Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ : ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

 

Καλώς ήλθατε στη χώρα που 365 μέρες το χρόνο έχει απόκριες με χορηγό τη διαφθορά και την παρακμή. Μια χώρα εθνολογικά αλλοιωμένη που ψάχνει να βρει μια νέα ταυτότητα που θα την οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο. Μια χώρα που το αξιακό σύστημα που την οδήγησε στο μεγαλείο και την κορυφή, οι μισοί δεν θέλουν ούτε να το βλέπουν και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, το θέλει αλλά είναι ακατάλληλο για να το εφαρμόσει.

Είσαι γονιός και με διαβάζεις. Νοιάζεσαι για τον επαγγελματικό προσανατολισμό του παιδιού σου. Πληρώνεις φροντιστήρια, στερείσαι για να έχει το παιδί σου εφόδια, πληρώνεις ιδιαίτερα, σχολικά, αθλητικά, ξένες γλώσσες, δραστηριότητες, πληρώνεις, πληρώνεις, πληρώνεις.

Είσαι νέος και με διαβάζεις. Είναι πολύ σκληρό να αποφασίσεις στα 16 σου τι θα κάνεις στα επόμενα 10-20-30 χρόνια. Δεν καταλαβαίνεις από παιδική και εφηβική ηλικία, βομβαρδίζεσαι καθημερινά με χιλιάδες άχρηστες πληροφορίες, διάβασμα, μετακινήσεις, ένα ατέλειωτο πήγαινε έλα. Άγχος και στρες να τα προλάβεις όλα και να διακριθείς για να έχεις και τους γονείς σου ευχαριστημένους. Έχεις απίστευτες γενικές γνώσεις για την ηλικία σου αλλά δεν προλαβαίνεις να αισθανθείς και να νοιώσεις τίποτα. Απλά πας στην επόμενη πίστα.

Ήρθε λοιπόν η ώρα αμφότερους να σας χαλαρώσω.

Μη σκάτε.

Ξέχνα τις θλιβερές επιστήμες που οι αμοιβές τους είναι πενιχρές. Αποχαιρέτα τη μόρφωση, τον κόπο, την εξειδίκευση και τη Γνώση. Άχρηστη προσπάθεια. Τα επαγγέλματα του παρόντος και του εφιαλτικού μέλλοντος είναι τα παρακάτω.

Αν θέλεις να πετύχεις στη ζωή πρέπει να γίνεις

1.    Τράπερ. Το κατάλληλο κύκλωμα χρειάζεσαι και είσαι άρχοντας. Γεμίζεις το σώμα σου με τατουάζ και σκουλαρίκια. Το παίζεις πολύ σκληρός, στα τραγούδια σου να μιλάς για ναρκωτικά, όπλα, συμμορίες και ας μην έχεις ιδέα από αυτά. Σάμπως οι θαυμαστές σου έχουν; Αυτοί μπορεί στα σόσιαλ τους να γράφουν δεκάδες #metoo υποστηρικτικά σχόλια και εσένα να σε αποθεώνουν επειδή φέρεσαι στις γυναίκες λες και είναι κατσαρόλες.

2.    Παίκτης Ριάλιτι. Σημασία έχει να μπεις σε ένα. Μετά, φρόντισε να κάνεις  ντόρο και θα πηγαίνεις από το ένα στο άλλο. Αρκεί να μην έχεις πολύ ψηλά κάποιες περιττές αξίες όπως η αξιοπρέπεια, η αλήθεια και να διαθέτεις μάστερ στην υποκρισία. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ αν κλαις εύκολα και αν αντιδράς σε οτιδήποτε ως χαζοχαρούμενο. Στα ριάλιτι, όλα πωλούνται στις σωστές δόσεις.

3.    Personal trainer. Αν διαθέτεις ένα ωραίο σώμα, δήλωσε το. Ποιος θα σε ρωτήσει άλλωστε πως πιστοποιήθηκες; Κάνε ένα οποιοδήποτε άθλημα αρκεί να μην το πάρεις στα σοβαρά και πας για πρωταθλητισμό. Αν τραυματιστείς, τον ήπιες και αν δεν είναι μπάσκετ ή ποδόσφαιρο και διακριθείς, θα σε ταϊζουν οι γονείς σου. Σημασία έχει να φτιάξεις το σώμα σου. Αν είσαι γυναίκα, μαζί με τους κοιλιακούς ποτίζεται και η σιλικόνη.                                      

4.    Yoga, pilates, ρεϊκι, ρεφλεξολογία, Δημόσιες σχέσεις, ειδικός ή  όπως το λέμε στα νέα ελληνικά, instructor. Αυτά είναι πολύ γοητευτικά για να γίνεις περιζήτητος.

5.    Πανελίστας. Πάρε σβάρνα τα πρωινάδικα, κάπου θα τρυπώσεις. Φρόντισε να έχεις μια ισορροπία. Τα μισά να είναι αφόρητα πληκτικά κλισέ και τα άλλα μισά επιθετικό κουτσομπολιό  για να παίζει το όνομα σου. Δεν έχουν σημασία τα ελληνικά σου. Λέγε ότι τσιμεντόλιθους θες. Αρκεί να μην κάνεις παύσεις και να μη λες εεεεεεεε και εεεεε και να έχει συνεχή ροή ο λόγος σου μπροστά στην κάμερα.

6.    Αστρολόγος. Δεν χρειάζεται γνώσεις. Επιστήμη άλλωστε είναι η αστρονομία. Λες παραμύθια, πάνω κάτω τα ίδια σε όλους με διαφορετικές λέξεις και τα κορόιδα θα σε ταϊζουν μια ζωή. Ακόμα και αν σου προσάψουν ότι αυτά που λες δεν επαληθεύονται, πέτα κάτι ακατάληπτα τύπου «έχεις πολύ νερό στον Ταύρο και είναι απρόβλεπτη η ζωή σου» ή «ο ανάδρομος Ερμής έκανε step back, eurostep και fade away στον αστρικό σου χάρτη» ώστε να τους αφήσεις όλους παγωτό.

7.    Barman/barwoman. Μπορεί με τον κορωνοϊό να υπέστη πλήγμα ο κλάδος αλλά ξανά προς τη δόξα θα τραβήξει. Από τις διαχρονικές σταθερές επιτυχίας.

8.    Influencer. Αν είσαι γυναίκα είναι πιο εύκολο. Απλώς πούλα το σώμα σου. Ο influencer έχει και τα παρακλάδια του. Στο Instagram, στο tik tok, στο facebook, στο youtube. Παράτα τα μαθήματα και να ασχολείσαι όλη τη μέρα με αυτά. Μόλις δυναμώσεις το προφίλ σου από followers, δεν έχεις ταβάνι.

9.    Instagram model για τις γυναίκες και αντίστοιχα digital artist για τους άνδρες. Ότι κάνεις στην καθημερινότητα σου πούλα το και ήλπιζε να βρεις ηλίθιους που να τους ενδιαφέρει.

10. Αν διαθέτεις υποκριτικές ικανότητες, μην κάνεις το λάθος και πας για ηθοποιός. Έχουμε υπερπλεόνασμα παραγωγής. Χρησιμοποίησε το ταλέντο σου και αν σε βοηθάει το χρώμα του δέρματος σου ( αν δεν σε βοηθάει, στα σολάριουμ κλέφτες θα γίνουν;; ) μπορείς να υποκριθείς τον Ρομά ή τον λαθρομετάστη. Απολαμβάνεις αυτοκρατορικών προνομίων.

11. Ακτιβιστής. Αγνώστων δραστηριοτήτων, αλλά τι σημασία έχει; Αν μάλιστα το συνδιάσεις με τον ΛΟΑΤΚΙ προσανατολισμό, μέχρι και σε οδό θα δώσουν το όνομα σου.

12. Online gamer. Δεν έχει λεφτά αλλά σε απορροφά τόσο πολύ που και 8 ρίχτερ να κάνει, δεν σε ενδιαφέρει. Ξέρεις πόση ενέργεια έχουν καλλιεργήσει φιλόσοφοι, μύστες και διανοητές για να καλλιεργήσουν την απάθεια;

13. Μείνε μακριά από τις κουζίνες. Μπορεί η τηλεόραση να έχει γεμίσει με τηλεκατσαρόλες αλλά το πολύ πολύ να πας σε ένα ριάλιτι και να ξεχαστείς πολύ σύντομα. Το επόμενο στάδιο στην καλύτερη θα είναι τυλιχτής σε σουβλατζίδικο που έχει πολύ καλό μεροκάματο αλλά πολύ μεγάλο κόπο και ατέλειωτο λιώσιμο στην ψησταριά.

14. Αυτά που είναι σαν τα ακίνητα – δεν χάνουν αξία τους ποτέ - είναι ο εξασφαλισμένος ες αεί δημόσιος υπάλληλος και ο επιχειρηματίας. Ας είναι και ιδιοκτησία 8 τετραγωνικών πάρκινγκ, δεν έχει σημασία. Δήλωσε το και πολλές πόρτες θα διαβείς. Αυτά δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από εσένα αλλά από το τι κληρονομιά σου μεταφέρει ο μπαμπάς σου.

15.    Life Coach. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αρκεί να λες τα κλασικά: Να χαμογελάτε, να έχετε θετική ενέργεια, να κυνηγάς πάντα τα όνειρα σου, αγάπη μόνο και όλα αυτά τα lifestyle στερεότυπα.  

Τα ανωτέρω επαγγέλματα μπορείς να τα δεις ως μια κλίμακα. Δεν είναι μεμονωμένες επιλογές αλλά είναι το όλον. Του τίποτα. Καλά, ας μη σε ζαλίζω με αυτά. Το όλον που λέγαμε.

Δηλαδή:

Ξεκίνα με το σώμα σου. Παράλληλα να κάψεις το κεφάλι σου στα σοσιαλ.

Σε 3 χρόνια θα δηλώνεις personal trainer και influencer και insta model. Από εκεί μπορείς να αναζητήσεις την τύχη σου ως πανελίστας, παίκτης ριάλιτι και παράλληλα να πάρεις και άλλα εφόδια στη ζωή με τις εναλλακτικές γυμναστικές και θεραπείες.

Αν δεν σου κάτσει, γίνε trapper. Αν δυστυχώς ούτε αυτό πιάσει και πεινάσεις, γίνε barman για τα προσωπικά σου έξοδα και για τις ερωτικές σου διεξόδους. Αν αποτύχεις και εκεί, μη στενοχωριέσαι. Έχεις ήδη αρκετές εμπειρίες ώστε να κάνεις τον Life Coach ή τον αστρολόγο ή τον ακτιβιστή. Φύτεψε ένα λουλούδι στο μπαλκόνι ( και να το προβάλλεις εννοείται ) και κάνε θόρυβο για την παλιοκοινωνία που δεν δίνει ευκαιρίες στα νέα ταλέντα.

Αν τελικά δεν μείνεις ευχαριστημένος από τα παραπάνω, τότε πεδίον δόξης λαμπρόν σε περιμένει ως online gamer. Άραξε αποκαμωμένος εκεί και περίμενε το τέλος…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια