Προσφατα βοηθησα έναν φιλο να βρει σπιτι.
Η αναζητηση και η περιπετεια μου εδωσαν μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να σας γραψω μερικα πραγματα που πρεπει να προσεξετε όταν βρεθειτε σε αντιστοιχη θεση.
- SHOW ME THE MONEY
Μετρηστε καλα το πορτοφολι σας. Μπορει σπιτι να παιρνεις μια φορα, να είναι ο χωρος σου, να γουσταρεις, αλλα το πραγμα είναι πολύ απλο. Παρε μεχρι το σημειο που αντεχεις. Ολοι θελουμε τις βιλες της Εκαλης αλλα δεν απευθυνονται σε μας. Κανε μια καταγραφη των εισοδηματων σου των τελευταιων 5 χρονων και μια ρεαλιστικη προβλεψη για το μελλον. Δες μεχρι τωρα τι αποταμιευσες και αν δεν το εκανες, τι θα κοψεις ώστε να αποπληρωσεις το δανειο.
Βαλε ένα ταβανι στο μεχρι ποιο ποσο μπορεις να φτασεις και στους υπολογισμους σου για τη δοση, προσεθεσε και μια αποκλιση της ταξεως του 10% για να προβλεψεις ακομα και τα απροβλεπτα.
- ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ
Μην προσπαθεις να κλεισεις το θεμα στα γρηγορα γιατι είναι ο καλυτερος τροπος να κανεις λαθος. Δεν υπαρχει λογος να βλεπεις 8 σπιτια τη μερα. Να πας σε το πολύ τρια. Η φορτικη ροη πληροφοριων θα σε οδηγησει σε συγχυση. Να εχεις μαζι σου παντα ένα μπλοκακι να σημειωνεις. Δεν είναι ντροπη. Θα σε βοηθησει στο να ταξινομησεις σκεψεις και εντυπωσεις.
3. ΣΕΙΣΜΟΣ
Ειμαστε η εκτη χωρα στον κοσμο από πλευρας συχνοτητας και εντασης σεισμων. Ζητα εγγυηση από τον κατασκευαστη για το ποσα ριχτερ σηκωνει και αγκαρεψε έναν δικο σου μηχανικο να σου πει τη γνωμη του. Ένα σπιτι στο Μενιδι πρεπει να είναι πολύ καλυτερα ενισχυμενο από αυτό που είναι χτισμενο στα βραχια του Βυρωνα.
4. SUNLIGHT
Ποτε να μη βλεπεις σπιτι το βραδι γιατι είναι σαν την μετρια γκομενα που με μπολικο μεϊκ απ, καλυπτει τις ατελειες της. Παντα υπο το φως της ημερας για να διαπιστωσεις οποιοδηποτε ελαττωμα.
5. ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ
Μην ξεχνας το παρκινγκ και την αποθηκη. Παντα χρειαζονται και καλον εστι να υπαρχουν. Ιδιαιτερα δε σε συνοικιες που για να παρκαρεις χρειαζεσαι ειτε να σου περισσευουν χρηματα, ειτε Αγιο.
6. ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙΣ
Όταν εισαι μονος σου δεν χρειαζεσαι σπιτι 120 τετραγωνικων. Οσο καλο και αν είναι, οσο ευκαιρια και αν σου παρουσιαζεται, η συντηρηση του και οι απαιτησεις του είναι δυσαναλογες ως προς τη ζωη σου.
7. ARE YOU TALKING TO ME ?
βεβαιωσου με ποιον μιλας. Παραλιγο μια μερα να την πατησει η φιλη μου οταν της ζητηθηκε προκαταβολη και στην ερωτηση μου «πως ξερουμε ότι οντως ειστε ο ιδιοκτητης» ακουσαμε ένα «εεε…. Όχι ακριβως…ενας ξαδερφος ειμαι γιατι ο ιδιος λειπει σε διακοπες….»
8. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Που μπορει να μην είναι αποφασιστικης σημασιας για το ιδιο το σπιτι αλλα εχουν να κανουν με το βιοτικο επιπεδο.
Α) Εγκληματικοτητα. Σε ενα νεοτευκτο σπιτι στην πλατεια Βαθη, συγγνωμη αλλα και να μου το χαριζαν δεν εμενα.
Β) μπορει δουλειες να αλλαζουμε συχνοτερα από ότι τα σπτια, αλλα το ποσο κανεις από κει που εισαι για να πας στην δουλεια σου, είναι σημαντικος παραγοντας ημερησιας γαληνης και πρεπει να προσμετρηθει.
Γ) Συγκοινωνια. Με το κοστος κινησης και συντηρησης του αυτοκινητου ολοενα και να αυξανεται, καλο είναι να προσεχουμε αν υπαρχει σε ακτινα βολης και ένα μετρό, ένα τρενακι, εστω ενας προαστιακος. Παντα βοηθαει.
9. ΓΕΡΑΜΑΤΑ.
Ηλικια οικοδομης, σωληνωσεις από αμιαντο ( να μην υπαρχουν ), φρεσκια υδραυλικη εγκατασταση, σε γλιτωνουν από κοστη που θα βγουν στην πορεια και θα σε ματωσουν.
10. ΜΕΣΙΤΕΣ.
Ο μεσιτης εχει ένα καλο και ένα κακο. Το καλο είναι πως του λες «μαστορα ψαχνω ένα σπιτι με παρκιν, απόθηκη, γυρω στα 80 τετραγωνικα και από τεταρτο οροφο και πανω στις ταδε περιοχες.» και θα σε στειλει συστημενο.
Το κακο είναι πως αν τελικα μπεις σε διαδικασια αγορας θα σου παρει ένα ολοστρογγυλο 5%
11. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Να μιλησετε πρωτα με έναν δικηγορο ( ει δυνατον να είναι φιλος ) ώστε να σας δωσει συμβουλες για να εχετε στα χερια σας μερικα απαραιτητα χαρτια. Μην τρεχετε την τελευταια στιγμη. Φροντιστε από πριν ώστε να μη σας πλακωσει το βαρος του τρεχα από δω και πηγαινε από κει.
12. ΕΝΟΙΚΟΙ
Μαθε ποιοι συγκατοικουν μαζι σου. Η πολυκατοικια με οικογενειες μπορει να εμπνεει ασφαλεια αλλα τα παδια μπορει να σου χαλασουν την ηρεμια. Η πολυκατοικια με αλλοδαπους μπορει να σε φοβισει. Η πολυκατοικια με ηλικιωμενους μπορει να μη σε ενοχλει αλλα πιθανως να γινεις εσυ ενοχλητικος αν βαλεις λιγο πιο δυνατα το αγαπημενο σου τραγουδι ή αποφασισεις να κανεις ένα παρτι.
Φιλος μου βρηκε εξαιρετικο σπιτι σε τιμη ευκαιριας αλλα αναγκαστηκε να φυγει καθως πανω και διπλα υπηρχαν 6 πιτσιρικια και στους 4 μηνες που αντεξε να παραμεινει, δεν καταφερε να κοιμηθει σαν ανθρωπος πανω από 10 βραδια.
13. ΑΓΟΡΑ
Η ζωη στην πολη εχει αδιστακτους ρυθμους. Είναι σημαντικο κοντα στο καινουριο σου σπιτι να υπαρχουν καταστηματα, τραπεζες, σουπερ μαρκετ ώστε να μην ταλαιπωρεισαι για να εξυπηρετησεις τις αναγκες του βιου σου.
14. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Το καινουριο σου σπιτι πρεπει να εχει την υποδομη ώστε να αντεξει το πληθος των ηλεκτρικων και ηλεκτρονικων συσκευων που εχουν κατακλυσει τη ζωη μας. Οι παλιες κατοικιες δεν μπορουν να σηκωσουν κουζινες, air condition, home cinema, plasma, 2-3 κινητα, στερεοφωνικα, ψηφιακες μηχανες και λοιπα γκατζετ. Το αποτελεσμα είναι να μπαινεις, να βαζεις πραγματα και μετα να ψαχνεις να βρεις γιατι εφαγες από το πουθενα βραχυκυκλωμα.
15. ΜΠΑΝΙΟ
Οπωσδηποτε να εχει παραθυρο! Μην την πατησετε και πατε σε σπιτι που δεν διαθετει παραθυρο το μπανιο. Θα χορτασετε υγρασια – πηγη μικροβιων και κατσαριδων - διαφορες οσμες ( καταλαβαινετε ε; ) ακομα και αν διαθετει ανεμιστηρα, ο θορυβος είναι εκνευριστικος.
16. ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Όταν μπειτε στο σπιτι να το δειτε, μπορει να σας αρεσει μεν αλλα πχ να θελετε να αλλαξετε την κουζινα ή τα πλακακια στο μπανιο. Διερευνησετε σε συζητηση με τον ιδιοκτητη αν θελει να συνεισφερει οικονομικα για να μην επωμιστειτε ολο το κοστος. Φιλη μου καταφερε να καλυψει σημαντικο κοστος στην επισκευη της κουζινας με αυτόν τον τροπο και ετσι εμειναν ολοι ευχαριστημενοι. Η ιδια απεκτησε νεα, υπεροχη κουζινα και ο ιδιοκτητης εκανε φτηνοτερα από ότι περιμενε μια ανακαινιση στο σπιτι του.
Οστις άλλος επιθυμει να συμπληρωσει, καλοδεχουμενος.
4 Λογομαχιες:
Πολύ καλά αυτά που αναφέρεις. Δεν έγραψες κάτι για τη θέρμανση. Πιστεύω πως πρέπει να προτιμάται το φυσικό αέριο με αυτόνομη θέρμανση. Ανάβεις ή σβήνεις όποτε το θες εσύ. Επίσης στο καινούριο σπίτι που μένω τώρα στη Θεσ/νικη έχω επιδαπέδια θέρμανση. Όχι καλοριφερ! Ζεσταίνει πιο πολύ και σου περισσεύει και χώρος.
Αποφεύγετε κεντρική θέρμανση στην επαρχία. Ή έστω ρωτήστε τον ιδιοκτήτη να σας πει λεπτομερώς τις ώρες που ανάβει. Εμένα στο σπίτι που νοίκιαζα πέρισυ, μου είπαν ότι είναι πολύ ζεστό και το καλοριφέρ ανάβει τις ώρες που πρέπει αλλά διαπίστωσα ότι το σπίτι ήταν πολύ κρύο (ήταν και ψηλοτάβανο) και το καλοριφέρ άναβε 7-9 το βράδυ. Εκτός αυτού το άναψαν πρώτη φορά τέλος Νοέμβρη και ήταν φορές που δεν άναβε καθόλου επειδή κάπου είχε βλάβη και ήθελε αλλαγή κάποιο σώμα. Και πλήρωνα και ψηλά κοινόχρηστα.
η φιλη μου και ΘΕΑ, Αργυρω, μου εστειλε το κατωθι mail, το οποιο δημοσιευω αυτουσιο:
Suspect dear,
Δεν προλαβαίνω να δω πώς καταχωρούνται σχόλια στο blog, οπότε σου τα στέλνω εδώ και βάζεις ό,τι θέλεις, μπας και χρησιμεύσουν σε καν’ναν άνθρωπο και μάθει από πριν κάποια πράγματα που εγώ αγνοούσα.
-Κοινόχρηστα
Δείτε στον αναρτημένο πίνακα ή ρωτήστε πόσο περίπου έρχεται ο λογαριασμός κοινοχρήστων (τον χειμώνα για νορμάλ χρήση καλοριφέρ αν πρόκειται για πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση, γιατί ο άλλος μπορεί να είναι όλη μέρα σπίτι και να το ανάβει συνέχεια και να πληρώνει 400 ευρώ). Σε σχέση με τα κοινόχρηστα, συνυπολογίστε ότι αν υπάρχουν θυρωρός, κηπουρός, γκαζόν, σιντριβάνι, ο κήπος με τ’ αγάλματα ή οι περισσότεροι ένοικοι θέλουν η πολυκατοικία να είναι φωταγωγημένη και να φαίνεται από το διάστημα, μπαίνουν επιπλέον έξοδα στα κοινόχρηστα
(ειδικά το γκαζόν το καλοκαίρι απαιτεί πολύ νερό στο πότισμα -ομιλώ ως παθούσα… Κανονικά θα έπρεπε να το είχαν απαγορεύσει για πολυκατοικίες).
-Παροχές
Για τους τελείως αρχάριους, «παροχές» είναι οι συνδέσεις για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Αν πρόκειται για καινούργια οικοδομή, ρωτήστε αν στην τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα των παροχών. Αν όχι, υπολογίστε το κόστος (απ’ ό,τι ξέρω, πρέπει να είναι γύρω στις 2,5 με 3 χιλ. ευρώ) ή χρησιμοποιήστε το θέμα για παζάρια στην όλη τιμή του ακινήτου.
-Κόψε κάτι
Αν γενικά δεν κάνετε παζάρια, τώρα θα κάνετε εξαίρεση. Για ένα νορμάλ τριάρι, μπορείτε να γλιτώσετε ακόμα και μέχρι και 10 χιλιάδες ευρώ από την αρχική τιμή που θα σας πει ο πωλητής.
-Εφορία
Για την πρώτη κατοικία, δεν θα πληρώσετε εφορία για την αγορά (αν και ποτέ δεν ξέρεις με τον Αλογοσκούφη), αλλά αν το ακίνητο περιλαμβάνει και ημιυπαίθριους χώρους (που είναι και το πιο σύνηθες), αυτοί φορολογούνται και στην πρώτη κατοικία. Μην κάνετε το λάθος να μην τους δηλώσετε στα τετραγωνικά του σπιτιού για να γλιτώσετε αυτό το ποσό. Όταν το κράτος χρειαστεί χρήματα, θα ξετρυπώσει σίγουρα τη λαδιά, και αντί για μία φορά, θα το πληρώνετε μια ζωή κάθε χρόνο.
-Έλεγχος τίτλων
Πριν τα συμβόλαια, ο πωλητής πρέπει να σας δώσει τα χαρτιά της οικοδομής και του ακινήτου για να ελέγξετε πως είναι ελεύθερο υποχρεώσεων (δεν είναι υποθηκευμένο, δεν βρίσκεται σε διεκδικούμενη έκταση κ.λ.π.), και τα οποία καλό θα ειναι να ελέγξει δικηγόρος. Ακόμα κι αν βρεθεί κάτι επιλήψιμο για το οποίο θα σας διαβεβαιώσουν πως είναι καθαρά διαδικαστικό και θα τακτοποιηθεί , καλό θα είναι να μην προχωρήσετε πριν να είναι τελείως «καθαρό». Ποτέ δεν ξέρεις. Βέβαια, διεξοδικότερος έλεγχος τίτλων γίνεται ξανά από τον δικηγόρο σας πριν την υπογραφή των
συμβολαίων.
-Μεσάζοντες
Όπου «μεσάζοντες», ο συμβολαιογράφος και ο δικηγόρος σας. Αυτοί πρέπει να πληρωθούν από σας φυσικά. Υπολογίστε γύρω στις 2 με 2,5 χιλιάδες ευρώ, εκτός αν είναι γνωστοί σας και σας κάνουν έκπτωση, γιατί το τζάμπα πέθανε (γενικά στη ζωή σας προσπαθήστε να γίνετε φίλοι με έναν γιατρό, έναν δικηγόρο κι έναν κομμωτή/κομμώτρια - για το τελευταίο δεν θέλω σχόλια, Mr.Suspect)
-Ανάληψη
Συνήθως ο πωλητής ζητά σε επιταγή την αντικειμενική αξία του ακινήτου, και σε μετρητά το υπόλοιπο της πραγματικής αξίας, γιατί το υπόλοιπο είναι το νόμιμο/παράνομο «μαύρο» που λαμβάνει . Αν αγοράζετε χωρίς δάνειο, ενημερώστε έγκαιρα την τράπεζα τόσο για το ποσό της επιταγής, όσο και για τα μετρητά που θα χρειαστείτε. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι τράπεζες δεν παραχωρούν τέτοια ποσά αμέσως μόλις το ζητήσετε, παρόλο που τα χρήματα είναι φυσικά δικά σας και θα έπρεπε να τα έχετε όποτε θέλετε και ανά πάσα στιγμή.
-Fit in
Αν έχετε ήδη το δικό σας «νοικοκυριό» και θέλετε να μετακομίσετε σε σπίτι που θα αγοράσετε μεταφέροντας εκεί τα υπάρχοντά σας, πριν την αγορά μετρήστε καλά τους νέους χώρους σε σχέση με έπιπλα, συσκευές, κ.λ.π. που θέλετε να κρατήσετε, για να δείτε αν χωράνε και αν ταιριάζουν, και να έχετε υπόψη σας τυχόν έξοδα για αγορά κάποιων νέων κομματιών.
-Το «μετά»
Αν ξεκινάτε από το απόλυτο μηδέν, ο βασικός εξοπλισμός θα πάει γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ (για να ‘μαστε μέσα) Εκτός αν τη βγάλετε με «φοιτητικά» έπιπλα και συσκευές…
-Υπομονή
Τόσο για την ανεύρεση του σπιτιού, όσο και για τις γραφειοκρατίες. Για το πρώτο, better safe than sorry. Για το δεύτερο, some things never change.
Η αξιολογη και καλη μου φιλη Φωτεινη, οντας του χωρου, μου εστειλε το κατωθι μηνυμα που ειναι εξοχως κατατοπιστικο και εξαιρετικα χρησιμο αν ψαχνετε σπιτι.
"Αγαπημένε μου Suspect σου εύχομαι αρχικά χρόνια πολλά και καλή χρονιά..Το 2009 να είναι σίγουρα καλύτερο από το 2008 και χειρότερο από το 2010( να έχουμε και κάτι να περιμένουμε..).
Σου στέλνω τα σχόλια μου,τις διορθώσεις μου και γενικά τις απόψεις μου για το άρθρο σου "Είσαι σπίτι;" :
a) 5. ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ.
Το πάρκινγκ και η αποθήκη συνήθως βρίσκονται σε πολυκατοικίες που είναι χτισμένες από το 1980-85 και μετά γι'αυτό και τόσο δυσεύρετα στην περιοχή του κέντρου όπου ειδικά το πάρκινγκ είναι άκρως απαραίτητο. Η πιό συνηθισμένη τιμή για μία θέση στάθμευσης σε πολυκατοικία είναι 20.000-25.000 € ανάλογα με το αν είναι πάρκινγκ πυλωτής ή γκαράζ υπογείου. Χρήσιμο επίσης είναι να γνωρίζετε ότι μια θέση πάρκινγκ πυλωτής μεταπωλείται πάντα μαζί με το διαμέρισμα ενώ το γκάραζ υπογείου και η αποθήκη είναι δυνατον να πωληθούν και αυτόνομα. Σε περίπτωση που το διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία χωρίς πάρκινγκ ως εναλλακτική λύση μπορείτε να ψάξετε αν πωλείται ή ενοικιάζεται θέση στάθμευσης σε παραπλήσια πολυκατοικία ή σε κάποιο οργανωμένο πάρκινγκ. Οι τιμές κυμαίνονται από 100 μέχρι 250 € ανάλογα πάντα με την περιοχή αλλά συνήθως είναι άκρως πραγματεύσιμες.
b) 6. ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙΣ
Σίγουρα καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερβολή αλλά επειδή ο μέσος άνθρωπος αγοράζει σπίτι μία φορά στη ζωή του, καλό είναι να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Καλύτερα ένα σπίτι μεγαλύτερο παρά μικρότερο. Άλλωστε τα σπίτια 50-70 τ.μ. αναλογικά είναι πιό ακριβά από αυτά των 110-130 τ.μ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην περιοχή των Εξαρχείων πωλείται ρετιρέ 54 τ.μ. προς 150.000 € και στην ίδια περιοχή ρετιρέ 133 τ.μ. στις 200.000 €. Μιλάμε για 1 1/2 σπίτι παραπάνω με 50.000 € ενώ όλες οι υπόλοιπες συνιστώσες παραμένουν οι ίδιες (βλέπε χρονολογία και κατάσταση πολυκατοικίας, θέα, κατάσταση διαμερίσματος κλπ.)
c) 7. ARE YOU TALKING TO ME ?
O ιδιοκτήτης οφείλει να μην ζητήσει προκαταβολή αν πρώτα δεν υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών (ιδιοκτήτη- αγοραστή) και δεν δώσει στον αγοραστή όλο το απαραίτητο χαρτομάνι και κυρίως το συμβόλαιο του σπιτιού ώστε να γίνει έλεγχος τίτλων στο υποθηκοφυλάκειο από τον δικηγόρο του αγοραστή.
d)9. ΓΕΡΑΜΑΤΑ.
Αν και προσωπικά είμαι της άποψης ότι ένα νεόδμητο σπίτι δεν συγκρίνεται με ένα παλαιότερο, υπάρχουν αρκετοι λάτρεις του παλιού που προτιμούν τα σπίτια περασμένων δεκαετιών. Σίγουρα ένα σπίτι του '70 είναι πολύ φθηνότερο από ότι ένα πιο καινούριας κατασκευής. Συνυπολογίστε, όμως, και το κόστος της απαραίτητης ανακαινισης (βλ. κουζίνα, μπάνιο, υδραυλικά, ηλεκτρικά, κουφώματα κλπ.)
και μην ενθουσιάζεστε με την χαμηλή τους τιμή.
e) 10. ΜΕΣΙΤΕΣ.
Οι πραγματικοί μεσίτες αμοίβονται με το 2% από τον πωλητή και το 2% από τον αγοραστή επί της συμφωνειθήσης τιμής. Τι θέλω να πω; Ένα σπίτι είναι δυνατον να ξεκινήσει να πωλείται στις 250.000 € και τελικά να κλείσει στις 210.000 €. Ο μεσίτης θα πάρει το 2% των 210.000€, δηλαδή 4200 € από των πωλητή και άλλα τόσα από τον αγοραστή. Ίσως σας φαίνονται πολλά αλλά λάβετε υπόψιν σας ότι αγοραπωλησίες δεν γίνονται κάθε μέρα και τα πάγια έξοδα ενός μεσιτικού γραφείου (πέρα από τα σύνηθη μίας επιχείρησης, υπάρχουν και οι αγγελίες στις διάφορες εφημερίδες real estate και γενικότερα την οποιαδήποτε διαφήμιση). Άλλωστε ο μεσίτης , όντας γνώστης της αγοράς, μπορεί πολύ πιο εύκολα να πραγματευτεί την τιμή του εκάστοτε ακινήτου. Γιατί καλώς ή κακώς κάθε σπίτι είναι δυνατόν να πωληθεί σε μία συγκεκριμενη τιμή, ούτε ευρώ παραπανω. Τέλος, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο μεσίτης αμοίβεται την ημέρα που γίνεται το συμβόλαιο. Αν σας ζητήσει χρήματα νωρίτερα για οποιοδήποτε λόγο, πέσατε σε απατεώνα- ψευτομεσίτη και μπορειτε να τον αναφέρετε στο σύλλογο μεσιτών :
Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής (Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α)
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 24
106-72 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210 36 21 930
Fax. 210 36 44 749
e-mail: syllogos@e-akinita.gr
f) 11. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου είναι τα ακόλουθα :
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ
1. Φωτοτυπία ταυτότητας
2. Αν έχετε άλλλα ακίνητα, αντίγραφο του εντύπου Ε9 θεωρημένο από την Εφορία
3. Αν ζητάτε απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για τις δηλώσεις που θα συντάξει ο συμβολαιογράφος.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ
1. Φορολογική ενημερότητα
2. Υπεύθυνη δήλωση ή πιστοποιητικό του άρθρου 32 Ν.2459/97 για το ΦΜΑΠ
3. Υπεύθυνη δήλωση ή πιστοποιητικό του άρθρου 81 Ν.2238/94 για το εισόδημα
4. Αν ο τίτλος κτήσης είναι από κληρονομιά, γονική παροχή ή δωρεά που έχουν γίνει μετά την 31/12/1984 απαιτείται πιστοποιητικό περί μη οφειλής σχετικού φόρου
5. Πιστοποιητικό περί μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) από τον δήμο στον οποίο υπάγεται το ακίνητο. Για την έκδοσή του απαιτείται αντίγραφο συμβολαίου και ο τελευταίος λογαριασμός ΔΕΗ εξοφλημένος
6. Αν το ακίνητο βρίσκεται σε κτηματογραφημένη περιοχή απαιτείται το σχετικό απόσπασμα από την υπηρεσία του κτηματολογίου
7. Αν το ακίνητο έχει χτιστεί μετά το 1983, απαιτείται η άδεια οικοδομής
8. Σε περίπτωση που το ακίνητο έχει κτιστεί εντός της τελευταίας δεκαετίας, απαιτείται βεβαίωση του ΙΚΑ της περιοχής του ακινήτου, από την οποία προκύπτει ότι έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
9. Αν ο πωλητής ασκεί επάγγελμα επιτηδευματία, ελεύθερου επαγγελματία ή συμμετέχει σε Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. κ.λπ., απαιτείται να προσκομίσει ασφαλιστική ενημερότητα από το αρμόδιο ΙΚΑ
10. Σε περίπτωση μεταβίβασης οικοπέδου ή μονοκατοικίας, απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα
Αυτά νομίζω αρκούν, άλλωστε με κάλυψε πλήρως και η άλλη κοπέλα που σου είχε στείλει mail. Ελπίζω να βοήθησα...
Φιλιά,
Φωτεινή
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια