Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΓΑΛΑΤΑ




Κατάγομαι από ένα ορεινό μέρος που η κύρια ενασχόληση των ντόπιων είναι η κτηνοτροφία. Έχω παραστάσεις από αυθεντικό γάλα και πριν από λίγο καιρό μου συνέβη κάτι που αφενός με θύμωσε αφετέρου με οδήγησε να κάνω ένα προϊοντικό ταξίδι. 

Το να πας να πάρεις φρέσκο γάλα από το σουπερμάρκετ είναι μια στρεσογόνος  διαδικασία γιατί όλα γράφουν ως ημερομηνία λήξης, 2 μέρες μετά. Σε αναγκάζει να το πιεις στα γρήγορα και να τρέξεις για άλλο. Εκτός και αν ξέρεις πότε παραλαμβάνει το σούπερμαρκετ το γάλα που σου αρέσει ώστε να τρέξεις να το παραλάβεις για να έχεις 4 μέρες περιθώριο. Χάρηκα, Καλιαμάγκουρας. 

Ξεαγχώσου. 

Δύο μέρες μετά την ημερομηνία λήξης να το πιείς, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μια χαρά πίνεται. Αυτό το στρες λοιπόν με οδήγησε περιέργως να δοκιμάσω όλα τα φρέσκα γάλατα που είχε το σούπερμαρκετ με γνώμονα την ημερομηνία λήξης. Το Α λήγει στις 5 του μηνός, θα πάρω και το Β γιατί λήγει στις 7 και το Γ στις 9. 

Σωστά κατάλαβες ήταν η αφορμή και αιτία να κάνω μια κριτική στα γάλατα. Το κριτήριο μου δεν είναι τα χρήματα. Θεωρώ πως η απόκλιση μερικών σεντς είναι ελάχιστη και η μέση οικογένεια όταν πίνει 8-10 μπουκάλια το μήνα, δεν έγινε και τίποτα για μια διαφορά ενός ή δύο ευρώ συνολικά. 

Κρίνω τη συσκευασία και τη γεύση. Αναφέρω απλώς την άποψη μου που μπορεί να είναι και λάθος. Δεν είμαι ειδικός γαλακτοκόμος, ούτε έκανα εργαστηριακή ανάλυση. Η σειρά είναι από το κορυφαίο στο χειρότερο. Να πω πως η χάρτινη συσκευασία δεν μου αρέσει γιατί αν πρέπει να βάλεις το γάλα σε οριζόντια θέση είναι επίφοβη. 

Πριν προχωρήσω, να σημειώσω πως η διαχείριση του γάλακτος είναι εξοργιστική. Πολλές εταιρείες παρατούν τα γάλατα στο σούπερμαρκετ με αποτέλεσμα μετά τη λήξη, οι υπάλληλοι να πετούν στα σκουπίδια τόνους γάλακτος ! Ας υπάρξει μέριμνα να δίνονται είτε στους εργαζόμενους είτε στους μετανάστες, είτε στις φυλακές, κάπου. Κρίμα είναι. Μια γνωστή μου, που εργάζεται σε ένα σούπερμαρκετ, μου εκμυστηρεύθηκε πως τις προάλλες πέταξαν 180 μπουκάλια ! Έλεος ! θα μας κάψει ο Θεός ! 

Εκτός και αν δεχθούμε πως είναι όλο νερό με αποτέλεσμα η παραγωγός εταιρεία να έχει πολύ λιγότερη χασούρα να τα πετάξει από το να τα συλλέξει και να παράγει ένα παρεμφερές προϊόν όπως το τυρί, το γιαούρτι και το ριζόγαλο. 

Διευκρινιστικά να πω πως δοκίμασα από όλες τις μάρκες τα 3,5% λιπαρά και μετά τον πρωινό σκέτο καφέ χωρίς τροφές. 


     1.    ΚΟΥΚΑΚΗΣ : Το μακράν κορυφαίο ελληνικό γάλα αυτή τη στιγμή. Μπράβο, μπράβο, μπράβο! Η πιο ωραία γεύση μακράν του δευτέρου!!!
      2.    ΡΟΔΟΠΗ : Γάλα Πλήρες 30 ημερών. Εξαιρετική γεύση, μπράβο. Ελπίζω να αλλάξουν και τη χάρτινη συσκευασία.
      3.    ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ :  Η γεύση του είναι έντονη και εν πολλοίς επιτηδευμένη. Έχω την αίσθηση πως μοιάζει με γνωστής μεγάλης βιομηχανίας. Καταλαβαίνεις όμως ότι πίνεις γάλα.
     4.    ΟΛΥΜΠΟΣ ΖΩΗΣ : Ισορροπημένο γάλα που πίνεται ευχάριστα. Αξιοπρεπές και είναι 16 ημερών.
      5.    ΕΒΟΛ : Η ρετρό συσκευασία είναι η χειρότερη της αγοράς και αφήνει το γάλα συνεχώς ανοιχτό μέσα στο ψυγείο. Τίποτα το σπουδαίο ως γεύση.  Αραιό. 
      6.    ΕΚΛΕΚΤΟΝ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Ισχνή γεύση, σχεδόν ουδέτερη.  Συγχαρητήρια πάντως στον γραφίστα για την εικαστική επιμέλεια της συσκευασίας.
      7.    ΔΩΔΩΝΗ: Εντελώς μέτριο, τίποτα το ιδιαίτερο.
      8.    ΓΑΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Μου άφησε μια αίσθηση λάσπης. Πολύ παχύ.
      9.    ΜΙΚΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ : Τσάμπα η υπερδιαφήμιση. Νερό.
      10. ΓΑΛΑΞΙΑΣ : Το πρώτο no label που δοκίμασα και πιθανώς το τελευταίο.  Βέβαια είναι και το πιο φτηνό.
      11. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΕΚΛΕΚΤΟΝ – ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ : Αν και έχει το πιο όμορφο μπουκάλι της αγοράς, η γεύση του είναι και νερουλή και ολίγον μεταλλική. Λες και έχει χλώριο. 

Παρεμπιπτόντως το ΡΟΔΟΠΗ ΑΡΙΑΝΙ Ξυνόγαλο είναι καταπληκτικό. Ελαφρύ – ενώ το ΦΑΓΕ είναι πολύ βαρύ - και πίνεται μετά μανίας. 

 Πάσα αντίρρηση καλοδεχούμενη. Η δική μου γεύση δεν σημαίνει πως είναι και δική σου.

Προσθήκη : Για τους γνώστες και μυημένους, το κορυφαίο γάλα στη χώρα μας είναι αυτό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης αλλά είναι εκτός συναγωνισμού καθώς παράγεται σε ελάχιστες ποσότητες. Επίσης, έχω ακούσει εξαιρετικά σχόλια για τους αυτόματους πωλητές γάλακτος στο δρόμο αλλά δεν έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια