Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005

Αναστροφα Μηνυματα...

Κυριως στη διαρκεια της δεκαετιας του 80 εγινε πολυ μεγαλη συζητηση επι του θεματος και οχι αδικα.

Κατα τα περιφημα ετη του λυκειου ειχα αναλαβει να κανω εργασια επι του θεματος με αποτελεσμα να με κυνηγανε οι μεταλλαδες, ιστορικες στιγμες που θαφτηκαν στο χρονο. Τελοσπαντων, το στορι παιζει ως εξης.

Στο ηχητικο φασμα υπαρχουν οι υποηχοι και οι υπερηχοι, συχνοτητες που δεν τις πιανει το ανθρωπινο αυτι. Πχ ειχαν βγει κατι ματζαφλαρακια που οταν σε πλησιαζε σκυλος τα παταγες και εξεπεμπαν ενα ενοχλητικο ηχητικο σημα που ναι μεν εσυ δεν ακουγες τιποτα αλλα ο σκυλος το επιανε και απομακρυνοταν.

Σε αυτες τις συχνοτητες λοιπον γραφονταν τα υποσυνειδητα μηνυματα και η ολη συζητηση ειχε να κανει με το εξης: Αν τα υποσυνειδητα μηνυματα μπορουν να επηρεασουν την ανθρωπινη συμπεριφορα ή οχι. Το οτι υπηρχαν ειναι αναμφισβητητο και θα αναφερθω παρακατω.

Οι υποστηρικτες ελεγαν οτι αυτα ειναι παιχνιδακια των στουντιο για διαφημιστικους λογους, promotion κλπ και οτι δεν ηταν δυνατον να στρεψουν τους ανθρωπους σε συμπεριφορες ή τασεις.

Οι πολεμιοι υποστηριζαν πως οταν ενα μηνυμα δεν περναει απο το συνειδητο για να κριθει αλλα καρφωνεται κατευθειαν στο υποσυνειδητο, η συχνη επαναναληψη ( πλυση εγκεφαλου ) σε συνδιασμο με δυσμενεις συνθηκες στη ζωη καποιου ( μια στενοχωρια, μια απωλεια) ειναι δυνατον να τον επηρεασουν.

Πχ αν ερθω και σας πω «πιειτε 2 μπουκαλια jack daniels τη μερα, ειναι βιταμινουχα» εκτος απο τους οπαδους μου, οι υπολοιποι θα το κρινετε και θα το απορριψετε. Οταν ομως σας το περναω συνεχεια, τοτε οταν θα πατε στο μπαρ ειναι πιθανο να πειτε στον ποτοαναμεικτη να σας σερβιρει τον καλυτερο φιλο του ανθρωπου σχεδον μηχανικα! Στην αμερικη μαλιστα ειχε γινει ολοκληρη συζητηση ( και νομιζω με καταδικαστικη δικαστικη αποφαση ) κατα της levis ( αν δεν κανω λαθος) οταν σε τηλεοπτικη διαφημιση [ ΣΣ υποσυνειδητα μηνυματα δεν περνανε μονο μεσω ηχου αλλα και μεσω εικονας ] σε ενα δευτερολεπτο περνουσαν παρα πολλες εικονες τις οποιες δεν μπορουσε να πιασει το ματι. Μια απο αυτες ηταν σκηνη σεξ. Δεν ειναι τυχαιο οτι σε διαφημισεις προϊοντων ( στο κανονικο ) συνοδευονται απο μοντελες, ποσω δε μαλλον οταν περνανε εικονες που εχουν τσοντα. Αυτα σε θεωρητικο επιπεδο. Σε πρακτικο λεπον, για να αποφασισει καποιος αν θα τα δεχθει ή οχι θα πρεπει να αποδειχθει οτι ΥΠΑΡΧΟΥΝ αυτα τα μηνυματα.

Επειδη στα ετη μου εκτος του οτι δεν ειχαν γινει οι Ολυμπιακοι Αγωνες στην Ελλαδα και δεν ειχαμε παρει το euro στην Πορτογαλια, δεν υπηρχαν και cd με αποτελεσμα να πειραματιστω με δισκους και κασετες only.

Μια βελονα ενος φιλου ( ο τζαμπατζης δεν ειχα πικ απ ) που εγινε καμπριο απο τις αναποδιες και αρκετες κασετοταινιες που διαλυθηκαν [ στην κασετα ακουγεται με τον εξης τροπο αν θυμαμαι καλα: πας στο τελος του κομματιου, γυρνας την ταινια αναποδα και το βαζεις – αν το κομματι που θελεις να ακουσεις ειναι στην α πλευρα – στη β πλευρα ] απο το τσαλακωμα τουλαχιστον τα υποσυνειδητα μηνυματα ακουγονταν ευδιακριτα.

Πλακα ειχε το μηνυμα των pink floyd στο the wall που ελεγε “congratulations, you have just found the secret message, please write to us...»

Ενας αντιλογος που προεκυψε ηταν μηπως επροκειτο για αναγραμματισμο μια και οταν πχ λες το ονομα Νατασα, οταν το ακους αναποδα βγαινει αΣΑΤΑΝ.

Ομως αυτο καταρριπτεται καθως ειτε λογω επαναληψης της λεξης, ειτε λογω ολοκληρης φρασης, ειτε ακουγεται σε σημειο που στο κανονικο εχει μονο μουσικη, δεν πολυευσταθει.

Τα υποσυνειδητα μηνυματα υπηρχαν. Και οταν υπαρχει κατι, δεν υπαρχει τυχαια. Καποιον σκοπο εξυπηρετει. Και δεν ξερω κατα ποσο αθωο και διαφημιση ειναι να μιλας περι Σατανα κλπ.

Το μονο που ξερω ειναι οτι ειναι καθαρα προσωπικο θεμα ο καθενας να αποφανθει αν πραγματικα επιρεαζουν τον ακροατη ή οχι... Ειναι πολυ λεπτο το σημειο ωστε απο τη μια να μην πεσεις στο "ελα μωρε τωρα παραμυθια ναουμ" και απο την αλλη "pope is antichrist, barcode is the 666, kazantzakis must die" και λοιπα χαρωπα.

Ξενα Τραγουδι – ευθυ – αναστροφο

Beatles – mumber mine – turn me on dead man

Led zeppelin – stairway to heaven – glory to you my great satan, you give us 666

Eagles – hotel california – satan he organises his own religion

Queen – another one bites the dust – decide to smoke marihuana

Elo – eldorado – christ you are infernal

Scorpions – holiday – satan

Foreigner – I need you – satan

Παμε και στα ελληνικα τα οποια κατά τη γνωμη μου είναι περισσοτερο βλαχομοδατοαντιδραστικοβλακεια παρα καποια σκοτεινη στοα.

Όμως υπηρξαν. Ιδου:

Καιτη γαρμπη – το ψεμματακι – ο σατανας ζει

Σοφια αρβανιτη – γιατι σαγαπω – σατανας

Μιχαλης ρακιντζης – να εισαι εκει – σατανα μου

Νικος καρβελας – ποτε μη λες ποτε – σατανα

Νικος καρβελας – εγω ειμαι αγιος – σατανα

Κωστας Χαριτωδιπλωμενος – καιγομαι – σατανα* *αυτος ειχε πλακα. Τον ειχα ακουσει σε ραδιοφωνικη εκπομπη να ισχυριζεται πως προκειται περι αναγραμματισμου του ρεφρεν και όταν ο δημοσιογραφος του αντετεινε ότι δεν λεει 6 φορες το καιγομαι στο ευθυ μια και 6 φορες ακουγοταν στο αναστροφο το σατανα, εκλεισε το τηλεφωνο!

Βασιλης παπακωνσταντινου – ασε με να κανω λαθος – και μιλαω στο νεκρο μου, η ψυχη μου καλω εσας

Κωστας χατζης – ιουδα που είναι ο κυριος σου – ζω εγω αγαπη θα σου δειξουν αθεοι

Αννα βισση – φως – σατανα

Αννα βισση – είναι ολο σου το είναι – σαταν

Βικυ λεανδρος – κακομαθημενο παιδι – σατανας

Πωλινα – πολύ μιλας – σαταν

Δημητρα γαλανη – εξ επαφης – σαταν

Μαντω – εσυ – σαταν

Ζανετ καπουγια – κανε μου ερωτα – σατανας

Λιτσα διαμαντη – πυρετος – σατανα

Πασχαλης – παραδωσου λοιπον – σατανα

Πασχαλης – δεν καναμε συμβολαιο - σατανας, εισαι μαλ….ας

Πασχαλης – η αγαπη θελει προϋπηρεσια – σαταν

Καπου εκει σταματησε η δικη μου αναζητηση. Δεν ξερω μετα τι βγηκε, αν αυτή η μοδα περασε, τι γινεται με τα cd, τα mp3 κλπ Θυμαμαι την πρωτη φορα που τα ελεγα αυτά στο σχολειο εφαγα τη γιουχα της αρκουδας.

Μεχρι που ο καθηγητης αναγκαστηκε να με διακοψει και να με ρωτησει αν μπορουσα να τα αποδειξω.

Την επομενη μερα ηρθα με κασετες και χρησιμοποιησα το κασετοφωνο του σχολειου. Το «ελα μωρε παραμυθια είναι» μετετραπη σε «ελα μωρε για διαφημιστικους λογους τα κανουν»

Ο καθενας είναι ελευθερος να πιστεψει ότι προαιρειται….



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια