Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ


Τις προάλλες παρακολούθησα τρείς αγώνες από το πρωτάθλημά μας όπως τους έδειξε η ΕΡΤ. Τα παιχνίδια Ιωνικός – ΠΑΟΚ, Ήφαιστος – ΑΕΚ και Κολοσσός – Λαύριο.

Είχα μια αίσθηση κατά τη διάρκεια τους και όταν τέλειωσαν προσέτρεξα στη στατιστική και επιβεβαίωσα αυτό που έβλεπα.

Λέμε –λανθασμένα- για το πόσους Έλληνες και ξένους έχουν οι ελληνικές ομάδες ή πόσο χρόνο συμμετοχής έχουν. Αυτό για μένα είναι λάθος και ο πιο ακριβής δείκτης είναι τα σουτ που παίρνουν. Μπορεί ένας Έλληνας να παίξει 30 λεπτά, να είναι καλός στην άμυνα, τα ριμπάουντ, την τακτική και την οργάνωση του αγώνα. Δεν θα πανηγυρίσω όμως αν όλα και όλα πάρει τρία σουτ. Ως γνωστόν η νίκη καθορίζεται από την επίθεση και εκεί που πραγματικά φαίνεται τι κάνουν οι Έλληνες παίκτες είναι από την ευθύνη του αγώνα που τους αναλογεί.

Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά απογοητευτικά :

Στο Ιωνικός – ΠΑΟΚ, οι Έλληνες του Ιωνικού έκαναν 27 σουτ ελέω Μαυροκεφαλίδη. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι σε δίποντα και τρίποντα μαζί. Ξέρω ότι κάποιος μπορεί να πεταχτεί και να μου πει ότι μετράω και τα δίποντα που είναι ασίστ κάτω από το καλάθι ή σκοτωμένα τρίποντα στο τελευταίο δευτερόλεπτο της επίθεσης και ο παίκτης την πετάει προς το καλάθι μπας και μήπως. Δεν θέλω να διυλίσω τον κώνωπα. Ακόμα και με την ανωτέρω συνθήκη οι διαφορές είναι εμφανείς.

Οι ξένοι του Ιωνικού επιχείρησαν 33 σουτ. Οι Έλληνες του ΠΑΟΚ έκαναν 13 σουτ και οι ξένοι ….45 !!!

Σύνολο λοιπόν 40 σουτ οι Έλληνες και των δύο ομάδων και 78 οι ξένοι.

Στο Ήφαιστος – ΑΕΚ, οι Έλληνες του Ηφαίστου έκαναν 15 σουτ και οι ξένοι 40 ! Η ΑΕΚ δεν πήγε πίσω. 19 οι Έλληνες, 36 οι ξένοι.

Οι Έλληνες και των δύο ομάδων πήραν 34 προσπάθειες και οι ξένοι 76

Τέλος στο Κολοσσός – Λαύριο, οι Έλληνες του Κολοσσού 14 σουτ και οι ξένοι – Παναγία βόηθα - 47 ! Στο δε Λαύριο, οι ιθαγενείς έκαναν 22 και οι ξένοι 32. Συνολικά λοιπόν έχουμε 36 εμείς και 79 οι άλλοι.

Επειδή σε ζάλισα στα νούμερα πάρε το τελικό σύνολο :

Έλληνες 110 σουτ και ξένοι 233 !!!

Μόλις το 32 %  !!!

Η ομοσπονδία μας έφερε τον τεράστιο Ρικ Πιτίνο. Μεγάλη επιτυχία, πολύ το χάρηκα. Όμως να ρωτήσω κάτι;

Τι θα κάνει ο σπουδαίος Ρικ; Θα μας κάνει σουτέρ; Θα μας κάνει καλύτερους;

Προφανώς και δεν θα κάνει τις βλακείες του Σκουρτόπουλου με τον Παπανικολάου στο 2 ( και ελπίζω εκτός Εθνικής ) και τον Γιάννη να βολοδέρνει. Όμως το πρόβλημα μας, το σουτ που έτσι όπως άλλαξε το μπάσκετ, καθορίζει τα παιχνίδια, δεν μπορεί να το διορθώσει ο Mr. Hall Of Fame. Αφού στο πρωτάθλημα μας οι παίκτες μας είναι κομπάρσοι, έτσι θα είναι και στην Εθνική.

Η αλήθεια είναι πως την ποιότητα της Εθνικής μας και του πρωταθλήματος μας, την καθορίζουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός γιατί αυτοί μαζεύουν την αφρόκρεμα των Ελλήνων και τους ψήνουν στις μεγάλες διοργανώσεις και στον πρωταθλητισμό. Το να κάνεις ως Γκίκας ένα καλό πρωτάθλημα με τον Προμηθέα, είναι ο μισός δρόμος. Όταν όμως ήρθες στην ΑΕΚ, μετά από λίγο η ομάδα αναγκάστηκε να πάρει τον Τσάλμερς για τη θέση σου.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν αποφάσισε να πάει στην Α2 για να κάνει μια καλή ομάδα στην Ευρωλίγκα και να δείξει σε όλους πόσο αδικείται στην Ελλάδα. Τι κατάφερε;

Να πάρει ξένους από τα λιντλ και όσο για τους Έλληνες: Έθαψε τον Βεζένκοβ. Τρίτη του χρονιά στην ομάδα και παίζει κάτι τετράλεπτα. Άμα δεν σου κάνει χριστιανέ μου, άστον τον άνθρωπο να φύγει ! Ο κλασικός Παπανικολάου, ένα παίζει τέσσερα δεν παίζει. Ο Κόνιαρης είναι τριτοτέταρτη αλλαγή και μένει πάλι ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης. Επί της ουσίας δηλαδή, Έλληνες στον Ολυμπιακό για την Εθνική είναι ο εξής ένας που ξέρουμε εδώ και χρόνια.  

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, αυτό που δεν γράφει κανείς δημοσιογράφος για λόγους δημοσίων σχέσεων και πιθανώς φόβου είναι ότι το πρόβλημα του είναι οι Έλληνες παίκτες!

Ο Μήτογλου δεν προσφέρει όσο και αν του γράφουν ύμνους αν φτάσει τους 6 πόντους. Ο Παπαγιάννης είναι μόνο για δηλώσεις ότι θα προσπαθήσει πολύ. Ο Παππάς έχει μια καλή δικαιολογία αυτή τη στιγμή αλλά είναι 6 χρόνια στην ομάδα και ένα ρημάδι 6μηνο δεν έπαιξε σταθερά. Ο Παπαπέτρου παραμένει στάσιμος αντί να ανέβει στο 4 και να κάνει μια σπουδαία καριέρα. Ο Βουγιούκας είναι για περιορισμένα πράγματα και ο Καλάθης παραμένει πολύ ψηλά μέχρι να εξουθενωθεί.

Βλέπω τους Παναθηναϊκούς να κράζουν ανελέητα και βλακωδώς τον Πεδουλάκη. Ο άνθρωπος έφτιαξε ένα ρόστερ με παίκτες για πολλαπλούς ρόλους και εκεί που παρουσίαζε κατεξοχήν αμυντικές ομάδες, έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα ! Έχασε δύο λέι απ ο Καλάθης σε δύο παιχνίδια στο τέλος, τι να κάνει ο Αργύρης, να μπει να τα βάλει αυτός; Συμβαίνουν αυτά. Η ομάδα θέλει δέσιμο και χρόνο. Ειδικά στον Παναθηναϊκό, οι Έλληνες παίκτες ήταν αυτοί που έκαναν καλύτερους τους ξένους. Τώρα, μόνο με τον Καλάθη, δεν γίνεται δουλειά. 

Όποιος πάντως καταλαβαίνει από μπάσκετ, ο ΠΑΟ από την αρχή της χρονιάς ήταν για 7-8 θέση. Η ψαλίδα ανοίγει και λόγω κεφαλαίων και λόγω ότι οι Έλληνες παίκτες με την τακτική και την τεχνογνωσία, δεν βγαίνουν πια. Η Ευρωλίγκα πάει να γίνει champions league ποδοσφαίρου. 5 ομάδες που είναι οι ίδιες και οι ίδιες, ερίζουν για το final 4, άλλες 4 για να χωθούν στα πλέι οφ οι 3 και να κάνουν μια απροσδόκητη ανατροπή, και οι κομπάρσοι που μπορεί να κάνουν ζημιές. Ειδικά φέτος, όποιος αγαπάει το άθλημα θα τη χαρεί τη διοργάνωση καθώς όλοι χάνουν από όλους.

Να συμπληρώσω μια και διαβάζω σχόλια των άσχετων στα αθλητικά sites, ότι αν ο Φριντέτ ήταν κορυφαίος αμυντικός, θα τον είχαν πάρει ήδη οι Γουόριορς για να καλύψει το κενό του Κλέι Τόμσον.

Αν η συζήτηση πάει στο γιατί έχω τον Μπέντιλ και δεν έχω τον Κέβιν Λαβ ή γιατί μου λαχε ο Γουάιλι και δεν πήρα τον Ντέιβις, να έχετε το θάρρος να πάτε στον Γιαννακόπουλο και να του πείτε να φύγει και να μη χτυπάτε τον Πεδουλάκη. Βλέπετε τα χάλια του Ολυμπιακού και μην κάνετε τις ίδιες βλακείες με το ποδόσφαιρο με τα συλλαλητήρια και λαϊκά δικαστήρια που διώξατε τον Βαρδινογιάννη και ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό. Ο Γιαννακόπουλος μπορεί να δώσει 2-3 καλά συμβόλαια και τα υπόλοιπα σε ρολίστες. Αυτά είναι και σταματήστε τη γκρίνια. Αν δεν το αντέχετε, cosmote tv and we love Milwaukee Bucks!!!

Για την Ευρωλίγκα πάντως ο δρόμος είναι μακρύς και θυμίζω πως πέρυσι ο Παναθηναϊκός βγήκε έκτος από το πουθενά. Θα μου πεις ότι αυτοκτόνησε ο Ολυμπιακός. Σωστά. Θα μου πεις ότι είχε Πιτίνο. Πάλι σωστά. Το φετινό ρόστερ όμως του Παναθηναϊκού είναι πληρέστερο από το περσινό και επιτρέπει πολλούς μετασχηματισμούς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Απλώς θέλει χρόνο και είναι απολύτως ποδοσφαιρικός αυτός που καταδικάζει μια ομάδα μπάσκετ από το Νοέμβριο. Θυμίζω επίσης ότι ο Ολυμπιακός πέρυσι έκανε υποδειγματικό πρώτο γύρο και μετά εξαφανίστηκε από το χάρτη. Δεν κάνω μακρά ιστορική αναδρομή, αναφέρομαι μόνο στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.

Επανέρχομαι στην Εθνική  μας.

Η μόνη μας ελπίδα λοιπόν είναι να μη μας πουλήσουν τα παιδιά που δεν παίζουν στη χώρα μας. Οι τρεις Αντετοκούμποι, ο Κουφός, ο Ντόρσι, ο Σλούκας. Άμα προσθέσεις τον Καλάθη και τον Πρίντεζη, έφτασες τους 8 παίκτες. Αν ανακαλύψεις και κάποιο άλλο παιδί της διασποράς, κάτι μπορείς να κάνεις.

Όσο πάντως στο εγχώριο πρωτάθλημα μας δεν υπάρχουν άξιοι Έλληνες και οι ομάδες βολεύονται για τη χρονιά με 6 Αμερικανούς με 2 χιλιάρικα το μήνα στον καθέναν, προκοπή στην Εθνική  δεν θα δεις.




0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια