Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ

 

Από την πρώτη στιγμή που είδα τα signature shoes του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μου άρεσε πάρα πολύ το γραφικό της NIKE στη φτέρνα. Δεν ήμουν από αυτούς που έσπευσα να τα αγοράσω αλλά πριν από περίπου ενάμισυ χρόνο σε μια βόλτα στο Σύνταγμα με έναν φίλο, ήθελα να πάρω αθλητικά παπούτσια γιατί αυτά που είχα παρέδωσαν πνεύμα. ‘Ετσι μπήκαμε στο Nike store και βγήκα με τα μαύρα και το ιριδίζον σχήμα.

Αυτά που είχα δει στον ιστό και μου άρεσαν πάρα πολύ ήταν τα πορτοκαλί. Ξαναπήγα στο Nike store 2-3 φορές σε βάθος χρόνου, δεν τα είχαν. Προσπάθησα να τα βρω μέσω του καταστήματος της Nike στον ιστό, τίποτα. Συχνά πυκνά μου έρχονταν φλασιές, πουθενά στην Ελλάδα και τελικά τα παρήγγειλα από ένα αμερικάνικο site. To Stadium Goods απεδείχθη μεγάλη απάτη. Δύο φορές μου έστειλαν λάθος παπούτσια – κάτι σε άνιμαλ πριντ και τη δεύτερη δεν μου επέστρεψαν όλο το ποσό αλλά κράτησαν 25 ευρώ μπουρμπουάρ. Από το πολύ ψάξιμο άρχισα να συμπαθώ και άλλα μοντέλα της σειράς. Από άλλο site στην Αμερική πήρα τα ασπρόμαυρα. Εμπιστεύθηκα για πρώτη φορα το ebay και καλά έκανα καθώς από εκεί πήρα τα κιτρινόμαυρα, τα μώβ που λάτρεψα όπως ακριβώς τα παρήγγειλα, στο νούμερο μου και ολοκαίνουρια και τα κόκκινα από ένα μαγαζί στην ….Κοζάνη που μάλλον ήταν το τελευταίο τους καθώς το βρήκα στη μισή τιμή! Τελικά τα πορτοκαλί τα βρήκα στο Χονγκ Κονγκ αλλά δυστυχώς σταμάτησαν στο τελωνείο και τα πλήρωσα σχεδόν διπλά για να έρθουν στο σπίτι μου!




Μου έμεινε και ένα δωρεάν σεμινάριο για τον εκτελωνισμό.

Για να μην την πατήσεις όπως εγώ, πρέπει να τσεκάρεις εκτός από τα έξοδα αποστολής, τι γίνεται με το τελωνείο όταν επιλέγεις το κατάστημα να είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγάλοι παίκτες ( ebay, Alibaba κλπ ) έχουν κάνει μια συμφωνία με τη Γερμανία και την Τσεχία και τα προϊόντα μένουν εκεί για δύο μέρες όπου βαφτίζονται ευρωπαϊκά και μετά ταξιδεύουν ως απλά δεματάκια. Η πρώτη χώρα υποδοχής κερδίζει το ΦΠΑ και έτσι μένουν όλοι κατενθουσιασμένοι. Ο Τσέχος ενοικιάζει πάρκινγκ για 2 μέρες και κερδίζει ΦΠΑ. Ο πωλητής μπορεί να πουλήσει προσιτά και ο τελικός χρήστης δεν πληρώνει 100% πάνω από την αρχική αξία λόγω δασμών, εκτελωνισμού, αποθήκευσης, έξτρα φόρων κλπ.

Έστω και έτσι λοιπόν, κατάφερα και απέκτησα όλα τα παπούτσια που πραγματικά μου άρεσαν από την πρώτη signature σειρά παπουτσιών του Γιάννη. Έριξα και μια ματιά στα Nike Zoom Freak 2 και – συγγνώμη Γιάννη μου – είναι χάλια.

Ξέρω ότι 6 ζευγάρια παπούτσια φαίνονται υπερβολή. Μια ζωή όσο με θυμάμαι, τρία είχα. Αθλητικά καλά, αθλητικά για βουνά, παραλίες και αγγαρείες, πολιτικά και τέλος. Τώρα βρέθηκα για πρώτη φορά με 8 και για πρώτη φορά με χρωματιστά.  Ξέρω ότι οι γυναίκες αναγνώστριες βλέπουν αυτό που γράφω και γελούν καθώς η μέση Ελληνίδα έχει το 8 με ένα μηδενικό από πίσω σε ότι αφορά τη συλλογή των παπουτσιών της. Σύζυγος φίλου μου έχει 800 ! Ναι ρε φίλε οχτακόσια!

Δεν είναι  μόνο ότι έχουν εξαιρετική αίσθηση. Πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ καλά δεμένο παπούτσι που αφενός «αγκαλιάζει» στιβαρά το πόδι, αφετέρου είναι αρκετά ελαφριά και χαίρεσαι το περπάτημα! Η δε γραμμή τους είναι ευφάνταστη ως φουτουριστική.





Το να τα πάρω όλα όσα μου άρεσαν αφενός είναι μια επένδυση γιατί για τα επόμενα  10 χρόνια δεν θα χρειαστώ άλλα.

Κυρίως όμως είναι ένας φόρος τιμής.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από τη γειτονιά μου τα Σεπόλια. Όχι δεν θα υποκριθώ τον φίλο του. Μια φορά παίξαμε ένα μονό στον Τρίτωνα – νομίζω το πρώτο του καλοκαίρι ως μέλος των Μπακς ή το αμέσως προηγούμενο ( καλά μη φανταστείς ότι έπαιζε με ζέση, συμμετείχε κάνοντας την πλάκα του είναι το σωστό ) αλλά αποκλείεται να με θυμάται. Στο τέλος θυμάμαι μου είπε «δίνεις πολύ καλές πάσες και το σουτάκι το χεις» και μιλήσαμε λίγο.

Την ιστορία του λίγο ως πολύ την ξέρεις. Προφανώς και δεν υπέστη τρελό μπούλινγκ – είχε μάλλον αδιάφορη παρουσία στη γειτονιά - αλλά το σημαντικό είναι πως ξεκίνησε από την απόλυτη ανέχεια και έφτασε να είναι ένας παγκόσμιος σταρ που τον ξέρουν από την Κίνα μέχρι τον Καναδά και από τη Νότια Αφρική μέχρι τη Σιβηρία. Βοήθησαν μερικοί άνθρωποι, το κατηχητικό σχολείο του Αγίου Μελετίου αλλά ο δικός μου φόρος τιμής δεν έχει να κάνει με το παρελθόν αλλά με το παρόν.

·        Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είτε αρέσει είτε όχι, είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του Ελληνισμού παγκοσμίως. Άσχετα αν δεν τον αποδέχονται μερικά φασιστοειδή, η ελληνική σημαία κυματίζει ψηλά και είναι μονίμως στην κορυφή από αυτόν. Μόνο και μόνο το GREEK freak που είναι το brand του και ταξιδεύει παγκοσμίως, θα έπρεπε να τον πληρώνουμε.

·        Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να ξεχάσει, να διαγράψει, να μη ρίξει καν μια ματιά πίσω. Η Ελλάδα δεν του έκανε τίποτα το φοβερό. Κάποιοι  άνθρωποι μεμονωμένα του στάθηκαν. Και στα Σεπόλια έρχεται, και τόνους με τρόφιμα προσφέρει στο Κατηχητικό, και κάνει και άλλα που δεν τα ξέρουμε. Όχι δεν είναι υποχρεωμένος. Σου θυμίζω πως φιλοξενήσαμε και εκατοντάδες Σερβόπουλα όταν τους βομβάρδιζαν καθημερινά οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και σε αρκετά από αυτά τα παιδιά δώσαμε μια περίοπτη θέση στον ήλιο μέσω του αθλητισμού. Πολλοί από αυτούς μας μισούν όπως ο Γιάριτς, ο Γκούροβιτς, ο Τόμιτς. Σήκωσαν και χέρι όταν παίξαμε εναντίον τους στο τουρνουά Ακρόπολις το 2010. Ο Γιάννης όμως δεν είναι αχάριστος.

·        Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μας έχει ανάγκη. Εμείς τον έχουμε.

·        Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έρχεται να παίξει με την Εθνική μας Ομάδα και να σου πω κάτι; Δεν ξέρω αν θα ερχόμουν στη θέση του. Αντιμετωπίστηκε με ζηλοφθονία, με κακία και με την κλασική βλακεία που δέρνει τον μέσο Έλληνα όταν βλέπει κάποιον καλύτερο του. Αντί να τον δει ως κίνητρο για να γίνει καλύτερος και να βελτιωθεί, κάνει ότι μπορεί για να τον θάψει. Τη μια φορά τον έστειλαν να παίξει στις γωνίες για λίγο λες και είναι ο Αλβέρτης για να σουτάρει τρίποντα. Την άλλη γκρίνιαζαν για το πόσα λεπτά θα παίξει για να παίζουν αυτοί και ουσιαστικά τον ανάγκασαν να φύγει. Την άλλη τον άφησαν τελείως μόνο του να τρακάρει σε ανθρώπινα τείχη και δεν υπήρχε ένας αξιόπιστος παίκτης για δείγμα να εκμεταλλευθεί τα δεκάδες ελεύθερα σουτ που προέκυπταν στο παιχνίδι.

·        Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αρνήθηκε να υπογράψει ως αυτόγραφο πάνω στην ελληνική σημαία όταν του την έδωσε ένας αφελής ομογενής γιατί ήξερε πως στα εθνικά σύμβολα δεν βάζουμε ούτε υπογραφές, ούτε στάμπες. Άραγε το γνωρίζει αυτό ένας ιθαγενής; Ο «Νιγηριανός» απεδείχθη ΑΞΙΟΣ ΕΛΛΗΝ γιατί είχε την παιδεία και ήξερε.. Πρόσφατα είχαμε την μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση. Το τι είδαν τα μάτια μου στα σόσιαλ με διάφορα σχεδιάκια ( καλής πρόθεσης το δέχομαι ) πάνω στην Ελληνική Σημαία, δεν περιγράφεται.

·        Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διαφημίζει μονίμως τη χώρα μας και στα λόγια του και στα δίκτυα του και αυτή η διαφήμιση δεν πληρώνεται.

·        Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μας κάνει υπερήφανους. Όχι μόνο με τις επιδόσεις του, αλλά με το χαρακτήρα, το ήθος και τη συμπεριφορά του.

Δεν τρέφω αυταπάτες. Προφανώς και δεν τον νοιάζει αν εγώ πήρα 6 ζευγάρια από τη σειρά παπουτσιών του. Για μένα όμως σε επίπεδο συμβολισμού, είναι ένας φόρος τιμής που ήθελα πολύ να αποτίσω σε ένα παιδί που σχεδόν δεν πήρε τίποτα αλλά μας δίνει ως Ελλάδα τόσα πολλά…

Long live boy… And may the Force be with you…

 

 



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια