Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ



 Υπάρχουν δύο επαγγέλματα που με θυμώνουν. Ίσως όχι για το καθ’αυτό αντικείμενο τους, όσο για την επίδραση τους στο κοινωνικό σύνολο. Κάτι σαν τους μάγους στις αρχαίες φυλές. 

Κάποτε γνώρισα έναν μετεωρολόγο. Εν τη αφελεία μου, τον είχα ειρωνευτεί: «Μια φορά να πέσετε μέσα στις προβλέψεις σας και θα περιμένω να ρίξει χιόνι στη Σαχάρα!»

Ο άνθρωπος καλοπροαίρετα μου εξήγησε πως η επιστήμη τους είναι ιδιαίτερα ασταθής καθώς θα πρέπει να προβλέψει την κίνηση των νεφών. Οι άνεμοι όμως δεν προβλέπονται. Εκλαϊκευμένα, μου είπε, λίγο παραπάνω να φυσήξει, πάνε και τα σύννεφα, πάει και η ομπρέλα που σου είπαμε να πάρεις. Βάλε κοντομάνικο. 

Πάει στην ευχή, με όλη την καλή μου διάθεση να το δεχθώ.

Αυτό που με εκνευρίζει είναι ότι οι ένοικοι της πολυκατοικίας μου ζητούσαν να τρέξουμε να αγοράσουμε πετρέλαιο από τον Σεπτέμβριο γιατί «αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Το είπαν στις ειδήσεις» Πέρασαν τέσσερεις μήνες, έκανε λίγο κρύο αλλά ούτε ακραία είδαμε και τα καιρικά φαινόμενα ήταν αναμενόμενα. Οι ίδιοι ένοικοι ήταν αυτοί που δεν πλήρωναν μετά, παρά το ότι συνιστούσα συγκράτηση.   

Δεν είναι δίκαιο να φορτώσω στους μετεωρολόγους το φέσι αλλά και αυτοί με τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε εβδομάδα η ίδια πρόβλεψη, λες και έχουν μετοχές σε εταιρείες πώλησης πετρελαίου θέρμανσης! 

Αντίστοιχα και σε εποχές καύσωνα, ένα δράμα πρέπει να το έχουμε. 40-42 μας λένε, ποτέ δεν πάει πάνω από 38 εκτός και αν είναι μια γειτονιά, μόνο που δεν μας αφορά όλους. Ίσως να τους αρέσει να υπερβάλλουν. Είναι σαδιστικά γοητευτικό να προβλέπεις καύσωνες και καταιγίδες και να αισθάνεσαι ότι συγκεντρώνεις την απόλυτη προσοχή. 

Είναι επίσης εντυπωσιακά βλακώδες να πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει πρόβλεψη από τώρα για το καλοκαίρι και από το καλοκαίρι για το χειμώνα. Εδώ καλά καλά, δεν επαληθεύονται οι εξαήμερες.
Πάμε στο σεισμό της Κεφαλλονιάς. 

Οι τηλεσταρ των καταστροφών. 

Αρχίζω να εκλαμβάνω τη λέξη σεισμολόγος όπως και τη λέξη αστρολόγος. 

Καλώς ή κακώς, ο σεισμός δεν μπορεί να προβλεφθεί.  Στατιστικές αναλύσεις μπορούν να γίνουν με βάση το ιστορικό της περιοχής και με μαθηματικό μοντέλο να μιλήσουμε για πιθανότητες. Ναι, σωστά το κατάλαβες, πιθανότητες. 

Ο κύριος Ακης Τσελέντης, ο λαλίστατος σταρ της καταστροφής, ο άνθρωπος που όπως μας θυμίζει ο Χρήστος Βασιλόπουλος στο εξαιρετικό site του, «η μηχανή του χρόνου»  ήταν αυτός που είπε ξείπε στον καταστροφικό σεισμό στο κτίριο της Φαράν που σκοτώθηκαν άνθρωποι και δεν τιμωρήθηκε κανείς –  ΔΕΣ ΕΔΩ
 
Μου κάνει εντύπωση πως τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα έχει τόσους πολλούς σεισμολόγους. Σε κάθε δόνηση και δέκα διαφορετικοί σταρ. Γιατί δεν τους εξάγουμε; 

Τα ίδια και τα ίδια, σε κάθε σεισμική δόνηση, οι ερωτήσεις είναι copy paste

Αν το ρήγμα ήταν αυτό ή αν πρόκειται για ντόμινο που θα έρθει και στην Αθήνα. 

Αν ήταν ο κύριος σεισμός ή έπεται μεγαλύτερος. 

Καρμπόν απαντήσεις με μπόλικα ναι μεν αλλά που τελικά ως γεύση σου μένει το αλλά και προσπαθείς να παρηγορηθείς με το ναι μεν. 

Οι τηλεστάρ πάντα αφήνουν να εννοηθεί ότι κάτι είχαν υποψιαστεί, ότι κάτι γνώριζαν και επιβεβαιώθηκαν και συνήθως μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός ( ναι μεν ) αλλά τίποτα δεν τελείωσε ( αλλά ). Είθισται να μην τυγχάνουν μεγάλης προβολής οι μετριοπαθείς και ψύχραιμοι αλλά οι καταστροφολόγοι που μάλλον φαντασιώνονται ότι είναι ο Έβδομος Άγγελος της Αποκάλυψης. 

Πέρασαν και τα χρόνια και μας τελείωσε η ατέρμονη συζήτηση με το ΒΑΝ του Βαρώτσου. Αν μπορούσε τελικά αυτό το σύστημα να προβλέψει, θα είχε καταξιωθεί στο εξωτερικό και θα το εφήρμοζε η υφήλιος. 

Ας το πάρουμε απόφαση. 

Έχουμε ένα καλό, ένα κακό και μια σταθερά. 

Το κακό είναι ότι είμαστε η έκτη πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο που σημαίνει ότι θα έχουμε σεισμούς θέλουμε, δεν θέλουμε. 

Το καλό είναι πως οι θάλασσες μας, μας προστατεύουν και απορροφούν μπόλικη ενέργεια, αλλιώς θα αγοράζαμε όλοι κλούβες για να κοιμόμαστε μέσα. 

Η σταθερά είναι ότι πρέπει να περάσουν 48 ώρες από τη μεγάλη δόνηση για να σιγουρευτούμε ότι είναι η κύρια. Ότι και να λέγεται μια, δύο, δέκα, είκοσι ώρες μετά, είναι για περνά η ώρα. 

Επίσης είναι απολύτως προφανές ότι η φύση δεν είναι κομματάκια αλλά ένα όλον. Άρα πολύ πιθανό να ενεργοποιούνται και διπλανά και αντικριστά και ψιλοαπέναντι ρήγματα. Πότε και πόσο επηρεάζεται και αλληλεπιδρά το τάδε με το δείνα ρήγμα, δεν το ξέρει κανένας και δεν βλέπω το λόγο γιατί να προσπαθούμε να φανταζόμαστε πολλά και διάφορα. 

Ας μάθουμε, ας θυμηθούμε, ας ξαναδιαβάσουμε τι πρέπει να κάνουμε εν ώρα σεισμού, να γίνονται σεμινάρια, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στον στρατό και να κάνουμε το σταυρό μας μη μας πιάσει στο ύπνο. 

Άθλιος επίσης ο ρόλος των καναλιών που δίνουν τεράστια δημοσιότητα σε μικροπράγματα. Ο σεισμός των 4 ρίχτερ είναι μια μικρή δόνηση που μπορεί να μην την καταλάβεις καν. Πάντα όμως παίζει ως πρώτο θέμα! 

Ως έκτη πιο σεισμογενής χώρα, αυτά είναι καθημερινά. Γιατί η υπερπροβολή; Δώσε φόβο στο λαό! Αντιθέτως, καλύτερα να έχουμε 10 «τεσσαράκια» για να εκτονώνεται η ενέργεια, παρά να συσσωρευτεί και να δώσει ένα εξάρι. Μάλλον είμαι ο μόνος που όποτε διαβάζω για 4 ρίχτερ πανηγυρίζω. 

Έτσι, οι μεν μετεωρολόγοι μπορούν να προβλέψουν το άμεσο μέλλον ( και όχι  πάντα επιτυχώς ) και ποτέ το απώτερο, οι δε σεισμολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. 

Όμως αυτή η τρομοκρατία των τηλεσταρ σεισμολόγων-αστρολόγων και η τρομολαγνεία των μέσων μαζικής επιρροής, πραγματικά δεν αντέχεται….



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια