Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012





Επειδή πολλά λέμε για τα Χριστούγεννα, αντί τετριμμένων και στερεότυπων ευχών που βλέπω στα κοινωνικά δίκτυα λες και το «καλά Χριστούγεννα σε όλους! Υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλους» είναι κάτι που θα προτρέψει τον άλλον να γράψει από κάτω «σε ευχαριστώ πολύ». 

Οι ευχές είναι διαπροσωπικές. 

Φέτος, ίσως για πρώτη φορά ενώ όλοι ρωτούν «που θα πας τα Χριστούγεννα;» η συνήθης απάντηση που δίνουν και παίρνουν είναι «Τίποτα, εδώ στην Αθήνα» και το λένε λες και μένουν σε χωματερή. Τόσο πολύ ντρέπονται. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί, που αριστοκρατικά λένε πως «μα ποτέ δεν έφευγα τα Χριστούγεννα» και αν έχεις καλή μνήμη και τους θυμίσεις τα τελευταία τους ταξίδια, θα σου πουν «Εννοώ να το έχω κανονίσει από πριν. Απλώς έτυχε». 

Μια χαρά είναι η Αθήνα τα Χριστούγεννα. Μπορείς να ξεκουραστείς, να δεις φίλους που η καθημερινότητα σε έχει απομακρύνει, να πας βόλτες σε πλείστα όσα events και happenings που λέμε και στα νέα ελληνικά, να πας στον κινηματογράφο, στο θέατρο, ακόμα και να ξεναγηθείς στην πόλη που ούτε καν την ξέρεις. Τι; Την ξέρεις; Πότε πήγες τελευταία φορά βόλτα στην Πλάκα; Στο Ζάππειο; 

Σε προσωπικό επίπεδο, περήφανα λέω πως θα μείνω στην Αθήνα γιατί εφόσον θέλω να κάποια στιγμή να ολοκληρώσω την ανακαίνιση στο σπίτι μου στο χωριό, δεν με παίρνει για ενδιάμεσα ταξίδια και για να κάνω όλα τα ανωτέρω. 

Χθες και προχθές πήγα και είδα δυο ταινίες – θα γράψω προσεχώς - και βγήκα με δυο φίλους που είχα καιρό να δω. 

Στενοχωριέμαι γιατί η γιορτή των Χριστουγέννων κατήντησε, άδεια από τη δουλειά, ψώνια, κουκουρούκου ευχές στα δίκτυα, φαγοπότια και χαρτιά. Τίποτα για την ψυχή μας. Όλα για το σώμα. Να φάμε, να πιούμε και να καταναλώσουμε.
Ίσως να τη χρειαζόμασταν την κρίση. Να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι. Αν μας έχει μείνει λίγη συνείδηση. 

Προτείνω δε, δύο πράγματα για τα φετινά Χριστούγεννα στο πλαίσιο μιας εσωτερικής ανακαίνισης που μας χρειάζεται. 

Αν γνωρίζεις κάποιον στον κύκλο σου, που τα φετινά Χριστούγεννα θα τα περάσει μόνος του, είτε γιατί δεν έχει συγγενείς της προκοπής, είτε γιατί χώρισε και έχει τις μαύρες του, είτε γιατί απολύθηκε από τη δουλειά του και ντρέπεται, είτε γιατί ξέμεινε από παρέα, να του κάνεις συντροφιά. Να τον καλέσεις στο σπίτι σου να του κάνεις το τραπέζι. Να πάτε μια βόλτα. Να τσουγκρίσετε ένα ποτήρι κρασί. Κανένας μόνος του αυτές τις γιορτές ! 

Το δεύτερο είναι, αν μπορέις να κάνεις μια καλοσύνη. Να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη. Με ότι μπορείς. Με ένα τραπέζι, με λίγα χρήματα, με έναν καλό λόγο, μια συναισθηματική θαλπωρή, μια συντροφιά. 

Θα εισπράξεις απείρως περισσότερα από όσα θα προσφέρεις… 

Αφού δεν καταστράφηκε ο κόσμος, μπορείς να τον κάνεις έστω λίγο καλύτερο..



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια