Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 

Τώρα που πέρασαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μπορούμε πιο ψύχραιμα να ξαναδούμε την Εθνική μας Ομάδα και τι συμβαίνει στο ελληνικό μπάσκετ. Η άποψη μου ξέρω πως δεν θα αρέσει σε κανέναν δημοσιογράφο γιατί αυτοί κάνουν δημόσιες σχέσεις με τους παίκτες για να τους δίνουν ειδήσεις από τα αποδυτήρια και συνεντεύξεις. Επειδή δεν αποσκοπώ σε κάτι τέτοιο, θα πω ελεύθερα τη γνώμη μου.

Ο Έλληνας είναι καλομαθημένος.

Μόλις βγει το ταλέντο, θέλει με το πρώτο συμβόλαιο να γίνει εκατομμυριούχος.

Για αυτό και οι ομάδες φέρνουν φτηνούς Αμερικανούς για να βγάλουν τη χρονιά.

Ο Έλληνας με το που διακριθεί λίγο, θελει να πληρωθει οπως ο Σπανούλης στην ακμή του. Να πάρει όλα τα λεφτά τώρα.

Απο που και ως που;

Σάμπως ξεχώρισε κάποιος με την απόδοση του και αδικήθηκε;

Χρόνια και χρόνια Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βάζουν κάποια παιδιά στη 12αδα.

Ποιος ξεχώρισε;;

Για παράδειγμα εδώ και σχεδόν 5 χρόνια ο ΠΑΟ προσπαθεί με τον Μάντζουκα που δεν έχουμε καταλάβει αν είναι ακόμα ταλέντο ή έγινε συνταξιούχος.

Δες τον Παπαγιάννη. 10 χρόνια ο ίδιος. Θυμάσαι πόσο δούλεψε ο Μπουρούσης και έγινε ο MVP του ισπανικού πρωταθλήματος; Πάρε τους έναν έναν πλην Γιάννη. Ποιος θα έπαιζε στην ομαδάρα του 2005-2007; Ούτε ένας για δείγμα ! Άντε να σου χαρίσω με τα χίλια ζόρια, τον Καλάθη στη θέση του Ζήση, αν και ο Νικόλας ήταν πολύ καλύτερος σκόρερ από ότι ο Νικ.

Μήπως τα δικά μας ταλαντούχα παιδιά πήγαν σε μικρότερες ομάδες και μάγεψαν με την απόδοση τους;

Μην τα ρίχνουμε όλα στους παράγοντες.

Ας πάνε στην ΑΕΚ, στον ΠΑΟΚ, στο Λαύριο, στην Καρδίτσα να παίξουν.

Ας πάνε στην Α2 να έχουν 20 πόντους μέσο όρο να διακριθούν.

Δεν βλέπεις τι γίνεται στην κορυφαία κατηγορία του εγχώριου πρωταθλήματος μας; Περίπου 20-30 παίκτες που κάθε χρόνο αλλάζουν ομάδα. Σήμερα στην ΑΕΚ, αύριο στον Άρη, μεθαύριο στον Προμηθέα, μετά στον ΠΑΟΚ και ξανά μανά.

Είναι και η ατομική ευθύνη καθενός εκάστου παίκτη και των γονέων του βεβαίως βεβαίως,  που κάνει ένα συμβόλαιο και μετά αράζει και του φταίει το σύστημα, η ομοσπονδία, οι συνθήκες, ο προπονητής και

Α! Τραυματίστηκε αλλιώς θα είχε φτάσει στο all star game στο ΝΒΑ.

Με συγχωρείτε αλλά και εγώ αν ήμουν παράγοντας, θα προτιμούσα να φέρω έναν καλύτερο παίκτη με 20 χιλιάρικα συμβόλαιο παρά να εχω τον Ελληνα που θα παιζει αμυνα και θα μου παρει 3 ριμπαουντ και ζητα μισο μυριο. Δεν μπορεί ο Αμερικανός που βάζει πόντους, παίρνει ριμπάουντ, παίζει άμυνα, δίνει ασίστ, παίρνει όλες τις κρίσιμες επιθέσεις να κοστίζει 20-30 χιλιάρικα και ο Έλληνας που είναι για την άμυνα και τις πάσες στην περίμετρο να θέλει τα δεκαπλάσια. Να δουλέψει, να βελτιωθεί και να τα πάρει.

Οσο για τον Σπανουλη ως προπονητής της Εθνικής μας, μια χαρά είναι ο άνθρωπος και σωστές δηλώσεις κάνει και στο παιχνίδι ψάχνει λύσεις. Αλλά αυτούς έχει.

Το μόνο που θα ήθελα ήταν να υπάρχει ένας ρόλος για τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Δεν γίνεται αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος να λείπει από την Εθνική μας.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να κάνουμε βαθιά κοινωνική ανάλυση χωρίς νόημα. Η αλήθεια είναι μια.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.

ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ.

ΒΑΡΙΕΤΑΙ.

ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΖΩΗ.

Εσύ που με διαβάζεις, έχεις συνειδητοποιήσει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ στην Αθήνα είναι άδεια;;;

Έχουν καταντήσει πια να χρησιμοποιούνται από  ιδιοκτήτες σκύλων για να γυμνάζουν τα  σκυλιά τους ! Άντε και  μερικοί Ασιάτες που παίζουν ένα δικό τους άθλημα, κάτι σαν κρίκετ.

Εμ πως περιμένεις ανάπτυξη;

Βγαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα διάφοροι άσχετοι και κράζουν τους προπονητές στις μικρές ηλικίες, ανθρώπους του μεροκάματου, των 200 ευρώ το μήνα ότι λέει κακώς μαθαίνουν στα παιδιά συστήματα και τακτική! Πολύ καλά κάνουν! Πρέπει το παιδί να μπει σε μια διαδικασία ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και όχι να κάνει ότι στην παιδική χαρά.

Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ.

Ο προπονητής θα σου δείξει τις βασικές αρχές, πώς να σουτάρεις σωστά. Η ατομική προσπάθεια σου θα σε κάνει εύστοχο. Όχι το τικ τοκ!

Πάλι καλά λέω εγώ που είμαστε και εκεί που είμαστε.

Βλέπεις και άλλες χώρες, παραδοσιακές δυνάμεις που καταποντίστηκαν. Κροάτες, Λιθουανοί, Τούρκοι, Ιταλοί. Μηδέν !

Ας είναι καλά ο Γιάννης να έρχεται καθώς μας ανεβάζει επίπεδο και να μην του το βγάζουμε από τη μύτη του παιδιού επειδή έχουμε άφθονο φθόνο ως λαός. Επίσης, δεν είναι ντροπή να στρατολογούμε τα παιδιά της διασποράς. Να τους έχουμε κοντά στη μητέρα πατρίδα δεν λέμε;;; Ιδού η απόδειξη! Από κει και πέρα κάποιοι θα δεθούν με την ομάδα όπως ο Γκάλης και ο Καλάθης, κάποιοι άλλοι θα είναι περαστικοί όπως ο Όγκαστ, ο Κουφός και ο Ντόρσι.

Επίσης δεν έχω κανένα πρόβλημα αν ένας άνθρωπος από το Τέξας θέλει να παίξει στην Εθνική μας. Τιμή του και τιμή μας. Σε σχέση με κάποιον που μπορεί αλλά «κουράστηκε», χίλιες φορές ο Τόμας Γουόκαπ που παίζει δύο χρόνια ασταμάτητα και γουστάρει να φορέσει το εθνόσημο! Δες τι γίνεται στην Εθνική Γερμανίας που οι λευκοί είναι μειοψηφία. Εμείς θα κάνουμε τους υπεράνω;;;;

Αξιοθαύμαστοι οι Σέρβοι που μέχρι προχθές ήταν σε πόλεμο και η χώρα τους καταστράφηκε.

Θαύμασε σε τι επίπεδο είναι ο αθλητισμός τους σε όλα τα ομαδικά αθλήματα...

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ

 

Θεωρώ τον εαυτό μου έμπειρο ταξιδιώτη. Έχω γράψει σε ένα word αρχείο όλα όσα χρειάζομαι για ένα ταξίδι, οπότε το να «φτιάξω βαλίτσα» είναι υπόθεση 15 λεπτών. Το ανοίγω στον υπολογιστή και μηχανικά βάζω όσα γράφω.

 

Φέτος, Δόξα τω Θεώ, πήγα σε πολλά μέρη. Ταλαιπωρήθηκα σωματικά, είμαι κατάκοπος, αλλά ψυχικά κατενθουσιασμένος! Έβγαλα φανταστικές φωτογραφίες και βίντεο και έχω υλικό για να ανεβάζω στα σόσιαλ για 3 μήνες !

 

Είδα καινούρια μέρη, καινούρια πράγματα, το καταχάρηκα.

 

Ετοίμαζα βαλίτσα για τον τελευταίο μου προορισμό.

 

Τον Νομό Αιτωλοακαρναρνίας.

 

Έφτιαχνα τη βαλίτσα που λες, με ανοιχτό το κλασικό μου word αρχείο, και ξαφνικά θυμήθηκα πως είχα αφήσει απότιστα τα φυτά μου. Αμέσως μετά, πως πρέπει να πετάξω τα σκουπίδια για να μη μείνουν μέσα στο σπίτι.

 

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;;;;

 

Στην Αθήνα έμειναν το λαπτοπ και το ασύρματο πληκτρολόγιο.

Στην Αιτωλοακαρνανία ταξίδεψαν ο φορτιστής και το ποντίκι.

 

Όσο οργανωμένος και αν είσαι, όσο control freak, κάπου θα την πατήσεις τελικά.

 

Χαλάλι. Γίνονται και διδακτικά λάθη για το μέλλον.

 

Πέρασα καταπληκτικά.

 

Καλή σεζόν και καλή αγωνιστική περίοδος !

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ – ΑΤΟΥΤΑΛΕΡ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ

 

Απολαμβάνω ότι χωρίς να έχω οποιαδήποτε επαγγελματική εμπλοκή, μπορώ να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου. Χωρίς  συμβάσεις, υποχρεώσεις και δημόσιες σχέσεις.

 

Το γεγονός ότι φτάσαμε στην 8αδα των Ολυμπιακών Αγώνων οφείλεται σε έναν άνθρωπο. Το όνομα του είναι Γιάννης Αντετοκούνμπο. Χάρη του χρωστάμε και να το θυμόμαστε.

 

Αν με αμφισβητείς, σκέψου πως έπαιξε η Εθνική μας όταν δεν ήταν αυτός στο παρκέ. Από το προολυμπιακό της Αθήνας. Του έκατσε μια φορά του Παπαγιάννη και είχε 5/8 τρίποντα. Τον ξέρουμε και το ξέρουμε ότι ήταν μια έκλαμψη. Όλους τους παίκτες μας τους γνωρίζουμε.

 

Όλοι θέλαμε το κάτι παραπάνω. Αλλά για στάσου.

Κοίτα πόσους αφήσαμε πίσω μας.

 

Κροάτες και Σλοβένοι δεν πήγαν καν. Παραδοσιακές δυνάμεις και μεγάλες ομάδες όπως η Ισπανία και η Λιθουανία από κάτω μας.

 

Το παλέψαμε όπως μπορούσαμε αλλά οι άλλοι ήταν καλύτεροι. Είχαν περισσότερες λύσεις, ήταν καλύτεροι παίκτες στο επιθετικό κομμάτι, μας κέρδισαν δίκαια. Να είναι καλά και οι Σέρβοι που κέρδισαν με 11 πόντους το Νότιο Σουδάν.

 

Η Εθνική μας Ομάδα είναι μια ομάδα έμπειρων παικτών που στις ομάδες τους είναι ρολίστες. Βρήκαμε τον Τολιόπουλο ως ταλέντο στα 28 και τον φορτώσαμε με όλες μας τις προσδοκίες. Μια χαρά τα πήγε το παιδί, δεν έχω παράπονο αλλά δεν είναι και ο Μπογκντάνοβιτς.

 

Μνεία γίνεται για τις απουσίες μας. Πλην Σλούκα που τον πιστεύω πως ήταν τραυματίας, και οι άλλοι απόντες, ρολίστες είναι. Άρα μικρή η διαφορά. Όταν πάντως είχαμε τον Σλούκα, πάλι σφαλιάρες τρώγαμε και με μεγαλύτερες διαφορές.

 

Μετά τα παιχνίδια με τους Ισπανούς και τον Καναδά, έπεσε μπόλικο ανάθεμα στον Γουόκαπ που έσβησε στον αγώνα με τους Αυστραλούς.

 

Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη και διαχρονική:

 

Όποιος ξένος θέλει να σηκώσει τη σημαία μας και να παίξει για την Ελλάδα μας, τιμή του και τιμή μας !

 

Αν στη θέση του έχουμε κάποιον γηγενή, ας πάει ο δικός μας. Μήπως όμως είχαμε κάποιον που άξιζε και του έφαγε τη θέση ο συμπαθέστατος πεζοναύτης ;;; 

Παρεμπιπτόντως, μεταξύ Ντόρσι και Γουόκαπ, προσωπικά πάλι τον Τεξανό θα έπαιρνα για δύο λόγους.

 

Αφένος ο Τόμας φαίνεται πολύ πιο πρόθυμος, αφετέρου βοηθάει πολύ περισσότερο και στα μετόπισθεν.

 

Οι αδυναμίες που σου έγραφα σε προηγούμενο πόνημα, βγήκαν όλες. Απλώς κάναμε τρομερή υπέρβαση με την Αυστραλία,, κέρδισαν και οι Σέρβοι, και πήγαμε στους 8. Μέχρι εκεί μπορούμε. Βλέπεις ότι οι άλλοι έχουν ένα κορμό παικτών στο ΝΒΑ με σημαντικό ρόλο και εμείς τον Γιάννη ως παίκτη και τον Θανάση ως θεατή χωρίς εισιτήριο. Αν είχαμε τόσο καλούς παίκτες, θα ήταν και άλλοι. Κοτζάμ Βεζένκοβ γύρισε μετά από ένα χρόνο, δεν είναι εύκολο.

 

Όταν θα θυμηθεί ο Έλληνας παίκτης να κάνει την προπόνηση που έκανε ο Τολιόπουλος, τότε πιθανώς να μπορούμε να ξαναμπούμε στις υπερδυνάμεις.

 

Μέχρι τότε, σκεπτόμενο μπάσκετ, άμυνα με ξαφνικές άμυνες, Άγιος Γιάννης να έρχεται και να παίρνει την ομάδα επ’ ώμου, Kill Bill - εκλάψεις και ….καλά πλασαρίσματα !

 

Υγ1. Ειδική μνεία στον τεράστιο Νικ Καλάθη που στα 35 του με γεμάτες χρονιές, μεγάλη καταπόνηση και πάντα εκεί, πάντα πιστός στρατιώτης, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες. Προφανώς αν είχε και σουτ θα ήταν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Αλλά και πάλι παρά τα χρονάκια του, η αγορά τον εκτιμά και πάντα βρίσκει μεγάλα συμβόλαια και παίζει σε σημαντικές ομάδες όπως η Φενέρ πέρυσι και από του χρόνου η Μονακό.

 

Υγ2. Μην τσιμπάς από τα Ακρόπολις και τις προσδοκίες που σου καλλιεργούν οι δημοσιογράφοι. Άλλο το χαλαρό μπασκετάκι και άλλο οι μεγάλες διοργανώσεις και τα σπουδαία παιχνίδια.