Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΔΙΚΤΥΟ 21

Ειχα έναν φιλο ο οποιος μια μερα μου εκανε την εξης προταση:
«υποπτε θελω να παμε αποψε να παρακολουθησουμε μια ομιλια».
«τι ομιλια ρε Σακη;» ρωτησα με περιεργεια αλλα και επιφυλαξη.
«δεν σου λεω, θελω να με εμπιστευθεις»

Ε, η περιεργεια με νικησε και το μονο που ρωτησα ηταν αν θα είναι κλειδωμενες οι πορτες. 
Ακομα και σατανιστες να ηταν, θα ανοιγα την πορτα να φυγω.
Πηγαμε λοιπον σε ένα πολυτελες κεντρικο ξενοδοχειο. Κοσμος πολυς, χλιδες, οι κυριοι με γραβατες, οι κυριες με φορεματα φανταχτερα και από ότι ειδα για να μπουν σε μια μεγαλη αιθουσα πληρωναν παραβολο.

«Σακη αφενος πες μου τωρα τι είναι εδώ μεσα γιατι φευγω, αφετερου αν είναι να πληρωσω, μου τα κερνας»
«Εμεις δεν πληρωνουμε, με καλεσε ένα από τα κεφαλια, κατσε να τον βρω. Και… σε παρακαλω, δεν είναι τιποτα κακο, εμπιστευσου τον φιλο σου»

Το κεφαλι ηρθε μετα από λιγο να μας καλωσορισει και με κοιταξε αυστηρα. Ο φιλος σου Σακη δεν εχει το dress code… ειπε με μια χαρακτηριστικη σπασμενη φωνουλα.
«δεν ημουν προετοιμασμενος για αυτό» απαντησα και συνεχισα καπως αυστηρα και εγω, «αν αντιβαινει το πνευμα της ομηγυρης, μπορω να αποχωρησω ΑΜΕΣΑ» και στραβοκοιταξα αυστηρα τον κοστουμαρισμενο φιλο μου.

«όχι, όχι, μα τι λες, δεν πειραζει, ελα, ελα» εκανε η σπασμενη φωνουλα που πηγαζε από το κεφαλι. Μας επιασε την κουβεντα, αρχισε να εστιαζει σε μενα, να με ρωταει δημοσιογραφικο-ανακριτικα από το που δουλευω μεχρι το που βγαινω και μολις ακουσε τη λεξη «Γκαζι» σπινθηρισε το βλεμμα του…

Αρχισα να εκνευριζομαι γιατι οσο να ναι, οι γυναικες μου αρεσαν ανεκαθεν και ημουν σε χωρο που δεν ειχα ιδεα περι τινος προκειται και ειχα το «κεφαλι» να με περιτριγυριζει. Λεω στον φιλο μου, «παμε να κατσουμε για να βρουμε θεση μπροστα στην πιστα;»

Μας εβαλε λοιπον το κεφαλι και μολις μας εχασε από το πεδιο βολης του, με την υποσχεση ότι θα μας ερχονταν σε λιγο, βουταω από τη γραβατα τον φιλο μου:
«πες μου τι είναι εδώ μεσα γιατι τον ηπιες!»

Καταλαβε ότι η εμπιστοσυνη τελειωσε και ειπε μια λεξη:
- Amway….
Ηρεμησοανακουφιστηκοεβριζα.

Αφενος γιατι ηξερα με τι ειχα να κανω, αφετερου γιατι εχανα τον χρονο μου.
Τελοσπαντων, εδωσα τοπο στην οργη, ειπα να κατσω. Ηξερα ότι δεν θα το εκανα ποτε στη ζωη μου, οποτε ας το παρακολουθησω μια φορα. Εστω για να διευρυνω τα γνωστικα μου ενδιαφεροντα ή για μια καλη μπλογκ ιστορια.

Υποκλινομαι στην επιτομη του μαρκετινγκ και της ευφυιους αναλυσης της ψυχολογιας της αγελης. Το κολπο ηταν εξοργιστικα απλο.

Χλιδη σε ξενοδοχειο, δοση εταιρικης κουλτουρας τυπου ειμαστε ξεχωριστοι, μπριζωμενοι ομιλητες και διασπαρτοι κλακαδοροι στο πληθος. Θες δεν θες παρασυρεσαι! Όχι, δεν την πατησα, παρακολουθουσα προσεκτικα…

Οι ομιλητες αρχισαν να μιλανε με πολύ ενθουσιασμο, τοσο πολύ που ηταν ανυποφορος, για την εταιρεια, τις ευκαιριες που ειχαν οι κοινοι θνητοι να γινουν μεγιστανες, κοιταξτε σε αυτό το powerpoint πως ο φριτσουλας απεκτησε πενταοροφο με πισινα, γιατι όχι και εσυ, καλυτερος ο φριτσουλας; κοιτα ποσο ευκολο είναι και δωστου τα χειροκροτηματα και δωστου τα συνθηματα, κανε και εσυ το ονειρο σου μπορεις, ολοι ειμαστε μια ομαδα, μια γροθια, ζητω το δικτυο, ζητω η anway, ζητω το εθνος, ζητω ο νοθος αδερφος του Καλιαμαγκουρα.

Μετα παρουσιασαν καποιους επιτυχημενους για την προηγουμενη χρονια πωλητες. Συντονισμενα ( μου εκανε φοβερη εντυπωση αυτό, ουτε οργανωμενοι οπαδοι να ηταν ) χειροκροτηματα, ωραια powerpoint και βραβεια με μπραβο και εξαγγελιες μπονους.

Ξεκινησαμε με το γενικο και πριν μας πειτε ότι δεν γινεται, να! Αυτοι το εκαναν!
Μπορεις και εσυ!
Μετα ηρθε το βαρυ πυροβολικο.

Εφεραν μια γυναικα από χωρα της ανατολικης ευρωπης.  Στην amway δεν ξερω τι ακριβως εκανε αλλα στις μεγαλες παραγωγες εκπαιδευτικου κινηματογραφου που ετοιμαζω σχετικα με την αναπαραγωγη του ανθρωπου, ανετα θα της εδινα έναν πρωταγωνιστικο ρολο.
Οι ανθρωποι εχουν μελετησει τι σημαινει να μιλας σε ξενο κοινο.

Στην αρχη μας ειπε ποσο αγαπαει την Ελλαδα, ότι αφησε καθηκοντα και υποχρεωσεις για να ερθει σε μας τους λατρεμενους Ελληνες με την ιστορια, την κουλτουρα και τον πολιτισμο. Υποσχεθηκα στον εαυτο μου να πηγαινα αμεσως μετα να διαβασω λορδο Βυρωνα να δω ποιος από τους δυο ηταν τελικα μεγαλυτερος φιλελλην.

Συνεχισε με το ποσο φτωχικη ηταν η ζωη της. Πως ΔΕΝ της συμπαρασταθηκε κανεις από την οικογενεια της όταν τους ελεγε ότι θα πηγαινε να κατακτησει το ονειρο. Ποσο τρελη την ελεγαν. Αλλα τωρα… Τωρα είναι μεγαλη τρανη, key account, supervisor, administrator, ολο κατι τετοια ελεγε αλλα αυτά τα πολυεθνικα δεν τα καταλαβαινω. Μας ειπε για μαγικες διακοπες, για αστρονομικα εισοδηματα, για ταξιδια, για βασιλιαδες και ιπποτες.

Υστερα και από αυτό, το κλεισιμο της εκδηλωσης ηταν άλλη μια σουμα από κλακαδορικα χειροκροτηματα, συνθηματα τυπου impossible is nothing και η αυλαια επεσε με κεφι και χαρα.
Αμεσως μετα ηρθε το κεφαλι περιχαρης. Προτεινε ποτο. Απαντησα πως επρεπε να παω σε κατι γενεθλια. [ ΣΣ η καλυτερη δικαιολογια αποφυγης συναντησεων. ] Μετα μου ζητησε στοιχεια επικοινωνιας. Εκει απαντησα πως θα ερχομουν σε επαφη μεσω του Σακη. Καταλαβε. Δεν επεμεινε και φυγαμε. Ο Σακης μπορει να είναι λιγο αφελης αλλα βλαξ δεν είναι. Ηταν προβληματισμενος και με ρωτησε πως μου φανηκε.

Η απαντηση μου είναι η εξης:

Οι ανθρωποι αυτοι το ξερουν το κολπο και λειτουργουν με τη μεθοδο της πυραμιδας. Σου λενε ότι βαζοντας από κατω ανθρωπους, κερδιζεις χωρις κοπο. Σου δειχνουν και τους παραδεισους για να σε πεισουν ότι δεν είναι λογια του αερα! Μα και βεβαια, καποιοι από αυτους πλουτιζουν σε ποσοστο που ξεκιναει από το μηδεν και μετα την υποδιαστολη βαλτε ότι θελετε.  
Δεν γινεται όμως για ολους αυτό!

Σου τονωνουν την απληστια για να σε βαλουν στο δικτυο. Εδώ δεν εχουμε ορια, μπορεις να βγαλεις οσα θελεις. Από μονος σου μετα μπαινεις στο τριπακι να αγορασεις προϊοντα που δεν θα επαιρνες γιατι δεν τα χρειαζεσαι, να εκμεταλλευθεις οποια ανθρωπινη συναναστροφη εχεις φερνοντας σε δυσκολη θεση τους φιλους σου για να μπουν στο δικτυο. 

Για να σου αποφερουν όλα αυτά τα αμυθητα πλουτη που σου υποσχονται, μηπως μπορεις να φανταστεις ποσοι πρεπει να είναι από κατω σου που να αγοραζουν προϊοντα συνεχεια;  
Δεν ειδες το ποσο καλα στημενη ηταν η εκδηλωση;

Φαε ονειρο, οραμα, το ποσο ευκολο είναι, το ποσο τελειο είναι το συστημα που αν το ακολουθησεις πιστα θα επιτυχεις αλλα ξερει κανεις ποσα μελη ειχαν και ποσα μελη εχουν τωρα;
θελεις να μπεις στο τριπακι να δηλητηριασεις οποια σχεση εχεις μεχρι τωρα με τους ανθρωπους που γνωριζεις ( οικογενεια, φιλους, συναδελφους ) για να τους πιεσεις να μπουν στο δικτυο και μετα να τους πιεσεις να στρατολογησουν και αλλους και μετα να τους πιεζεις να αγοραζουν σταθερα τα προϊοντα της εταιρειας. Εισαι διατεθειμενος για τετοιο ψυχικο κοστος; 

Πιστευεις ότι οοοοοολοι αυτοι θα βαζουν συνεχεια μελη και οοοοοοοοολοι αυτοι θα αγοραζουν συνεχεια ώστε να παρεις αυριο μια μερσεντες από τις προμηθειες;
Μετα θελεις να εχεις την πλυση εγκεφαλου σαν το αποψινο με τα προβατακια που μαζευτηκαν εδώ αποψε;

Ακομα και η γκομενα που μας κουβαληθηκε, ξερεις αν οντως αυτά που λεει τα εχει κανει ή αν την πληρωσαν για να υποδυθει τη Λιζ Τεηλορ;

Ο Σακης φανηκε προβληματισμενος και δεν συνεχισαμε την κουβεντα επι του θεματος. Τον εκδικηθηκα γιατι στο εστιατοριο παρηγγειλα ότι ακριβοτερο υπηρχε και όταν επεστρεψα στο σπιτι του εστειλα και την ταφοπλακα με το διαφωτιστικο λινκ το οποιο και σας προτεινω: 



4 Λογομαχιες:

haridimos είπε...

Eγώ είχα πάει μια Κυριακή (εαρινη ισημερία του 97 έχασα και τον πρωινο υπνο εκεινη τη μερα γκρρρ)..
ενας συμφοιτητης με πέτυχε και με επρηζε να έρθω στην παρουσιαση της νέας εταιρειας που θα πήγαινε.
Πως τη λένε ? Τι πουλάει ?
δεν απαντούσε... Ελα την Κυριακη να δεις...

Παω εκεί λοιπόν, όπου ειχαν ταμπελες "ΕΚΡΗΞΗ 97" και στην είσοδο ο γραφιας τους ειχε ενα ταμπελακι "ΑΡΧΙΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΣ".. Σκέφτομαι καμιά Πυρκαλοειδής εταιρεία θα είναι...

ΑΜ ΔΕ...

Για τα υπόλοιπα με κάλυψε ο γιούποπτος...

η φάση είναι που κάνα χρόνο μετά, με πιάνει πρωτομαγιάτικα ένας φίλος στο Πορτο Ραφτη που είμασταν και μου λέει "θα είσαι καμιά μέρα το απόγευμα σπίτι, να έρθουμε να μιλήσουμε" ;
του απανταω "ρε @@ για καμιά Amway θα μου πεις"
κοκαλο..

ο φίλος έμπλεξε καμιά πενταετία στην Amway, ευτυχώς φώτισε ο γιαραμπής τη γυναίκα του και δεν έφυγε από το νοσοκομείο που δούλευε, άλλαξε άρδην εμφανισιακά (για να ανακάμψει έκτοτε) και μας φλόμωσε στις κολωνιες-αφτερσειβ-ειδη ομορφιας της Amway σε καθε γιορτη-γενέθλια όλους στην παρέα...

chrissa είπε...

Εξαιρετικά μεγάλο χάσιμο χρόνου, ενέργειας και χρημάτων...Συγγενείς μου μπλέχτηκαν με την Herbalife, αφήσαν τις κανονικές δουλειές τους, πήραν δάνεια για να φτιάξουν χώρο συναντήσεων και διανομής, έπαθαν τα συκώτια τους απο τα προιόντα, και 7 χρόνια μετά είναι καταχρεωμένοι. Ο πατέρας εχει "φύγει" και η μητέρα ζει με μια μικρή σύνταξη(ήταν δημόσιος υπάλληλος).Πλέον η πληροφόρηση είναι αρκετά μεγάλη, δεν υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια, πλέον οι άνθρωποι βγαίνουν και λένε τις εμπειρίες τους με τέτοιες εταιρίες..Ας έχει ο κόσμος αυτιά και μάτια ανοιχτά για να προσέχει..

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Οποιος μπλεκει με τα πιτουρα τον τρων οι κοτες...ελεγε ο παππους μου.
Την καλημερα μου φιλοι.

Shinigami είπε...

καλές και κακές ιστορίες ακούς συνέχεια.
Δε λένε τίποτα.
Μου είπε κάποιος που ήταν μέσα και να δεις τι τους κάνανε, και ένας έπαθε εγκεφαλικό, και στράβωσε το δεξί του αρχίδι.
Εκ του ασφαλούς μιλάει όποιος θέλει και λέει ότι θέλει. Αν δεν έχεις ο ίδιος την εμπειρία, ότι και να πεις, είναι μαλακία.
Εγώ είχα προσωπική εμπειρία για ένα διάστημα.
Τι συνέβη; Όχι, δεν έγινα πλούσιος, δεν παράτησα εννοείται τη δουλειά μου, το κράτησα ημιαπασχόληση όσο κράτησε, δεν έπαθα τίποτα, δε χάλασε το συκώτι μου, δεν έχασα κάποιο φίλο, δεν έχασα λεφτά, είδα κάποια στιγμή ότι το όφελος σε σχέση με το χρόνο δεν με ικανοποιούσε, σταμάτησα. Τόσο απλά.
Τι παπαριές είναι αυτές που λέει ο καθένας τώρα με το πόσο έχουν καταστραφεί οι ζωές φίλων φίλων φίλων κάποιων γνωστών τους..

Αυτά.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και καλή συνέχεια.

http://anthropako.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια