωτάει με τη σοβαρότητα χιλίων επιστημόνων της ΝΑΣΑ : «Πως αισθάνεσαι σήμερα Πάνο που έφαγες ένα κρουασάν;» Πιστεύω πως δεν επελέγη γιατί ήταν ο καλύτερος αλλά μάλλον γιατί ήταν ο πιο πρόθυμος να πάει. Ξέρεις ποιος θα μου άρεσε; Ο Πέτρος Πολυχρονίδης. Αυτός πιστεύω θα έκανε θραύση. 

Οι Διάσημοι :

Ο Σπαλιάρας είναι η συμπάθεια μου. Είπε ένα τσιτάτο, τον καταξέσκισαν αλλά τελικά είναι το καλύτερο παιδί και ο πιο ντόμπρος από όλους. Ο Μπο είναι αυτόπτης μάρτυς παρά παίκτης. Πρέπει πάντως να είναι καλός τύπος από ότι φαίνεται. Αν ο Χούτος έδειχνε την ίδια σοβαρότητα που δείχνει στο Survivor και στην καριέρα του, θα ήταν μέσα στους 5 καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μου τη σπάει η Λάουρα που νιαουρίζει μονίμως με ζαχαρίτσες ζουζουνίτσες, η Πασχάλη με τα υπερβατικά σύμπαντα και η Παπαδοπούλου γιατί είναι εριστική. Ο Κοκκινάκης είναι τελείως αόρατος, ο Χανταμπάκης  αν και είναι καλός παίκτης αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι υποκριτής. Ο Χρανιώτης είναι crowd pleaser και η πιο συμπαθής από τις γυναίκες είναι μακράν η Βαλαβάνη. 

Οι Μαχητές : 

Ο Τσάνγκ αφενός είναι ερωτευμένος με την Ελισάβετ, αφετέρου πολιτικάντης. Κερδίζει τις ασυλίες αλλά μια θα χάσει και θα βγει στη σέντρα. Ο Γουίλι δικαίως έφυγε καθώς μπήκε με ύφος και απεδείχθη ο πιο άχρηστος στα αθλήματα. Ο Κώστας είναι μεν μαχητικός αλλά πάρα πολύ επιθετικός και ανταγωνιστικός και μανουριάζει εύκολα. Για αυτό κάνει παρέα μόνο με τις γυναίκες. Ο Κωνσταντίνος αν και στην αρχή μου φάνηκε ποζεράς αλλά είναι καλό παλικάρι. Χαμηλών τόνων και ο μόνος που προσπαθεί να κοντράρει τον Αγγελόπουλο. Ο Κύπριος είναι αυθεντικός και αληθινός. Ο Πάνος που τον μίσησε όλη η Ελλάδα, αλλά τελικά πιστεύω πως είναι καλό παιδί αλλά φαφλατάς. Η Σάρα είναι πολύ καλή αθλήτρια αλλά όταν ανοίγει το στόμα πετάει χαζομάρες και για αυτό δεν της πολυδίνουν το μικρόφωνο. Η Ελένη αντίθετα ενώ δεν λέει βλακείες, αλλά παρά την αθλητικότητα της, είναι looser. Η Ελισάβετ έχει φωτογένεια, ματάρες, χαμόγελο, αλλά οι επιδόσεις της είναι φτωχές. Δεν θα «πεθάνει»εύκολα καθώς η στοχοποίηση από τον Τσάνγκ την έχει κάνει συμπαθή στο κοινό. Τέλος, η Κολλιδά η πιο όμορφη παίκτρια και η πιο καλή στα αγωνίσματα. 

Ειδική μνεία στον Γιώργο Αγγελόπουλο : 

Η περίπτωση του είναι ενδεικτική της ελληνικής φυλής. Οι Μαχητές τον έδιωξαν λόγω φθόνου. Έναν τέτοιο παίκτη δεν τον αφήνεις να φύγει. Πήγε στους Διάσημους, τους μεταμόρφωσε και χάρη σε αυτόν άρχισαν να κερδίζουν. Εκεί που ήταν έτοιμοι να διαλυθούν, ο Αγγελόπουλος τους έκανε νικητές. Η ανταπόδοση ήταν τις τελευταίες μέρες να τα κόψουν τα πολλά χαϊδευτικά «Ντάνος» και να είναι λίγο απομονωμένος. Αθάνατη Ελλαδάρα. Θα προσέθετε μεγάλο ενδιαφέρον στο παιχνίδι να ξαναπήγαινε στους μαχητές. 

Πιστεύω δε, πως όταν φύγει η φύρα από τους «Μαχητές» και θα μείνουν οι καλοί αγωνιστικά, τότε θα γυρίσει το πράγμα και θα αρχίσουν να φεύγουν ένας ένας οι διάσημοι. Εκεί θα δούμε φαγωμάρα γιατί όπως και να έχει, το πρεστίζ μετράει… Πάντως όπως βλέπουμε, όποιος φεύγει ξεχνιέται. Θα κάνει μια συνέντευξη και αντίο σας.


Το κοινό : 

Μέχρι στιγμής νομίζω πως ψηφίζει σωστά. Αυτοί που έπρεπε να φύγουν έφυγαν. Προβλέπω πως αύριο θα αποχαιρετήσει η Ελένη. Μια φορά τη γλίτωσε αλλά εξακολουθεί να χάνει.  Η Ελισάβετ έχει πια κοινό και ο Πάνος έχει προσωπικότητα που θα τον κρατήσει αν και δεν έχει βοηθήσει καθόλου αγωνιστικά.

Πιστεύω πως στην τελική εξάδα θα φτάσουν οι : 

Σπαλιάρας
Αγγελόπουλος
Βαλαβάνη
Και
Κολλιδά
Κωνσταντίνος
Σάρα

Φαβορί και γιατί είναι άξιος και πολύ σοβαρός τύπος ο Αγγελόπουλος.