Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2005

ΚΑΨΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ

Αν και περασαν αρκετες μερες, λεω να το καταγραψω.

Παρασκευη βραδι γυρω στη 01:00 μετα τα μεσανυχτα. Περιμενα αμεριμνος φιλο να με παραλαβει για ποτακιον μεχρι που κατι μου κινησε την περιεργεια και εστιασα. 2 κουκουλοφοροι τυποι σχεδον τρεχοντας κινηθηκαν προς ενα κουτι που στην αρχη νομιζα πως ηταν της ΔΕΗ.

Αργοτερα εμαθα πως ηταν για την καμερα που αν και περναω συχνα απο κεινο το σημειο, ουδεποτε ειχα προσεξει. Ο ενας κρατουσε λοστο και ο αλλος 2 μπουκαλακια.

Ο λοστοφορος με εμπειρο χειρισμο, σε 2 κινησεις ειχε απαλλαξει το κουτι απο το περιβλημα του και ο αλλος αδειασε το υγρο περιεχομενο στο εσωτερικο. Στα επομενα 3 δευτερολεπτα θυμηθηκα αναστασιμα ηθη και εθιμα στο χωριο μου και το μονο που ελειπε ηταν ο ιερεας να ψελνει το Χριστος Ανεστη. Ενας ταξιτζης σταματησε και βγηκε εξω για να κυνηγησει τους βησιγοτθους ενω απο το πουθενα εμφανιστηκαν 3 αστυνομικοι και αρχισαν να τρεχουν για να τους πιασουν. Ο ενας εκ των τριων εφτασε σε αποσταση βολης αλλα ο βησιγοτθος του 21 ου αιωνα ειχε σπρεϊ και τον κερασε μια γερη δοση.

Ο αστυνομικος τεθηκε νοκ αουτ με το καλησπερα και συνεχισαν το κυνηγι οι αλλοι 2 και για τα επομενα 15 μετρα ο ταριφας. Στο 16ο μετρο φωναξε μια και δεν μπορουσε να τρεξει «ριχτου του π..., ριχτουουουου» Οπερ και εγενετο.

Επεσαν πιστολιες στον αερα, η τρεχατη παρεα εξαφανιστηκε απο το οπτικο μου πεδιο και στα επομενα 5 λεπτα συνεβησαν ολα μαζι τα εξης:

Ηρθαν πανω απο 8 περιπολικα, οι 2 αστυνομικοι επεστρεψαν με τον εναν απο τους 2 προσφεροντας του ως χριστουγεννιατικο δωρο 2 ασημενια βραχιολια, ο ταριφας αφου ειχε παρει ανασες και δυναμεις βρηκε την ευκαιρια και χαϊδεψε στοργικα – ασχετα αν το πλατς ακουστηκε μεχρι το επομενο φαναρι - στο κεφαλι τον ημιξυρισμενου κρανιου νεο, η πυροσβεστικη ηρθε ακριβως την ωρα που η φωτια ξεψυχουσε απο μονη της και απο τις 2 παραπλευρες καφετεριες και μια σουβλακερι, κανεις δεν ηθελε να χασει το σοου και βγηκαν και οι 30 θαμωνες εξω, να δουν, να χαζεψουν, να ρωτησουν, να υποθεσουν και να συμπερανουν.

Την επομενη μερα διαβασα στα μαζικα μεσα επιρροης για τις επιδρομες ταυτοχρονα σε πολλα καμερο-σημεια απο αναρχικους και συνεθεσα το παζλ. Θυμηθηκα να πω δοξα τω θεω που δεν με βρηκε καμια ξωφαλτση καθως οτι περιεγραψα ανωτερω, το ειδα απο την προνομιακη θεση ανευ εισιτηριου των 10 μετρων.

Λογω αυτου του περιστατικου, μοιραζομαι αποριες και σκεψεις:

Με εντυπωσιασε η αμεση επεμβαση των αστυνομικων. Κατα τυχη βρεθηκαν, το ηξεραν, δεν με πολυαπασχολει. Κραταω ομως οτι ενηργησαν αμεσα και λιγο μετα την κουρσα των 100 μετρων, αμεσως ηρθαν περιπολικα.

Απο το να αραζουν στα γραφεια τους να παιζουν ταβλι, τους προτιμω εξω στο δρομο. Αληθεια, οι αναρχικοι τι ακριβως προσφερουν στην κοινωνια; Παραγουν σκεψη; Οχι Εχουν προτασεις; Ουτε Θετουν προβληματισμους; Μπα Καταστρεφουν. Η προσφορα τους ειναι η καταστροφη η οποια μαλιστα αποκαθισταται με κοστος του κοινωνικου συνολου για το οποιο υποτιθεται πως νοιαζονται. Και προχωρωντας το λιγο παραπερα, γιατι υπαρχουν; Μηπως η αστυνομια δεν τους ξερει; Μηπως ειναι τοσο αγνωστοι; Μηπως ειναι τοσοι πολλοι; Γιατι δεν εξαφανιζονται; Ποιον πραγματικα εξυπηρετει η υπαρξη τους; Ξερω οτι η θεση μου ακουγεται σκληρη αλλα ειναι ευθεως αναλογη της δικης τους πρακτικης.

Για τον Γεωργιο Παπανδρεου δεν γνωριζω πολλα. Το ρηθεν του ομως «τρομοκρατηστε τους τρομοκρατες» πιστευω πως ειναι διαχρονικο. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι θα πρεπει εις αει να παιζεται το παιχνιδι των κλεφτων και των αστυνομων με πραγματικα οπλα. Γιατι δεν τους τσουβαλιαζουν να ησυχασουμε και οταν το κανουν εστω και κατά λαθος, την επομενη μερα γιατι να ειναι ευαεροι και ευηλιοι εξω για να συνεχισουν το ιδιο εργο; Οι καμερες στους δρομους δεν με πειραζουν. Ουτε εχω κατι να κρυψω, ουτε παρανομω, ουτε τις φοβαμαι. Ισα ισα που πιστευω οτι μπορουν να βοηθησουν σε εκτακτες αναγκες οπως το κυκλοφοριακο προβλημα, ατυχηματα και εγκληματικοτητα.

Εξαλλου για να λεμε και του στραβου το δικιο, ειναι αδυνατον να κινδυνευσει ο κοσμος απο τις καμερες. Ειναι τοσο μεγαλος ο ογκος των δεδομενων που αν θελουν «τα σκοτεινα κεντρα» [ ωραια εκφραση αυτη, παντα μου αρεσε γιατι κολλαει απο τα μεγαλυτερα κοινωνικα ζητηματα, σε ποδοσφαιρικες ομαδες μεχρι και στη ματαιοδοξια μερικων ανθυπαστερων] να μας ελεγξουν ασφυκτικα θα πρεπει ο μισος πλανητης να παρακολουθει τον αλλο μισο.

Επειδη λοιπον οτι δεν εξηγειται με τη λογικη, εξηγειται με τη συνομωσια καταληγω στο συμπερασμα οτι ο εθνικισμος και η αναρχια ειναι τα 2 μακρια χερια του συστηματος.

Χερια που εγκλωβιζουν ανησυχα πνευματα, συντηρουνται για να χωνεψουν ανθρωπους ευαισθητους με ανησυχιες και προβληματισμους και ετσι ολοι ειναι κατ ενθουσιασμενοι. Και οι νεοι διοχετευουν την ενεργεια τους, και οι δυναμεις καταστολης του κρατους βρισκουν νοημα υπαρξης και το συστημα οσους δεν κοιμιζει με την τηλεοραση τους στρεφει στην αυτο-καταστροφη.

Οπως και τοτε με την ροκ επανασταση. Το συστημα δεν την πολεμησε. Αντιθετως, της χαμογελασε τρυφερα, την αγκαλιασε μοιραζοντας αφειδως τις πρεζες και μετα της φορεσε την ταφοπλακα...



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια