Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 Εδώ και μερικά χρόνια είμαι εθελοντής στο «Όλοι μαζί μπορούμε». Μου στέλνουν mail και όποτε μπορώ πηγαίνω. Γνωρίζω το σημαντικό έργο που γίνεται, μπράβο στον ΣΚΑΙ που είναι ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός που ανέπτυξε τέτοια δράση και έχει τόσο θετικό αποτύπωμα και στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Τις προάλλες λοιπόν συγκεντρώθηκαν παιδικά παιχνίδια και βιβλία για τα άπορα παιδιά. Για να μη μείνει κανένα παιδάκι χωρίς δώρο στις γιορτές. Ήταν κοντά μου ένα από τα σημεία και παρά τη βροχή και το κρύο, πήγα να βοηθήσω. Πάλι καλά γιατί δεν έτυχε να είναι κάποιος άλλος εθελοντής πλην των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων.

Μετά από λίγο είδα ένα τηλεοπτικό συνεργείο και μου είπαν πως θα ερχόταν ο Δήμαρχος, ο Κώστας Μπακογιάννης. Όπερ και εγένετω. Μετά της συζύγου και το παιδάκι τους.  Ναι, ναι, ξέρω ψοφάς κυρία Σούλα μου να σου περιγράψω τη Σία. Δεν τα κάνω εγώ αυτά. Ε; Έχεις προσωπικές φωτογραφίες μου, εε… καλά, τέλοσπαντων. Η Σία Κοσιώνη είναι πανέμορφη. Κατάλαβα καταρχάς γιατί στο στούντιο δεν έχουμε δει πολλά ενσταντανέ με συναδέλφους της. Είναι ψηλή ! Με το αετίσιο μπασκετικό μου μάτι την έκανα στο 1.76. Πολύ πιο αδύνατη από ότι τη δείχνει η κάμερα, τα κοντά μαλλιά της βάζουν άδικα χρόνια και έχει μια επιδερμίδα έφηβης. Μπράβο της. Σύζυγος, μητέρα, πολύπειρη δημοσιογράφος, πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αλλά για να λέμε τη black truth, εκπάγλου καλλονής.

Ο Δήμαρχος είναι πιο κοινωνικός, πιο προσιτός και προσηνής. Κάποια στιγμή, μετά τις χαιρετούρες και τις δηλώσεις στην κάμερα, τον πλησίασαν οι εργαζόμενοι και του είπαν:

«Κύριε Δήμαρχε, ξέρετε, συμβολικά, για το καλό, χρονιάρες μέρες, πήραμε ένα δωράκι στο παιδί ( τον γιό του ) να του το δώσουμε…» δεν συνεχίστηκε η φράση γιατί ο Μπακογιάννης το ξέκοψε ευγενικά αλλά αποφασιστικά:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευγενική σας χειρονομία αλλά ο Δήμος δεν παίρνει. Μόνο δίνει. Σας ευχαριστώ, το εκτιμώ, αλλά καλύτερα να το δώσετε κάπου που υπάρχει ανάγκη».

Τα αμήχανα χαμόγελα τα διέκοψε ο πιτσιρικάς που είπε κάτι ανάμεσα στο «μπαμπά πάμε» και στο «μπαμπά που θα πάμε τώρα» οπότε μας ευχήθηκε, μας αποχαιρέτησε και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Τον χαρακτήρα του ανδρός τον καταλαβαίνεις από τα μικρά και τα αυθόρμητα.

Θα μπορούσε να το πάρει χωρίς να δώσει μεγάλη σημασία, να μην προσβάλλει την ευγενική χειρονομία και να φύγει. Ή θα μπορούσε να το αρνηθεί με διαφορετικό τρόπο. Ή μπροστά στο παιδί του, να το πάρει για να μην του γκρινιάξει.

Το γεγονός όμως ότι απάντησε αμέσως και όπως απάντησε, στα δικά μου μάτια σημαίνει πως αυτό ακριβώς πιστεύει. Το έχει μέσα του. Άλλωστε δεν τον τράβηξε καμία κάμερα και εξέφρασε αυτό ακριβώς που πρεσβεύει. Μου θύμισε αυτόν τον ευγενικό αυθορμητισμό του Αντετοκούνμπο που όταν του έδωσε ένας Έλληνας έξω από το γήπεδο των Μπακς μια ελληνική σημαία για να την υπογράψει, του απάντησε άμεσα «Πάνω στη Σημαία δεν υπογράφουμε φίλε».

Ο Δήμος δεν παίρνει. Μόνο δίνει.

Κώστας Μπακογιάννης, Αθήνα, Δεκέμβριος 2021

Respect

 

 

 



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια