Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ



Επιτέλους, είχα συνηθίσει στην μόνιμη προεκλογική περίοδο και νόμιζα πως δεν θα τελείωνε ποτέ. Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να πανηγυρίζουν για τη νίκη τους ( Άδωνις ) μπορεί να υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές που να παραδέχονται πως είναι η τελευταία της ευκαιρία ( Χατζηδάκης ) αλλά ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η αποχή. 

Είμαι θυμωμένος από την απόλυτη ξεφτίλα των Ελλήνων. Το 40% απαξίωσε να ψηφίσει στα πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων 40 ετών. Το 40% των Ελλήνων δεν είχε θέση, άποψη και γνώμη για ότι συμβαίνει. Φοβήθηκε, δείλιασε και αδιαφόρησε η μεγαλύτερη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού να πάρει θέση. Ο Έλλην προτίμησε για μια ακόμα φορά να κάνει τη μεγάλη του facebook επανάσταση βρίζοντας τους υπολοίπους είτε γιατί ψήφισε τους προδότες είτε γιατί ψήφισε τους απάτριδες. Για την αποχή δεν μιλάει κανένας. Στο Twitter έχουμε εξυπνάδες, άλλες πετυχημένες και άλλες όχι, αλλά στο εν λόγω μέσο είναι εγγεγραμμένοι λίγοι. Είμαστε καταπληκτικοί στο να κράζουμε στο facebook αλλά είτε έχει ζέστη είτε είμαστε σε μια παραλία και βαρεθήκαμε να ψηφίσουμε. Κράζουμε επαρκώς τους άλλους και αποκοιμίζουμε τη συνείδησή μας ότι είμαστε οι ξύπνιοι που πιάνουν και τα ευκόλως εννοούμενα και τα υπονοούμενα ενώ οι άλλοι είναι πρόβατα και ηλίθιοι. 

Ας κοιταχτούμε για μια έστω φορά στον καθρέπτη. Μας αξίζει και Γερμανός πρωθυπουργός, και δέκα μνημόνια και άλλα 5 εκατομμύρια λαθρομεταναστών. Μας αξίζουν. 

Κατά τα άλλα, ουσιαστικά αυτό που είχαμε ήταν η ίδια διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με μεγαλύτερα ποσοστά. 20% αυτών που ψήφισαν στις 6 Μαϊου δεν αντιπροσωπεύθηκαν στη βουλή και τώρα το ποσοστό έπεσε στο 6%.

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια πραγματικά τελευταία ευκαιρία.  Στην Ελλάδα, στο παλαιό πολιτικό σύστημα, στη δημοκρατία όπως την ξέρουμε και στους θεσμούς. Αν κυβερνήσει όπως τη μαγική πενταετία 2004 – 2009 είμαι σίγουρος πως στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα θα είναι ο Τσίπρας και μετά η Χρυσή Αυγή. 

Δεν μπορώ να υποστηρίξω πως η ΝΔ ήταν η ιδανική λύση. Το παιδομάζωμα από τον ΛΑΟΣ, η Ντόρα, ο Ψωμιάδης και η ένδεια σοβαρών στελεχών με προβληματίζουν. Όμως θέλω να μείνουμε στην Ευρώπη και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η λύση του να γίνουμε Τατζικιστάν, δεν με ενθουσιάζει. 

170.000 ψήφους πιο κάτω βρίσκουμε τον Τσίπρα που εξαφάνισε τους λοιπούς αριστερούς και ο ρόλος του παραμένει ο κρισιμότερος όλων. Αν ο Τσίπρας παίξει ως Τσε Γκεβάρα και κατεβάζει τον κόσμο στο Σύνταγμα και ζήσουμε πάλι στο κέντρο της Αθήνας την αναπαράσταση της έβδομης πύλης της κολάσεως, καλές νέες εκλογές σε λίγους μήνες. Αν ο Τσίπρας αγαπάει έστω και δύο γραμμάρια την Ελλάδα, θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος. 

Το ΠΑΣΟΚ παραδόξως διατήρησε ένα αξιοπρεπές ποσοστό ένεκα της περίστασης αλλά με τα εσωκομματικά του και την δεδομένη εκ νέου φθορά του, μια και θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, αρχίζει σιγά σιγά να σβήνει. Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο το 12% να ξαναγίνει 40%. Όσοι αποχώρησαν και πήγαν στον Τσίπρα είναι πεπεισμένοι πως πρέπει να συνταχθούν ούτως ή άλλως  με το νέο πρόσωπο που διαθέτει ο Αλέξης. 

Το ΚΚΕ δικαίως έχασε τους μισούς ψηφοφόρους. Και πολλούς πήρε. Όποιος δεν προσφέρει, δεν παίρνει και τίποτα. Αφού θέλουν να μείνουν στον γυάλινο πύργο τους και να κάνουν κριτική στους άλλους, η αυτοαπομόνωση τους έγινε όχι μόνο σεβαστή αλλά και επιθυμητή. 

Ο Καμμένος περίμενα να πέσει περισσότερο. Με εξέπληξε. Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί Νεοδημοκράτες που δεν καταδέχθηκαν τον Καρατζαφέρη αλλά και δεν εμπνεύστηκαν να γυρίσουν στο μαντρί. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει στη συνέχεια. Με εξέπληξε επίσης  η σταθερότητα του Κουβέλη. Καρμπόν ότι πήρε και στις 6 Μαϊου. 

Η Χρυσή Αυγή έδειξε ότι δεν μασάει. Ούτε από την πολεμική των μαζικών μέσων επιρροής, ούτε από την αρνητική υπερπροβολή του Κασιδιάρη, ούτε από την γενική καταδίκη από τον  πολιτικό κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλοί που χάρηκαν με τις σφαλιάρες στην Κανέλλη. Που βαρέθηκαν την βία της Αριστεράς και τη θέλουν και από την άλλη πλευρά. Που δεν επηρεάστηκαν από τον αποκλεισμό των ΜΜΕ. Ανεξάρτητα από την ιδεολογία της, αν η Χρυσή Αυγή δείξει ένα ωφέλιμο προφιλ στο κοινωνικό σύνολο όχι μόνο θα εκτιμηθεί αλλά τη βλέπω να εκτοξεύεται. Είμαι περίεργος να δω πως θα διαχειριστούν την απότομη αναρρίχηση. Ή θα ζαλιστούν και θα κάνουν λάθη ή θα ζορίσουν τους άλλους για να δουλέψουν στα σοβαρά ή θα μας εκπλήξουν ευχάριστα. Αυτή τη στιγμή, στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο πιο ενδιαφέρον χώρος είναι η Χρυσή αυγή. Τους άλλους πάνω κάτω τους ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια. 

Για τους υπόλοιπους χάρηκα που καταποντίστηκαν. Ειδικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν αντέχει η Ελλάδα 20 κόμματα στη βουλή. Ακόμα και αυτά που έχουμε, δεν μπορούν να συνεργαστούν τι θα μας προσφέρουν και οι άλλοι;

Ο Καρατζαφέρης πρέπει να ξεκουραστεί, να καθαρίσει το μυαλό του και αν και όταν μας ξανάρθει, να μην κάνει 100 στροφές, αναδιπλώσεις και αναθεωρήσεις το δευτερόλεπτο. 

Ο Τζήμερος πρέπει να καταλάβει ότι εδώ δεν μιλάμε για συγχωνεύσεις εταιρειών. Δικά σου έσοδα συν δικά μου, ίσον συνολικός τζίρος. Αφού ήθελε να συνεργαστεί με τον Βαλλιανάτο, καλά να πάθει.
Οι Οικολόγοι παρά την φοβερή προβολή και προώθηση τους από τα ΜΜΕ, έχουν πολλές αγκαλιές για να κλάψουν. Τους Μακεδόνες, τους θρακιώτες Τούρκους… 

Χαίρομαι που κάτι μικροκομματάκια τύπου δεν πληρώνω ( λες και μπορείς να μην πληρώσεις ) δεν έπεισαν κανέναν, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ απορροφήθηκε από τον Αλέξη, και οι υπόλοιποι δεν είναι καν αξιομνημόνευτοι. 

Λογικά πάμε σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και θα έχει ενδιαφέρον αν θα συμμετέχει ο Καμμένος με τον Κουβέλη. Μόνο με τους πρασινομπλέ, η κυβέρνηση που θα προκύψει είναι ζήτημα αν έχει 6 μήνες ζωής. Αν μπουν και οι ΚουΚα οι μήνες αυξάνονται. 

Τον χρόνο τον βγάζουμε. 

Καλή τύχη σε όλους μας.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια