Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΑΒΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ



Πριν από λίγες μέρες ένας φίλος από τον σταθμό μου πρότεινε να δούμε την παρουσίαση του καινούριου δίσκου της Κατερίνας Μακαβού στον Ιανό. 

Την κοπέλα δεν την ήξερα, έχω την περιέργεια για καινούρια πράγματα, η παρέα εξαιρετική οπότε δεν είχα λόγο να αρνηθώ. 

Φτάσαμε στον Ιανό και μας περίμενε το πρώτο τσίμπημα. 5 ευρώ η είσοδος. Αυτά σταμάτησαν από πρόπερσι. Και το να σε χρεώνουν σε ένα βιβλιοπωλείο επειδή τυγχάνει να κάνει και διάφορα άλλα events είναι αστείο.

Καθήσαμε, συνολικά είμασταν 50 νοματαίοι, και η παρουσίαση ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση λες και έπαιζαν οι Deep Purple. Έξυπνο το κόλπο. Με το που θα κάτσεις, κάτι θα παραγγείλεις. Θα περάσει η ώρα, θα το καθυστερήσουμε, θα μπει ο καλλιτέχνης, κάτι θα ξαναπαραγγείλεις στο διάλειμμα και τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Η πρώτη μπύρα 6 ευρώ και η δεύτερη 4. Σύνολο, για τη συμπαθή Κατερίνα Μακαβού, 15 ευρουδάκια. Στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στη Σταδίου. 

Κατ’αναλογίαν, αν ο Κύριος ημων Ιησούς Χριστός αποφάσιζε να αναστήσει τον Μπετόβεν και τον βλέπαμε στο Μέγαρο, θα έπρεπε να πληρώσουμε 2 δις δολλάρια το κεφάλι. Εκεί στον Ιανό ή δεν ξέρουν που βρίσκονται ή πραγματικά έχουν τον χώρο για χόμπι. 

Η Κατερίνα Μακαβού έχει το στιλ της ντροπαλοσυνεσταλμένης. Δεν ξέρω αν είναι επιτηδευμένο ή φυσικό, αλλά θα μου πεις από το σύνηθες λαϊκοποπ σκυλάδικο με τα πλαστικά βυζιά και τις φούστες στο λαιμό, καλύτερα είναι. 

Παρουσίασε τον δεύτερο δίσκο της με τίτλο «Άλλη μια μέρα και για περίπου 45’ με πήρε ο ύπνος. Είχα την ατυχία να κάθομαι στο πρώτο τραπέζι αλλιώς αν καθόμουν πίσω θα έμπαινα στα mail μου, στο twitter, στο facebook και όπου αλλού θα θυμόμουν εκείνη τη στιγμή.  Ένα μελωδικό ποπ στιλ, χωρίς ρυθμό, ακούς τρία λεπτά και είναι ακριβώς το ίδιο για τα επόμενα σαράντα. Θα το έλεγα και ποπ άμπιεντ.
Τραγούδησε όλο το δίσκο και το μόνο κομμάτι που αξίζει να κατεβάσεις και να πληρώσεις είναι «ο τρελός» που είχε ζωηρό σκοπό ( όπως το έπαιξε στο Live ) και ψαγμένο στίχο. Αν βέβαια το ακούσεις στο δίσκο από το site της, είναι και αυτό νανούρισμα αλλά ευτυχώς εξακολουθεί να αξίζει ο στίχος.  Τα άλλα ήταν για να βάζεις μικρά και πολύ μεγάλα παιδιά για ύπνο. 

Στο δεύτερο μέρος κατάλαβα ότι η Κατερίνα Μακαβού ήταν πραγματική τραγουδίστρια και όχι ένα πλουσιοκόριτσο που την είδε καλλιτέχνης με τα λεφτά του μπαμπά. Ο λόγος ήταν ότι δεν είπε δικά της τραγούδια ( 2-3 από τον πρώτο της δίσκο ) και φάνηκαν ξεκάθαρα οι φωνητικές της δυνατότητες. Παρών ήταν και ο Φάμελος και τραγούδησαν μαζί μερικά τραγούδια αλλά δεν θα έλεγα ότι ενθουσιάστηκα. 

Από ότι κατάλαβα, θα πρέπει να είχε πολύ καιρό να παίξει ζωντανά καθώς για παρουσίαση δίσκου πήγαμε και μας βγήκε συναυλία 2 ωρών. 

Η αλήθεια είναι πως αυτή η κοπέλα θα μπορεί να γίνει η Tracy Chapman της Ελλάδας. Όχι, δεν υπερβάλλω, δεν έχω λόγο άλλωστε, αλλά δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει και πολλά. 

Θα πρέπει να βελτιώσει τη σκηνική της παρουσία γιατί δεν έχει και την πιο χαρισματική κίνηση του κόσμου και της εύχομαι ολόψυχα να τραγουδήσει απείρως καλύτερα τραγούδια από τα κοιμιστερά ποπ χωρίς ίχνος μπιτ που είπε. Ώρες ώρες κοιτούσα τον ντράμερ και τον λυπόμουν που έπρεπε να κρατάει τις μπαγκέτες και να τις ανθυποχρησιμοποιεί. Δεν είμαι εναντίον της μελωδικής ποπ αλλά ρε αδερφέ, δεν μπορεί όλα τα τραγούδια να πηγαίνουν το ίδιο! 

Επειδή ο μέσος αναγνώστης του παρόντος μπλογκ ερεθίζεται ( πνευματικώς εννοώ, αμέσως εσύ να πάει ο νους σου στο πονηρό ) και κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που γράφω, μπορείς να μπεις στο καλαίσθητο site της, http://www.katerinamakavou.gr/# και να ακούσεις τα κομμάτια και ότι σου αρέσει, αγόρασέ το! 

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ



Επειδή πολλές φορές ακούμε κάτι επικολυρικά και τσεγκεβαρικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Κώστας Στούπας στο capital.gr έγραψε ένα κατατοπιστικό και σαφές άρθρο που αναδημοσιεύω και αξίζει τον κόπο να διαβάσεις:

= = = 

Πως και πότε θα "κουρευτούν" τα χρέη των ιδιωτών...

1) Πως και πότε θα «κουρευτούν» τα χρέη των ιδιωτών…

Μου ζήτησαν πολλοί φίλοι να γράψω ένα άρθρο που να μπορούν να το καταλάβουν και παιδιά του νηπιαγωγείου για τα χρέη των τραπεζών και γιατί δεν πρέπει να διαγραφούν γενικά και αόριστα.

Είναι αλήθεια πως πολλοί  νομίζουν πως αν χαριστούν τα χρέη σε αυτούς που τα χρωστάνε,  θα  είναι σαν να χαρίζουν σε αυτούς την ελευθερία, στην κοινωνία την ευημερία και στην οικονομία την ανάπτυξη...

Οι δοξασίες αυτές εκπορεύονται από αναλφάβητους οικονομικά και ιστορικά ακροαριστερούς και ακροδεξιούς που έχουν για τον καπιταλισμό τη στρεβλή εικόνα της γεμάτης χρήματα πισίνας του θείου Σκρουτζ.

Δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα το κλειδί της ευημερίας, ατομικής και κοινωνικής, είναι η εμπιστοσύνη στις συναλλαγές και η ελευθερία στην προσπάθεια αυτοεκπλήρωσης έστω και μέσω ψευδαισθήσεων. Αυτά όμως δεν είναι για το νηπιαγωγείο...

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή...

Η δουλειά που κάνουν οι τράπεζες είναι να μαζεύουν καταθέσεις με 3% επιτόκιο και να δίνουν δάνεια  με 4%. Μαζεύουν δηλαδή από 1.000 άτομα από 100 ευρώ για τα οποία πληρώνουν 100.000 Χ 3%= 3.000 ευρώ. Και τα δανείζουν με 4%, δηλαδή εισπράττουν 4.000 ευρώ το χρόνο.  Μείον τα 3.000 που είναι το κόστος, τα 1.000 ευρώ είναι το κέρδος...

Τα 100.000 ευρώ τα δανείζουν σε επιχειρηματίες που τα επενδύουν παραγωγικά ή σε ιδιώτες για να αγοράσουν σπίτια και αυτοκίνητα που πάλι έχουν θετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και την οικονομία...

Αυτός που επενδύει με δανεικά πληρώνοντας 4% το χρόνο πρέπει να υπολογίσει πως πρέπει να κερδίζει πάνω από 4% (περιθώριο κέρδους) για να μπορεί να πληρώσει τουλάχιστον το χρέος...  Μια τράπεζα το εξετάζει αυτό πάντα, το κράτος ποτέ...

Αυτός που αγοράζει αυτοκίνητο ή σπίτι με δανεικά, επί της ουσίας αγοράζει σήμερα αυτό που θα μπορούσε να αγοράσει αύριο, κάνοντας οικονομία και συσσωρεύοντας μετρητά. Γι’ αυτό πληρώνει τόκο...

Στην ουσία οι καταθέσεις των καθημερινών ανθρώπων αντί να κάθονται σε σεντούκια κλειδωμένες χρησιμοποιούνται με ένα σύνθετο τρόπο που δημιουργεί θέσεις εργασίας, μισθούς, φόρους και κέρδη για καταθέτες και μετόχους των τραπεζών...

Αυτό σημαίνει πως η βάση της οικονομικής ευημερίας μιας κοινωνίας είναι οι αποταμιεύσεις των ανθρώπων της και όχι η γεμάτη λίρες πισίνα του θείου Σκρουτζ...

Κάποιοι θα αναρωτιούνται γιατί οι τράπεζες δανείζουν περισσότερα απ΄ όσα έχουν σε καταθέσεις. Αυτό είναι μάθημα άλλη τάξης, αλλά δεν έχει κάτι το μυστήριο ή το ύποπτο. Η βάση του συστήματος είναι αυτή που είπαμε.

Φερεγγυότητα...

Για να λειτουργούν οι τράπεζες σωστά και να μην φοβάται ο κόσμος να χάσει τα λεφτά του υπάρχουν κανόνες. Ένας από αυτούς είναι η κεφαλαιακή επάρκεια.  Δηλαδή π.χ. για να δώσει μια τράπεζα δάνεια 100.000 ευρώ οφείλει να έχει 10.000 ευρώ ίδια κεφάλαια. Να αξίζει δηλαδή η ίδια και ότι κατέχει μαζί με τα λεφτά που έχει στα ταμεία της 10.000 ευρώ.

Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι έχουν μελετήσει στατιστικά μοντέλα που υπολογίζουν πόσα λεφτά μπορεί να χάσει μια τράπεζα...

Το σημαντικότερο πρόβλημα για μια οικονομία και κατά συνέπεια και για την ευημερία της κοινωνίας είναι να χάσουν οι άνθρωποι την εμπιστοσύνη στις τράπεζες.  Αν συμβεί αυτό οι τράπεζες δεν θα έχουν καταθέσεις και αν οι τράπεζες δεν έχουν καταθέσεις δεν μπορούν να δανείσουν...

Αν δεν μπορούν να δανείσουν δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα, θέσεις εργασίας, μισθοί, φόροι, τόκοι και μερίσματα... Όλα αυτά δηλαδή τα επιθυμητά ή απλώς απαραίτητα...

Αυτός είναι ο λόγος που κατά τη χρεοκοπία της Ελλάδας ένα από τα πρώτα μελήματα  ήταν να μην χάσουν οι καταθέτες την εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Αν οι καταθέτες έχαναν τις καταθέσεις, θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να επανερχόταν η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.

Αυτό θα είχε σαν συνέπεια να χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια χωρίς καμιά ελπίδα για βελτίωση του κλίματος στην οικονομία.

Τελευταία φορά που περάσαμε τέτοια κατάσταση (έλλειψης εμπιστοσύνης) ήταν μετά τον πόλεμο όταν οι Έλληνες δεν εμπιστευόντουσαν τράπεζες και δραχμή και τις σοβαρές συναλλαγές τις πραγματοποιούσαν με χρυσές λίρες.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις δεκαετίες του ’70-80 για να πάψουν οι λίρες να γοητεύουν τους συμπατριώτες μας.

Η χρεοκοπία

Είπαμε λοιπόν πως τις καταθέσεις οι τράπεζες τις κάνουν δάνεια ή τις τοποθετούν σε ομόλογα.

Πάντα υπάρχει ένα ποσοστό «κόκκινων» δανείων, δάνεια δηλ. που δεν πληρώνονται. Τις ζημιές αυτές όπως και άλλες που προκύπτουν τις καλύπτουν οι τράπεζες από τα κέρδη  ή τα ίδια κεφάλαια.

Λόγω της χρεοκοπίας της Ελλάδας τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχαν, «κουρεύτηκαν». Επίσης λόγω της χρεοκοπίας  τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο σε φυσιολογικές εποχές.

Οι ζημιές από τα ομόλογα και τα «κόκκινα» δάνεια που υπέστησαν οι ελληνικές τράπεζες ήταν τόσο μεγάλες που εκτός από τα κέρδη δεν επαρκούσαν να τις καλύψουν ούτε τα ίδια κεφάλαια. Κάποιες απέκτησαν αυτό που οι λογιστές ονομάζουν αρνητική θέση... Δηλαδή αυτά που τους έλειπαν ήταν περισσότερα από αυτά που διέθεταν.

Αυτό σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς,  όπου ο καθένας πρέπει να κερδίζει ή να χάνει ανάλογα με τις επιλογές  του, σημαίνει πως έπρεπε να πτωχεύσουν και οι άνθρωποι που είχαν καταθέσεις εκεί να τις χάσουν.  Οι κανόνες της αγοράς λένε πως ο τραπεζίτης που είχε ελληνικά ομόλογα και είχε δώσει επισφαλή δάνεια θα πρέπει να πληρώσει τα κόστος. Το ίδιο και ο καταθέτης που επέλεξε λάθος τράπεζα ή λάθος χώρα...  Αυτά, όμως είναι  αγνός, σκληρός  καπιταλισμός και δεν συμβαίνουν  πουθενά.

Ο φόβος του ντόμινο...

Η κατάρρευση των τραπεζών λοιπόν θα  είχε αρνητικό αντίκτυπο μεγαλύτερο από το να βάλει το σύστημα τα κεφάλαια που χρειάζονται και να τις ανακεφαλαιοποιήσει. Έτσι, η τρόικα και η κυβέρνηση αποφάσισαν να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες με όσα  κεφάλαια χρειάζονταν...

Τα κεφάλαια αυτά μας τα δάνεισαν οι εταίροι και προστίθενται, προς το παρόν, στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Με απλά λόγια δανειστήκαμε από τα παιδιά μας τα κεφάλαια για να μείνουν οι τράπεζες όρθιες και να μη  χάσουν οι καταθέτες τις καταθέσεις τους και να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει. Αυτό γιατί κρίναμε πως αν χανόταν η εμπιστοσύνη οι συνέπειες θα ήταν χειρότερες και θα διαρκούσαν περισσότερο.

Αυτό, επί του πρακτέου σημαίνει κρατικοποίηση των τραπεζών, αλλά τρόικα και κυβέρνηση δεν ήθελαν, σωστά κατά τη γνώμη μου, να διοικούν τις τράπεζες κομματικοί αργόσχολοι και απατεώνες συνδικαλιστές. Ποιος θα εμπιστευόταν τα χρήματά του σε τέτοιες τράπεζες; Όχι πως δεν υπάρχουν και τραπεζίτες τέτοιοι, αλλά το άλλο είναι η εγγύηση της «αυτοκτονίας»...  Βλέπετε τι έχει συμβεί με τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τις δημόσιες υπηρεσίες που τους έχουμε εμπιστευτεί.

Προσπάθησαν λοιπόν να βρουν τρόπους να μείνουν οι τράπεζες στα χέρια επαγγελματιών τραπεζιτών και ιδιωτών μετόχων, γιατί σε όλο τον κόσμο αυτό έχει αποδειχτεί το λιγότερο χειρότερο σύστημα.

Εσχάτως  έχουν αυξηθεί οι  πιθανότητες  τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην προστεθούν στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά να το αναλάβουν οι Ευρωπαίοι. Άλλο να το μοιραστούν τα παιδιά 10 εκατ. και άλλο 350 εκατ. ανθρώπων...

Αλλά και αν προσετίθετο στο ελληνικό δημόσιο χρέος το πλέον πιθανό είναι να το πλήρωναν πάλι οι Ευρωπαίοι καθώς το ελληνικό χρέος δεν μοιάζει βιώσιμο και έτσι θα «κουρευτεί» ή θα κατανεμηθεί με τέτοιο τρόπο που θα το πληρώσουν (ένα μέρος σίγουρα) πάλι οι δανειστές. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Ακόμη και όταν η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα, κάποιοι το πληρώνουν. Όλοι όσοι έχουν ευρώ, αφού η αύξηση του αριθμού των νομισμάτων μειώνει την αξία τους, όταν δεν είναι ίδια με την αύξηση του ΑΕΠ.

Κούρεμα χρεών ιδιωτών...

Υπάρχουν αρκετοί, ιδίως δημαγωγοί που προτείνουν να «κουρευτούν» τα χρέη των ιδιωτών. Δηλαδή κάποιος που χρωστάει π.χ. 100.000 να χρωστάει 50.000 ευρώ. Αυτό ακούγεται καλά στα αυτιά, ιδίως απελπισμένων ανθρώπων που έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω κρίσης.

Εμπεριέχει όμως κάποια πρακτικά και κάποια ηθικά προβλήματα. Ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτού του «κουρέματος»...

Όπως είπαμε πριν, για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι τράπεζες χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν με μερικές δεκάδες δισ. ευρώ. Αν προσθέταμε νέο «κούρεμα» οριζόντιο θα χρειαζόμασταν ίσως και τα διπλάσια κεφάλαια απ’ όσα έχουμε χρειαστεί μέχρι τώρα...

Και καλά στα καθ’ ημάς,  τα παιδιά μας είναι  μικρά και  δεν καταλαβαίνουν τι τους έχουμε κάνει, αλλά οι ξένοι θα μας δάνειζαν τα υπόλοιπα;

Δεν υπάρχουν «τζάμπα» χρήματα  πουθενά. Μεγαλύτερο «κούρεμα» σημαίνει ανάγκη και άλλων κεφαλαίων για ανακεφαλαιοποίηση. Αν δεν βρεθούν αυτά σημαίνει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, απώλεια καταθέσεων και οικονομία της εποχής της κατοχής...

Εκτός του πρακτικού προβλήματος υπάρχουν και μερικά ηθικά. Με ένα οριζόντιο «κούρεμα»  όλων τα χρέη να μειωθούν το ίδιο και αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν και αυτών που έχουν και ενδεχομένως τα έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό.

Τις συνέπειες μιας κατάρρευσης μετά θα τις πληρώσουν όσοι δεν έχουν φυγαδεύσει χρήματα στο εξωτερικό.

Επιπλέον κάποιος εργαζόταν και μάζευε χρήματα και αγόρασε ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο τοις μετρητοίς.

Κάποιος άλλος το αγόρασε με δανεικά αλλά μπορεί  ακόμη να πληρώνει τις δόσεις. Γιατί θα πρέπει να «κουρευτούν» του δεύτερου τα χρέη;

Θα πρέπει να αφήσουμε τις τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους και να ανακαλύψουν ποιος μπορεί να πληρώνει και ποιος δεν μπορεί. Σε αυτόν που δεν μπορεί πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους όρους...

Αυτό οι τράπεζες θα το κάνουν για το συμφέρον τους, με βάση τη λογική της μεγιστοποίησης του οφέλους που καθοδηγεί τους ανθρώπους.  Αν μια τράπεζα στην οποία εγώ χρωστώ 100 ευρώ διαγνώσει πως από μένα μπορεί να πάρει 30 ή τίποτα,  θα επιλέξει τα τριάντα παρά το τίποτα...

Την άποψη του οριζόντιου «κουρέματος» την υποστηρίζουν όσοι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ή όσοι αδιαφορούν για τις συνέπειες αρκεί να επωφεληθούν έστω και προσωρινά.

Αυτοί που υποστηρίζουν την άποψη αυτή ιδεολογικά είναι διάφοροι μαρξιστές ή  ναζιστές που δεν πιστεύουν στην οικονομία της αγοράς, αλλά σε ένα οικονομικό σύστημα σαν της σοβιετίας ή της ναζιστικής Γερμανίας όπου είναι οι κομισάριοι και παραστρατιωτικοί διοικητές που σχεδιάζουν και επιβλέπουν την οικονομική δραστηριότητα.

Στα συστήματα αυτά η κατανομή και αξιοποίηση των πόρων δεν γινόταν με τον βέλτιστο τρόπο και γι’ αυτό η οικονομία τους σπάνια εξασφάλιζε επάρκεια αγαθών σε σύγκριση με το σύστημα της προσφοράς και της ζήτησης και τη μεσολάβηση των τραπεζών.

Η βιομηχανική επανάσταση και η σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τους τελευταίους αιώνες μετά την Αναγέννηση σε ένα σημαντικό βαθμό οφείλεται στο μεσολαβητικό ρόλο των τραπεζών μεταξύ καταθετών και δανειζομένων.

Η σύγχρονη τραπεζική έχει τις ρίζες στη Φλωρεντία και την Ολλανδία. Στην αρχαιότητα οι ναοί έπαιζαν ρόλο καθώς διέθεταν χρυσάφι από τα αφιερώματα των πιστών.  Επίσης οι Ναϊτες ιππότες έστησαν το πρώτο διεθνές τραπεζικό δίκτυο...

Τα «κουρέματα»

Τέλος, «κουρέματα» ιδιωτικών χρεών θα γίνουν πολλά, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα τα κάνουν οι τράπεζες με  τα κριτήρια που είπαμε.

Με τρόπο δηλαδή που δεν θα προκαλέσει συστημικές  αναταράξεις. Αυτό σημαίνει πως πολλοί θα ταλαιπωρηθούν για να μην χάσουν το σπίτι τους. Οι τράπεζες όταν θα μπορούν να κατάσχουν σπίτια και αυτοκίνητα γιατί θα μπορούν να τα πουλήσουν σε καλή τιμή θα το κάνουν.

Δεν θα κατάσχουν σπίτια όταν δεν θα μπορούν να κερδίσουν από αυτά περισσότερα από όσα μπορεί να αποπληρώσει ο δανειζόμενος.

Η επιλογή ας καταρρεύσουμε και ας μου μείνει το σπίτι χωρίς το δάνειο ίσως δεν συμφέρει ούτε αυτόν που δεν θα πληρώσει το δάνειο. Αυτό λέει η ιστορική εμπειρία.

Τα περιουσιακά μας στοιχεία έχουν αξία χρήσης όσο υπάρχει οικονομικός και κοινωνικός ιστός σε λειτουργία.

Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι χρήσιμα για να καταλάβουμε πως θα λυθεί τα επόμενα χρόνια το ζήτημα του αυξημένου χρέους της Δύσης.

Κατά περίπτωση και με ένα μεικτό τρόπο «κουρέματος», λιτότητας και πληθωρισμού...

Ιδέα..

Το σημερινό θέμα είναι επιλογή μεταξύ αυτών που ζήτησαν κάποιοι φίλοι. Την ιδέα αυτή να ζητά από τους αναγνώστες μια φορά την εβδομάδα το θέμα η στήλη την έχει ξανακάνει και  θα τη συνεχίσει.


2) Τι κάνουν οι Ισπανοί…

Μια   ιδέα    για   ένα   άρθρο   σας... να  συμβάλλετε   στην  εθνική  ανόρθωση... διότι   οι  αντίπαλοι  μιλούν   για  Κούβα  και  Βενεζουέλα... και  επειδή  δεν  έχουν  πάει  αλλά  εγώ  έχω  ΠΑΕΙ,  να  τους  πω  ότι  στην   ΑΒΑΝΑ  τα  παράθυρα  και  οι  πόρτες   είναι   ΚΟΥΡΕΛΟΥΔΕΣ... δεν   υπάρχουν   κουφώματα   ούτε   καν  ξύλινα...

Δείτε   τι  κάνει  η   Ισπανία   λοιπόν... Προσφέρει   permanent   residency   σε  όσους  αγοράζουν   σπίτια  αξίας  άνω  των   160.000 ευρώ...

Αποσκοπεί  να  ελκύσει  πλούσιους    Ρώσους   και  Κινέζους...

Μήπως   ΠΡΕΠΕΙ   να  τους   προλάβουμε  και  να  κάνουμε  το  ίδιο  και  να  δώσουμε  ζωή   στο  δικό  μας  real  estate    ΠΡΙΝ   είναι  πολύ  αργά;

Διότι  εμείς  έχουμε  καλύτερο  οικόπεδο   από  ότι  η  ΙΣΠΑΝΙΑ... και  είμαστε   πιο  κοντά   και  στους  Ρώσους   και  στους  Κινέζους....


 

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρίσκομαι σε ενα κομματικό επιτελείο και μάλιστα στο τμήμα μάρκετινγκ. Τι να πεις τώρα που μας τελείωσαν τα συνθήματα… 

Το πατρίς θρησκεία οικογένεια το έκαψε η χούντα. Ότι είπε πριν από 4 χρόνια ο Ομπάμα στους Αμερικάνους, μας το είπε ο Ανδρέας το 1981: Αλλαγή. 

Ο εκσυγχρονισμός πέθανε με τον Σημίτη και η επανίδρυση του κράτους αποκεφαλίστηκε τον Καραμανλή. 

Διάγουμε τους καιρούς που δεν κοιτάμε τι αλλά ποιος το λέει. 

Η πρόταση της κ.Ζαρούλια, βουλευτή της Χρυσής Αυγής για τη στράτευση των γυναικών πυροδότησε αντιδράσεις στο γίγνεσθαι των κοινωνικών δικτύων. Στη σελίδα μου στο facebook  https://www.facebook.com/pages/suspect/30002825846?ref=hl και στο προφίλ μου https://www.facebook.com/suspectblog ανέβασα κάτι αντίστοιχο γιατί ήθελα να βολιδοσκοπήσω αντιδράσεις. 

Η άποψή μου είναι πάγια, την έχω εδώ και χρόνια και δεν περίμενα την κ. Ζαρούλια το 2012. Δεν έχω τη γνώση για το κόστος που χρειάζεται ώστε να αποκτήσουμε γυναικεία στρατόπεδα και αντίστοιχο εξοπλισμό. Με την ευκολία του «γράφω στο μπλογκ μου ότι μου ρθει στο σκοτεινό εγκέφαλο μου», υποστηρίζω τη στράτευση των γυναικών. 

Η γειτονιά μας είναι πολύ επικίνδυνη. Στη Συρία γίνεται πόλεμος, η Τουρκία γιγαντώνεται και τελούμε υπό απειλή. Έχουμε δημογραφικό πρόβλημα οπότε πρέπει στη φύλαξη της χώρας να συμμετέχουν περισσότεροι. Οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, μπορούν να βοηθήσουν. Όπως έχουν μπει στην Αστυνομία και στο Λιμενικό, όπως υπηρετούν ήδη στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να κάνουν και τη θητεία τους. Ισότητα εξάλλου δεν θέλουν; 

Σε καμία περίπτωση δεν λέει κανείς να κουβαλάνε τορπίλες ή να αλλάζουν ερπύστριες από τα τανκς. Ούτε να γίνουν κάτι ανάμεσα σε Τζον Ραμπο και Κόναν ο Βάρβαρος. 

Οι γυναίκες μπορούν να εκπαιδευτούν και να εκτελούν πλείστα όσα καθήκοντα. Στις τηλεπικοινωνίες, να οδηγούν, και να χειρίζονται είτε G3, είτε πιστόλι  και τα όπλα τα οποία μπορούν να  μεταφέρουν. Ακόμα και εποπτεία των δασών το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν.

Φαντάζομαι μια θητεία 6 μηνών, στην οποία θα μάθουν αυτοάμυνα, που θα τους φανεί χρήσιμη στη ζωή τους είτε σε κάποιον νταή σύζυγο είτε για κάποιον επίδοξο ληστή ή ακόμα χειρότερα βιαστή, χειρισμό όπλων που μπορούν να αντέξουν, οδήγηση οχημάτων και επικοινωνίες. Ακόμα και μαγειρική! Παράλληλα δε, μπορούν να γίνουν και επιμορφωτικές ημερίδες σε θέματα που αφορούν την υγεία, τη μητρότητα και τη σεξουαλική αγωγή από ειδικούς, γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς  και να μην αφήνεται η σύγχρονη γυναίκα στο έλεος των περιοδικών και των μεσημεριανάδικων. 

Επιβάλλεται δε, στους ακριτικούς πληθυσμούς και τη νησιωτική Ελλάδα μια τέτοια εκπαίδευση γιατί είναι και ο πρώτος στόχος. 

Δεν λέω ούτε για πολύμηνη θητεία, ούτε για ταξίδια στα σύνορα, ούτε για εξαντλητικές ασκήσεις στην έρημο, ούτε για ειδικές αποστολές υποβρυχίων καταστροφών και φυσικά ούτε για μεικτά στρατόπεδα. 

Τα επιχειρήματα που διάβασα εναντίον αυτής της λογικής ήταν η περίοδος και η μητρότητα.
Η σύγχρονη γυναίκα, εργάζεται σε οποιαδήποτε θέση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, είναι αστυνομικός, πολιτικός και υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις. Εκεί δεν έχει περίοδο; 

Όσο για τη μητρότητα, δεν νομίζω ότι μια θητεία 6 μηνών σε μια κοπέλα 18 ετών θα της κόψει το δρόμο και τη θέληση να αποκτήσει μετά από 10 χρόνια παιδί. Οι γενιές που μια γυναίκα 27 ετών είχε 3 και 4 παιδιά, πέρασαν ανεπιστρεπτί. 

Βέβαια, η σύγχρονη Ελληνίδα είναι καλομαθημένη. Στον κύκλο μου δεν υπάρχει ούτε μια που να έχει λιγότερα από 40 ζευγάρια παπούτσια. Ναι, εννοώ μαζί με τα καλοκαιρινά όπως με ρώτησε μια ξαδέρφη μου τις προάλλες. 

Το sex and the city δεν είναι απλά ένα σίριαλ αλλά μια ιδεολογία που μετέτρεψε τις ελληνίδες σε σαρκοφάγα όντα με κυρίαρχη αποστολή την καλοπέραση, τον υπερκαλλωπισμό και τον ατομικισμό.

Η Ελλάδα κινδυνεύει. Δημογραφικά, εθνολογικά, ηθικά και κοινωνικά. Δεν βρίσκω διόλου αρνητικό να κάνουν και οι γυναίκες μια εκπαίδευση που μπορεί να τους φανεί στο μέλλον εξαιρετικά χρήσιμη…

ΥΓ. Ακόμα και για να καταλάβουν τι σημαίνει για τον άνδρα που ντύνεται στο χακί και αφήνει πίσω του έναν έρωτα...




Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΠΗΛΙΟ



Ο Βόλος είναι μια ευλογημένη πόλη που σε απόσταση βολής έχει το Πήλιο που μπορείς να απολαύσεις το βουνό και παραλίες για τις βουτιές σου. Για αυτό ενδείκνυται και το χειμώνα και το καλοκαίρι. 

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε έκανα μια βόλτα και πέρασα θαυμάσια στα χιόνια. 

Από τις φωτογραφίες που τράβηξα, διάλεξα τις καλύτερες και τις ανέβασα εδώ:


Αν σου αρέσει κάποια, μπορείς να την κλέψεις ελεύθερα. Τα πνευματικά δικαιώματα δεν με ενδιαφέρουν, απλως απευθυνόμενος στο φιλότιμο σου, αν τη στείλεις ή τη χρησιμοποιήσεις, να αναφέρεις ότι τη βρήκες στο www.suspect.gr